• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.3°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.3°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψίχουλα για την έρευνα στα ΑΕΙ

 • A-
 • A+

Την προκήρυξη «8 εμβληματικών δράσεων που συνδέουν την έρευνα με τον παραγωγικό ιστό στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ανακοίνωσε, χθες, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 39,3 εκατομμύρια ευρώ και προθεσμία υλοποίησης τους 28 μήνες. Η προκήρυξη, που θα χρηματοδοτήσει «συνεργατικά ερευνητικά έργα διαθεματικού χαρακτήρα» με ποσά από 2,4 ως 4,9 εκατομμύρια, αναφέρει ως βασικό στόχο «την ενίσχυση συνεργατικών ερευνητικών έργων διαθεματικού χαρακτήρα, υψηλής επιστημονικής και τεχνολογικής ποιότητας, με σκοπό την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας και την ανάσχεση του “brain drain”», όπως ονομάζεται η μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό.

Απευθύνεται σε συμπράξεις «οργανισμών που παράγουν γνώση» (ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα - Ινστιτούτα), με προϋπόθεση σε κάθε αίτηση να συμμετέχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικοί φορείς. Η συμμετοχή ιδιωτών προβλέπεται με το παράθυρο της «ανάθεσης υπεργολαβιών σε νομικά πρόσωπα για παροχή εξειδικευμένου έργου», ενώ ως υπεργολάβοι μπορεί να είναι και νομικά πρόσωπα του εξωτερικού.

Η προκήρυξη εντάσσεται στις δράσεις ενίσχυσης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας του Πυλώνα 4 «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Σχεδίου Ανάκαμψης, ο οποίος έχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 17 δισ.

Δράσεις

Στις 12 διαθεματικές επιστημονικές περιοχές της προκήρυξης περιλαμβάνεται μόνο ένα έργο για τον αγροδιατροφικό τομέα («καινοτόμος φυτοπροστασία και περιβάλλον» με 4,9 εκατομμύρια), δύο για τον ιατροφαρμακευτικό τομέα και δύο για τις τεχνολογίες υγείας (σύνολο 14,8 εκατ.), ενώ από 2,4 εκατομμύρια μοιράζονται έξι δράσεις για τη βιομηχανία, την ενέργεια και το κλίμα. Τέλος, 4,9 εκατομμύρια θα διατεθούν σε έρευνα με θέμα «Κοινωνικός Αντίκτυπος της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης». Οπως διασαφηνίζεται στις ερωταπαντήσεις για το έργο, εκτός του έμμισθου προσωπικού προβλέπονται συμβασιούχοι διαφορετικών ταχυτήτων, υπότροφοι, ακόμα και άμισθοι συνεργάτες με μόνη αποζημίωση τα μεταφορικά έξοδα, συνδυάζοντας τη διάχυση της καινοτομίας με την επισφάλεια των ερευνητών επιστημόνων.

Την ίδια ημέρα που τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πανηγύριζαν για τα 39 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στη «σύνδεση της έρευνας με την αγορά», το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έδινε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας τους λόγους που εναντιώνεται στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

«Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια και ο πόλεμος βρίσκονται στο προσκήνιο της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας, με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να είναι σε αναβρασμό από την εγκαθίδρυση της ΟΠΠΙ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ σε 8 έργα για την αντιμετώπιση του brain drain», σχολιάζει η Ολίβια Τζουβάρα, μέλος της κίνησης LAbour - Aγωνιστική Παρέμβαση στην Ερευνα. «Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα, κατά τη γνώμη μας, σε σχέση με αυτές τις “εμβληματικές” δράσεις. Αφενός πώς διασφαλίζεται πως οι εργαζόμενοι/ες σε αυτά θα έχουν σταθερό μισθό και ασφάλιση καθ’ όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων; Αφετέρου πώς μπορεί να γίνει έρευνα “υψηλής ποιότητας” με το φόβητρο της αστυνομίας; Και, τρίτον, σε ποιους δικούς της θέλει να μοιράσει τα χρήματα η κυβέρνηση; Αν η κυβέρνηση κόπτεται για την ευημερία των εργαζομένων στην έρευνα, ας προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του σώματος της ΟΠΠΙ, για τους μισθούς του οποίου θα δαπανώνται 30 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, και ας φροντίσει να καταπολεμήσει την επισφάλεια εντός του κλάδου της έρευνας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
«Σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας» ανάγονται οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων, η πορεία του...
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»
Εκτός από τις συνδυαστικές ερωτήσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις, υπάρχουν και τα «συνδυαστικά αναπτυξιακά εργαλεία», όπως παρουσιάστηκαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Θ....
Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Με 100 στελέχη από την ελεύθερη αγορά, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη θα στελεχώσει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που θα παρακολουθούν...
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, καθώς το νομοσχέδιο διαιωνίζει προβλήματα μισθολογικών ανισοτήτων.
Δαιδαλώδης διαχείριση πόρων 26,7 δισ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας