• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  75%

Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι εφοπλιστές τόνισαν ότι είναι πολυ εύκολο να παρακαμφθούν οι κυρώσεις

International Propeller Club Τσούνης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφοπλιστές κατά κυρώσεων στη Ρωσία

 • A-
 • A+
Εχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα τόσο στον ενεργειακό εφοδιασμό όσο και στις ναυτιλιακές δραστηριότητες παγκοσμίως, τόνισαν στο ναυτιλιακό 96ο ετήσιο συνέδριο του International Propeller Club που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. ● Σαφέστατες επίσημες αναφορές των Αμερικανών αξιωματούχων στη στρατιωτική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση έχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα τόσο στον ενεργειακό εφοδιασμό όσο και στις ναυτιλιακές δραστηριότητες παγκοσμίως. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα συζήτησης που έγινε κατά τη διάρκεια του 96ου ετήσιου συνεδρίου του International Propeller Club of the United States, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George James Tsunis, στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ, της ελληνικής κυβέρνησης και μελών της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

«Οι κυρώσεις απλώς δεν αποδίδουν. Είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθούν και η ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμής δεν θα λειτουργήσει» τόνισε ο Γιώργος Μαργαρώνης, διευθύνων σύμβουλος της Latsco Shipping Limited, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι θα σας δώσουν ψεύτικες βεβαιώσεις. Αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί διαβουλεύονται ποτέ με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά πριν λάβουν τέτοια μέτρα».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και τα όσα δήλωσε ο Daniel Tadros, COO του American P&I Club, ο οποίος επισήμανε ότι «οι κυρώσεις φέρνουν μεγάλη σύγχυση και επιπλοκές για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ναυτιλίας προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στον ναυτιλιακό κόσμο» και συμπλήρωσε: «Προκειμένου να εφαρμοστεί ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο οι προμηθευτές θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι έχουν αγοράσει το πετρέλαιο στο ανώτατο όριο τιμής ή κάτω από αυτό και μάλιστα να υποβάλουν σχετική γραπτή βεβαίωση σε όλους τους τρίτους παρόχους τους. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πώς να επιβάλει κάτι τέτοιο και ποιος να το αστυνομεύσει».

Λιμάνια

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η σημασία του για την ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του ήταν από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

«Ενας απρόκλητος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει την παγκόσμια ναυτιλία και ως εκ τούτου δεν είναι μυστικό ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά» ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George James Tsunis, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε τον ρόλο των ελληνικών λιμανιών ως έδρας νέων υποδομών LNG που μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση: «Σε ό,τι αφορά το LNG, ο σημαντικός ρόλος του ελληνικού στόλου τόσο στη μεταφορά LNG -και από τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο- όσο και στην αποθήκευση μέσω FSRU στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε. αναγνωρίζεται ευρέως παράλληλα με τη στρατηγική σημασία των λιμανιών μας».

Ο Michael Briery, ακόλουθος Αμυνας και Ναυτιλίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισήμανε: «Το MDCA μας επιτρέπει να κάνουμε επενδύσεις στις κοινές υποδομές μας και στις δυο χώρες.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις τοποθεσίες για τέτοιες υποδομές. Με το 99% του παγκόσμιου στρατιωτικού υλικού να μεταφέρεται μέσω της ναυτιλίας η Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εφοπλιστές στηρίζουν την πρόταση για εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα
Την πρόταση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη προς την Ευρ. Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών με αντικείμενο τα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση του...
Οι εφοπλιστές στηρίζουν την πρόταση για εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος γύρος συζητήσεων για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
Τα θετικά στοιχεία στην τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την ένταξη της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EU ETS) αναγνωρίζει...
Νέος γύρος συζητήσεων για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχισε η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Karish
Ξεκίνησε χθες η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Energean προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η ροή του αερίου από τη γεώτρηση Karish Main...
Αρχισε η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Karish
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζημιές για την ΑΝΕΚ το 2022
Αύξηση κατά 28% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του ομίλου της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2022 και ανήλθε σε 74,2 εκατ. ευρώ έναντι 58,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ωστόσο κατέγραψε καθαρές ζημιές...
Ζημιές για την ΑΝΕΚ το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος 400% στα τέλη διέλευσης του Βοσπόρου
Η αιφνιδιαστική απόφαση των τουρκικών αρχών να προχωρήσουν σε αύξηση που αγγίζει το 400% από τις 7.10.2022 στα τέλη διέλευσης πλοίων από τον Βόσπορο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής ναυτιλίας.
Ανοδος 400% στα τέλη διέλευσης του Βοσπόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφοπλιστικές αυθαιρεσίες καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ
Επισημαίνει τη συστηματική καταπάτηση δικαιωμάτων και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για τους ναυτεργάτες των φορτηγών και των δεξαμενόπλοιων που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες.
Εφοπλιστικές αυθαιρεσίες καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας