• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.2°C
  4 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.7°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  4 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  1 BF
  95%

Ο σταφυλοπαραγωγός Δημήτρης Γκολέμας στο κτήμα του δείχνει την ασυγκόμιστη παραγωγή του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σταφύλια της οργής

 • A-
 • A+
Χιλιάδες τόνοι παραμένουν στα κλήματα ● Η αδιαφορία της κυβέρνησης και τα καιροσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων έχουν φέρει τους παραγωγούς σε απελπισία ● Η τιμή έχει φτάσει στο ναδιρ και τα χρήματα δεν βγάζουν ούτε το κόστος ● Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ διαπιστώνουν ότι η ζημιά στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα είναι ύψους 15-35%, γεγονός που ευνοεί τα παζάρια που κάνουν οι έμποροι.

Mε ολοκληρωτική καταστροφή απειλούνται οι σταφυλοπαραγωγοί στην Πιερία καθώς χιλιάδες τόνοι επιτραπέζια σταφύλια παραμένουν στα κλήματα σε 4.000 στρέμματα, αφού οι έμποροι δεν πλησιάζουν καν στα χωράφια. Παράλληλα, λόγω της μερικής ζημιάς από καιρικά φαινόμενα οι τιμές έχουν κατακρημνιστεί, με αποτέλεσμα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να βρίσκονται ενώπιον πρωτοφανών καταστάσεων καθώς συναντούν αγρότες που κλαίνε με μαύρο δάκρυ, καθώς όχι κέρδος αλλά ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια άλλη εκδοχή του ίδιου προβλήματος, με αγρότες στο φάσμα της καταστροφής, την οποία είχαμε περιγράψει στην «Εφ.Συν.» και για τους καλλιεργητές μήλων (21.9.2022, «Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα»). Στην Πιερία πρώτοι «γεύτηκαν» την πίκρα του αδιέξοδου οι σταφυλοπαραγωγοί της ποικιλίας black magic και τώρα οι παραγωγοί της ποικιλίας Grimson που βλέπουν τη φετινή σοδειά απούλητη και ασυγκόμιστη στα κτήματα.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης και τα καιροσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων έχουν φέρει τους παραγωγούς σε απελπισία. Αν και στις αρχές του καλοκαιριού κατέστη φανερή ποια θα ήταν η τύχη των εξαγόμενων φρούτων, υπάρχει παντελής αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης να συνδράμει επειδή, όπως μας είπαν παραγωγοί, «δεν έγινε καμία προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικές αγορές για τα ελληνικά φρούτα». Την ίδια αδιαφορία συναντούν και από το τοπικό πολιτικό προσωπικό δήμων και περιφέρειας.

«Ζούμε το πανηγύρι των εμπόρων, οι οποίοι εκβιάζουν και τρομοκρατούν για να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν, διότι παρά τη ζημιά είναι πολλά τα σταφύλια που μπορούν να συγκομιστούν» γεωπόνοι του ΕΛΓΑ

«Εχουμε κόστος παραγωγής κοντά στα 45 λεπτά το κιλό και όταν εμφανίζεται κάποιος έμπορος, μπαίνει στο χωράφι, διαλέγει 300 κιλά από παραγωγή ενός τόνου και δίνει 60 λεπτά το κιλό. Οσα και να πάρουμε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, δεν πρόκειται να βγάλουμε ούτε το κόστος. Με δυο λόγια είμαστε τελειωμένοι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Γκολέμας, σταφυλοπαραγωγός της Πιερίας. «Εχω 18 στρέμματα, μέσος όρος παραγωγής 45 τόνοι, έχω δώσει 8 τόνους, πήρα 4 χιλιάδες ευρώ και έχω πληρώσει σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαια 12,5 χιλιάδες ευρώ, γραμμένα στο τεφτέρι, χώρια τα εργατικά», συνοψίζει την κατάσταση ο κ. Γκολέμας και προσθέτει: «Ακόμη κι αν ο ΕΛΓΑ μού αναγνωρίσει ζημιά από τα καιρικά σε 10 τόνους, δεν φτάνω ούτε στα μισά έξοδα. Κάθομαι λοιπόν και υπολογίζω ότι το πέλετ πήγε στα 700 ευρώ ο τόνος, καίμε περί τους 12 τόνους, θέλω 15 χιλιάρικα μόνο για τον χειμώνα. Συμπέρασμα: τελειώσαμε, δεν θα έχουμε ψωμί να φάμε…».

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ υπολογίζουν ότι θα μείνουν ασυγκόμιστα περίπου 4.000 στρέμματα σταφυλιών και έρχονται αντιμέτωποι με την απελπισία και την αγανάκτηση των αγροτών. Διαπιστώνουν, όπως μας είπαν, ότι η ζημιά στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα είναι της τάξης του 15-35%, γεγονός που ευνοεί τα παζάρια που κάνουν οι έμποροι –όταν εμφανίζονται– και όπως χαρακτηριστικά λένε στην εφημερίδα μας, «ζούμε το πανηγύρι των εμπόρων, οι οποίοι εκβιάζουν και τρομοκρατούν για να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν, διότι παρά τη ζημιά είναι πολλά τα σταφύλια που μπορούν να συγκομιστούν». Κι έτσι φτάνουν στο σημείο να ζουν καταστάσεις «πηγαίνουμε στα χωράφια και οι άνθρωποι κλαίνε μπροστά μας από απελπισία, παρακαλούν να δώσουμε ένα ποσοστό παραπάνω ζημιάς μήπως και μειώσουν το ύψος της καταστροφής, αλλά πώς μπορούμε να υπογράψουμε για καταστροφή 100%;».

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ζημιές επεκτείνονται στα καπνά, ενώ εξευτελιστικές τιμές πήραν για τις παραγωγές κερασιών και βερίκοκων που προηγήθηκαν. Στα ανωτέρω προστίθενται και οι καταγγελίες των γεωπόνων για διάλυση των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συνδράμουν στοιχειωδώς τους αγρότες ενώ, όπως όλα δείχνουν, το αδιέξοδο έχει καταστεί ολοκληρωτικό καθώς δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία ή προσπάθεια να βρεθούν αγορές διάθεσης των προϊόντων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα
Παρότι οι τιμές έχουν καταρρεύσει, οι έμποροι δείχνουν –ή υποδύονται- ότι δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν, επικαλούμενη πιθανή αύξηση του κόστους αποθήκευσης ● Συγκέντρωση στη Βέροια αύριο για κινητοποιήσεις.
Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
Τα αιτήματα επιβίωσης και ενίσχυσης των παραγωγών αναβαθμίζονται πλέον σε αιτήματα αποτροπής ενός ακόμα ισχυρού πλήγματος στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και μιας επισιτιστικής κρίσης.
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6 καίρια ερωτήματα για τη ζάχαρη
Επειτα από το φιάσκο της ενοικίασης σε ιδιώτη-επενδυτή των εργοστασίων της ΕΒΖ, τις κινητοποιήσεις των τευτλοπαραγωγών και το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν στον Αδ. Γεωργιάδη...
6 καίρια ερωτήματα για τη ζάχαρη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αδιάθετη παραγωγή και τη μείωση των τιμών παραγωγού, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ.
Με τρακτέρ στην Καλαμάτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας