• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμερικανικό τάνγκο για δύο

 • A-
 • A+
Δύο επιχειρηματικά σχήματα συμφερόντων ΗΠΑ κατέθεσαν προσφορά για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ● Ο όμιλος Κοπελούζου και ο ΟΛΘ, που ελέγχεται από τον Ιβάν Σαββίδη, δεν συμμετέχουν τελικά στον διαγωνισμό ● Δύο έντυπα-ναυαρχίδες της αμερικανικής πολιτικής προειδοποιούσαν εσχάτως για τον κίνδυνο να πέσει το λιμάνι σε ιδιοκτήτες με ρωσικούς δεσμούς!

Χωρίς τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Οι δύο επιχειρηματικοί οργανισμοί δεν κατέθεσαν, όπως αναμενόταν, προσφορά για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΑ Α.Ε., καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή των φακέλων από το ΤΑΙΠΕΔ εξέπνευσε το απόγευμα της Πέμπτης.

Συνεπώς μένει ανοιχτό πια το τοπίο για τη διεκδίκηση του λιμανιού μόνο από τα δύο εταιρικά σχήματα αμερικανικών συμφερόντων. Πρόκειται για την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και την LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT), οι προσφορές των οποίων θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

EUROKINISSI

Η αποχώρηση του ομίλου Κοπελούζου αλλά και του Ιβάν Σαββίδη, που διεκδικούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα με αξιώσεις τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία, μπορεί να ξάφνιασε το επενδυτικό κοινό αλλά σίγουρα δεν ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που έκαναν σαφές πως στην τωρινή γεωπολιτική συγκυρία οι ΗΠΑ θα έκαναν τα πάντα για να «πέσει» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανικά «χέρια».

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα Ιουλίου και Αυγούστου του Economist και των ΝΥΤ που συνέδεαν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον κίνδυνο αυτό να καταλήξει σε ιδιοκτήτες με έντονους ρωσικούς δεσμούς, αναφερόμενοι φυσικά στον Ιβάν Σαββίδη αλλά και στον όμιλο Κοπελούζου που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διατηρεί πολύχρονη σχέση με την αμαρτωλή για τη Δύση Gazprom μέσω της κοινής τους εταιρείας Prometheus Gas που προμηθεύει στην ελληνική αγορά το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διεθνής Τύπος

Η επίθεση αυτή των διεθνών μέσων, που ως γνωστόν έχουν ευθείες αναφορές στην κυρίαρχη πολιτικο-οικονομική ελίτ της Δύσης και στην αμερικανική διπλωματική «νομενκλατούρα», μπορεί να μην ξενίζει ως προς το πρόσωπο του Ελληνορώσου μεγιστάνα, καθώς η σύνδεση λόγω καταγωγής είναι προφανής, δημιουργεί σίγουρα όμως έντονα ερωτήματα για την επιλογή να μπει στο κάδρο των αντιδράσεων και ο όμιλος Κοπελούζου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος όμιλος, που παρουσιάζεται από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ ως φιλορωσικός, δρομολογεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης την κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τις αμερικανικές γεωπολιτικές επιδιώξεις καθώς συμβάλλει στη μείωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο εγκαινιάστηκε με πανηγυρικούς τόνους πριν από μερικούς μήνες στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ακριβώς διότι θα αποτελέσει, όπως είπε και ο ίδιος, ανάχωμα στο ρωσικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα το έργο στηρίχτηκε σθεναρά από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ενώ επιδοτήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς είναι παράδοξο το γεγονός πως ο ίδιος όμιλος ο οποίος προωθεί έργα που εντάσσονται στην αμερικανική γεωπολιτική ατζέντα παράλληλα θεωρείται από τον διεθνή Τύπο ως μακρύς βραχίονας των Ρώσων.

Η αλληλουχία των γεγονότων είναι πραγματικά εντυπωσιακή: στις αρχές Μαΐου του 2022, στο πλαίσιο των εγκαινίων του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Gastrade του ομίλου Κοπελούζου ευχαριστεί δημόσια τον τότε πρέσβη και σημερινό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, για τη συμβολή του στην υλοποίηση του έργου, ενώ μερικές μέρες μετά, μέσω διαρροών στον Τύπο, γίνεται γνωστή η δεδηλωμένη πια εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του λιμανιού από την κοινοπραξία Cameron S.A., Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics με τη συμμετοχή του Κοπελούζου στο σχήμα. Τον Ιούλιο του 2022 δημοσιεύεται το άρθρο του Economist που μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα προτιμούσαν πολύ περισσότερο να καταλήξει το λιμάνι σε μια κοινοπραξία υποστηριζόμενη από αμερικανικά συμφέροντα» παρά στους Κοπελούζο, Σαββίδη.

Ακολούθησε το δημοσίευμα των New York Times, αυτή τη φορά τον Αύγουστο του 2022, που επισήμαινε τον ίδιο κίνδυνο και κυκλοφόρησε μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική ανεπίσημη επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες, συνοδεία του πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργου Τσούνη στην τωρινή διοίκηση του λιμένα, και, τέλος, η υπαναχώρηση των δύο σχημάτων από την τελική φάση του διαγωνισμού.

Το «τάμα»

Όπως φαίνεται, το λιμάνι ήταν «ταμένο» στους Αμερικανούς από καιρό, «τάμα» που δεν θα μπορούσε να αναιρεθεί στην εποχή που ξημέρωσε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργό ανάμιξη Αμερικανών-Ευρωπαίων στα τεκταινόμενα. Το αποτυπώνουν με ενάργεια και δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Ελλάδα, που μιλούν για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα 2».

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Νέδος στην κυριακάτικη «Καθημερινή» στις 18/9, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι και ο ελλιμενισμός των αντιτορπιλικών που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αμερικανικού ναυτικού, καθώς μεταφέρουν κατευθυνόμενα βλήματα και έχουν ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (και ως εκ τούτου παρεμβολών). Κάπως έτσι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μετατράπηκε σε αμερικανικό τάνγκο για δύο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλεξανδρούπολη στο κάδρο του πολέμου
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος της πόλης αποκάλυψε χωρίς να το θέλει τη μεταφορά στρατιωτικών αρμάτων στην Πολωνία, μέσω ΝΑΤΟϊκών οχηματαγωγών, που καταπλέουν εσχάτως στο λιμάνι της.
Η Αλεξανδρούπολη στο κάδρο του πολέμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Πέμπτη αποφασίζεται ματαίωση διαγωνισμού για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Επιβεβαιώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ την πληροφορία που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τον διαγωνισμό πώλησης του 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Την Πέμπτη αποφασίζεται ματαίωση διαγωνισμού για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλή αμερικανική διεκδίκηση για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Τόσο η Black Summit όσο και η Quintana είναι αμερικανικές εταιρείες, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι, σε άρρηκτη σχέση με την αμερικανική βάση στην πόλη και τον ενεργειακό κόμβο...
Διπλή αμερικανική διεκδίκηση για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβολή για το Λιμάνι
Το διπλό αμερικανικό ενδιαφέρον και προβάδισμα και μια απροσδόκητη σφήνα με την επιλογή της Αλεξανδρούπολης για την πιλοτική εφαρμογή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Αναβολή για το Λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δυτικά αεροσκάφη που καθηλώθηκαν στη Ρωσία αλλάζουν ιδιοκτήτη
Λιγοστεύουν οι ελπίδες των δυτικών εταιρειών να ανακτήσουν τα επιβατικά αεροσκάφη που μίσθωσαν σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.
Τα δυτικά αεροσκάφη που καθηλώθηκαν στη Ρωσία αλλάζουν ιδιοκτήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας