• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από 2023 και βλέπουμε για πράσινα ομόλογα...

 • A-
 • A+
Η αστάθεια στις χρηματαγορές και η αβεβαιότητα με τα επιτόκια δανεισμού αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ να μεταθέσουν χρονικά την έκδοση του πρώτου ελληνικού τίτλου για χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων

Πίσω πηγαίνουν τα σχέδια για το πρώτο πράσινο ελληνικό ομόλογο με το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ να κάνουν νέα πλάνα μεταθέτοντας την έκδοση για το 2023, λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών στις χρηματαγορές και της αβεβαιότητας με τα επιτόκια δανεισμού. Την ίδια στιγμή, απαγορευτική καθίσταται και οποιαδήποτε άλλη σκέψη για άμεση έξοδο στις αγορές με παραδοσιακό τίτλο, καθώς οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα «χτυπούν ταβάνι» με το 10ετές να αναρριχάται στο 4,6% από 0,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2021. Αντιστοίχως το 5ετές από αρνητική απόδοση το καλοκαίρι του 2021 βρίσκεται στο 3,91% σήμερα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων να στεφθεί με επιτυχία και τη δεδομένη χρονική συγκυρία, που οι επενδυτές παρακολουθούν με νευρικότητα τις αγορές ομολόγων κινούμενοι ανάλογα με τα Μποφόρ της ενεργειακής κρίσης. Ο αρχικός σχεδιασμός τοποθετούσε την πρώτη πράσινη έκδοση των 2-2,5 δισ. ευρώ προς το τέλος του 2022, αλλά αυτή η προοπτική δεν υπάρχει πια στον χάρτη. ;Hδη στον ΟΔΔΗΧ εξετάζουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτής της έκδοσης στη στρατηγική χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το 2023, υπό την προϋπόθεση αποκλιμάκωσης της κρίσης για να υπάρξει και σχετικό παράθυρο.

Το στίγμα για πράσινες επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια έχει δώσει σε συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη o επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, υποστηρίζοντας ότι το πράσινο ομόλογο αποτελεί μια «πρόκληση» για τον εκδότη καθώς ισοδυναμεί με μια δέσμευση απέναντι στις αγορές περί υλοποίησης μιας πράσινης επένδυσης εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Πρακτικά αποτελεί ένα συμβόλαιο ανάμεσα στον εκδότη, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά τις επενδύσεις που θέλει να πραγματοποιήσει, και τις αγορές οι οποίες αναλαμβάνουν το σκέλος της χρηματοδότησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ξεκινήσει τις διεργασίες για την κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου με πράσινες επενδύσεις ή ακόμη και με έργα που συνδέονταν με τη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών που ενδιαφέρονται για νέους τίτλους πέρα από τους παραδοσιακούς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών για πράσινα ομόλογα, είτε γιατί αποτελεί ένα μέσο προαγωγής της περιβαλλοντικής αειφορίας, είτε γιατί θεωρούν ότι θα βελτιώσει μελλοντικά τις αποδόσεις των εταιρειών. Εκδοτικές κινήσεις σαν κι αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της εικόνας του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως στη δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό κόστος (τα πράσινα ομόλογα είναι φτηνότερα από τους άλλους τίτλους) από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα με τον χρόνο ανάκτησης να μεταφέρεται προς το τέλος του 2023 και με ισχυρές πιθανότητες να απομακρυνθεί περαιτέρω λόγω της αβεβαιότητας και του θολού ορίζοντα με την ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα βρίσκεται από μία έως τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, ενώ αρκεί μόλις μία αναβάθμιση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ) ώστε τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν ασφαλή για τους επενδυτές. Έτσι, τα φώτα πέφτουν στις επόμενες αξιολογήσεις που έχουν προγραμματίσει η Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η Standard & Poor’s (S&P) στις 21 Οκτωβρίου, καθώς αυτές που προηγήθηκαν από Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου πέρασαν άπρακτες για την ελληνική οικονομία.

Τονίζεται ότι η χώρα άντλησε φέτος 10 δισ. ευρώ από τις αγορές που αντιστοιχούν στο 70% του αναθεωρημένου στόχου των δανειακών αναγκών για το 2022, ενώ έχει και τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 38 δισ. ευρώ καθώς τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά χρηματοδοτούνται και από τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο «crash test» στο Eurogroup του Ελσίνκι
Από το μικροσκόπιο του Eurogroup πρόκειται να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η Αθήνα και θα παρουσιάσει ο Χρ. Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπ. Οικονομικών.
Πρώτο «crash test» στο Eurogroup του Ελσίνκι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με φειδώ ο νέος δανεισμός του Δημοσίου
Νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου μόνο εάν υπάρξει... ηλιοφάνεια στις αγορές ● Στα 7,5 δισ. ευρώ εκτοξεύονται οι δαπάνες του Δημοσίου για τόκους το 2023 και σε αυτό το ποσό περιορίζονται οι καθαρές χρηματοδοτικές...
Με φειδώ ο νέος δανεισμός του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eσπευσμένη «έξοδος» με νέο 5ετές ομόλογο
Υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εσπευσμένη έξοδο στις αγορές για να ενισχύσει τα διαθέσιμα των 38 δισ. ευρώ. Κλειδί η «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s τη Μεγάλη...
Eσπευσμένη «έξοδος» με νέο 5ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο και μαστίγιο για έξοδο από την εποπτεία
Ποιες είναι οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που απασχολούν τη 13η έκθεση των θεσμών ● Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια.
Καρότο και μαστίγιο για έξοδο από την εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας