• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.4°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.9°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

 • A-
 • A+
Εκτός προσφορών για το 67% ο όμιλος Κοπελούζου και ο ΟΛΘ ● Η κοινοπραξία υπό την αμερικανική Black Summit και η Quintana με έδρα το Τέξας κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές ● Για βελτιωμένες προσφορές καλεί το ΤΑΙΠΕΔ τους τρεις διεκδικητές του λιμένα Ηγουμενίτσας

Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που αποκτά σε συνδυασμό τόσο με την αμερικανική βάση που αναπτύσσεται εκεί όσο και με τη μετεξέλιξη της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο.

Από τα τέσσερα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έμειναν εκτός –δεν κατέθεσαν προσφορές– φυσικά ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη (αναμενόμενο για προφανείς λόγους), αλλά και η κοινοπραξία Cameron S.A. - Goldair Cargo A.E. - Bollore Africa Logistics, με την πρώτη συνιστώσα της να εκπροσωπεί τον Ομιλο Κοπελούζου, που είναι ήδη παρών στην Αλεξανδρούπολη με την επένδυση στον σταθμό αερίου. Η κοινοπραξία Κοπελούζου φέρεται να ήταν αυτή που είχε ζητήσει τον Ιούλιο παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, άρα είχε ζωηρό ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι δεν κατέθεσε τελικά προδίδει ένα παρασκήνιο πιέσεων.

Διεκδικητές του στρατηγικού λιμανιού είναι η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, που απαρτίζεται από την αμερικανική Black Summit Financial Group των Ελληνοαμερικανών αδελφών Χαραλαμπάκη, τη Euroports (διεθνής εταιρεία λιμενικών υποδομών με έδρα το Βέλγιο), την EFA Group (του Κ. Χατζημηνά, με ηχηρή παρουσία σε άμυνα και ασφάλεια) και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η Liberty Port Holdings, θυγατρική της επίσης αμερικανικής Quintana Infrastructure & Development, με έδρα το Τέξας και επενδύσεις σε υποδομές και ενεργειακά δίκτυα.

Πάντως, το γεγονός ότι έχει προηγηθεί η επιλογή της κοινοπραξίας Black Summit - EFA Group - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας, έναντι 33,9 εκατ. ευρώ, δίνει στο ελληνοαμερικανικό σχήμα κάποιο προβάδισμα, λόγω και της αυτονόητης στρατηγικής σύνδεσης των δυο λιμανιών. Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία της Quintana σε «βαριές» ενεργειακές υποδομές συσχετίζει το ενδιαφέρον της για το λιμάνι με την πολύ πρόσφατη επιλογή της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Χθες επίσης το ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, του οποίου οι διεκδικητές έχουν σαφώς λιμενικό-ναυτιλιακό προφίλ. Προσφορές υπέβαλαν 1) η κοινοπραξία Attica A.E. και Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε., 2) η κοινοπραξία Grimaldi - Mινωικές και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε. και 3) η ΟΛΘ Α.Ε. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία υποβολής βελτιωμένων προσφορών από τους τρεις μνηστήρες της Ηγουμενίτσας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται νέα ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ
Μέχρι τις 3 Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ● Ισως και τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θα διευκολύνει υπέρβαση εκκρεμοτήτων, που ενδέχεται να δυσχεραίνουν την...
Ζητείται νέα ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Το υπό πώληση λιμάνι της Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει γήπεδα, κτίρια και εγκαταστάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης, τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς και το καταφύγιο σκαφών αναψυχής στα Σύβοτα.
Πληθωρικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με υπο-παραχωρήσεις θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης
​Το σχέδιο νόμου για τον τρόπο αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας ολοκληρώθηκε και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή.Το νέο θεσμικό...
Με υπο-παραχωρήσεις θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τροχιά αξιοποίησης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Το πρώτο από τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης δραστηριοτήτων είναι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό...
Σε τροχιά αξιοποίησης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανικό τάνγκο για δύο
Το λιμάνι ήταν «ταμένο» στους Αμερικανούς από καιρό, «τάμα» που δεν θα μπορούσε να αναιρεθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργό ανάμιξη Αμερικανών-Ευρωπαίων στα τεκταινόμενα.
Αμερικανικό τάνγκο για δύο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας
Τρεις δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής (ποσοστό 67%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.», παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.
Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας