• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  92%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι γίνεται με τα «κλιμάκια» στον πολύπαθο ΕΦΚΑ;

 • A-
 • A+
Οι πρόσθετες αμοιβές των 1.000 υπαλλήλων που συμβάλλουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι • Τον Αύγουστο ελάχιστοι είδαν στους λογαριασμούς τους πίστωση μέρους του προσδοκώμενου ποσού • Η διοίκηση υπόσχεται εξόφληση ώς τις 27 Σεπτεμβρίου, αν και μπορεί να υπάρξει νέα αναβολή για τον Οκτώβριο.

Στην αρχή λοιδoρήθηκαν. Αλλωστε, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη κι αυτοί που είναι συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους –και υπάρχουν αρκετοί και στον πολύπαθο ΕΦΚΑ που έχει ενσωματώσει το 99% του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας–, είναι πάντα εύκολο να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα. Ομως, επειδή από την άνοιξη «έπαιζε» έντονα το σενάριο των φθινοπωρινών εκλογών, έπρεπε και να επισπευστούν οι απονομές και να βελτιωθούν οι σχέσεις με το υπαλληλικό προσωπικό στο οποίο συνεχώς καταλόγιζε ευθύνες ο κ. Χατζηδάκης.

Προϋπολογίστηκαν, λοιπόν, 7 εκατομμύρια ευρώ για να καταβληθούν ως πρόσθετες αποδοχές σε περίπου 1.000 υπαλλήλους που αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Τα ποσά επρόκειτο να καταβληθούν μέσα στο καλοκαίρι στον κάθε υπάλληλο ανάλογα με την προσφορά και τη νόρμα. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι από το πρώην ΙΚΑ όφειλαν να μην πέσουν κάτω από 80 φακέλους τον μήνα, εφόσον η επεξεργασία γινόταν ηλεκτρονικά. Οι προερχόμενοι από τον πρώην ΟΑΕΕ, που δεν είχαν και πολλές ευκαιρίες να εργαστούν ηλεκτρονικά, κι έπρεπε να δουλέψουν με χειρόγραφα, όφειλαν να ολοκληρώσουν 20 φακέλους.

Ο Ιούνιος πέρασε χωρίς καταβολές, το ίδιο και ο Ιούλιος και μόλις τον Αύγουστο κάποιοι, λίγοι, είδαν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους μέρος των ποσών που προσδοκούσαν. Κι όχι μόνο αυτό. Στους καταλόγους με τους υπαλλήλους που επρόκειτο να επιβραβευτούν είχαν –άγνωστο πώς– εισχωρήσει και υπάλληλοι που ουδεμία σχέση είχαν με την απονομή συντάξεων, όπως κάποιοι από την υπηρεσία καθαριότητας, ενώ άλλοι που δούλευαν ακόμη και Σαββατοκύριακα απουσίαζαν.

Το κλίμα σε πολλά υποκαταστήματα παραμένει και σήμερα εν αναμονή... τεταμένο. Οι υπάλληλοι αναρωτιούνται αν καταβληθούν τα «κλιμάκια» στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως υποσχέθηκε η διοίκηση και επιβεβαίωσε πρόσφατα η ΠΟΣΕ ή θα υπάρξει και πάλι νέα αναβολή για τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή μαζί με τις πληρωμές των διευθυντών; Kι αν, τελικώς, γίνουν οι πληρωμές (από 10 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με τη συμμετοχή του κάθε υπαλλήλου στο έργο της απονομής των συντάξεων), θα έχουν αποκατασταθεί οι αδικίες;

Aλλωστε, όπως αναφέρει και η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, για να εκδοθεί μια συνταξιοδοτική απόφαση, απαιτείται η σύμπραξη πολλών διαφορετικών τμημάτων αλλά και υπαλλήλων, όπως είναι για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Μητρώου, των Εσόδων, των ΚΕΠΑ, των Παροχών, του Πρωτοκόλλου και προφανώς των Συντάξεων κι όχι μόνον.

«Γι’ αυτό και η αποσπασματική οπτική προσέγγιση του όλου ζητήματος που έχει να κάνει με τον τρόπο αποζημίωσης των “κλιμακίων”, αδικεί ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων του φορέα μας, οι οποίοι ενώ με τον έναν ή άλλον τρόπο συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια που γίνεται για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών συντάξεων, αυτοί να μην αποζημιώνονται καθόλου ή έστω κατά τον τρόπο που θα τους άξιζε», αναφέρουν σε επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ Δ. Αντωνακάκης και Αντ. Νικολόπουλος, επιχειρώντας να μεταφέρουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί στα υποκαταστήματα.

«Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα από τα τμήματα απονομών συντάξεων του φορέα μας, ως προς την αποζημίωση των εισηγητών που συμμετείχαν στα “κλιμάκια” επίσπευσης έκδοσης των συντάξεων για το έτος 2021, προκύπτουν αντιφατικά και χωρίς εξήγηση αποτελέσματα, με πολλούς εισηγητές να έχουν αδικηθεί από τον τρόπο αποζημίωσής τους, για να μην αναφέρουμε εκείνες τις περιπτώσεις (που είναι αρκετές) κατά τις οποίες δεν δόθηκε καμία αποζημίωση», αναφέρει σε επιστολή της προς τον διοικητή του φορέα η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ.

Κι ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «αναφέρονται περιπτώσεις των εισηγητών που ασχολήθηκαν με χειρόγραφες συνταξιοδοτικές υποθέσεις (όπως είναι για παράδειγμα αυτές του ΟΓΑ) που, ενώ κατάφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την απομείωση του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων που υπήρχαν (κάποιοι δε εξ αυτών βραβεύτηκαν πρόσφατα κι από τον υπουργό Εργασίας για το παραγόμενο έργο τους), τελικά δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση», επισημαίνει η ΠΟΣΕ, η οποία δεν θα έλεγε κανείς ότι διακατέχεται από αντιπολιτευτικό μένος. Κάθε άλλο!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
Με τον πληθωρισμό στο 8,8% η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση γύρω στο 7% για τους συνταξιούχους λίγο πριν από τις εκλογές ● Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις.
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας