• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%

Δουλειές εκατομμυρίων με τους ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους, που η ίδια κατήγγειλε, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση εν όψει της υπογραφής του νέου μνημονίου

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Μνημόνιο με... απευθείας ανάθεση

 • A-
 • A+

Δουλειές εκατομμυρίων με τους ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους, που η ίδια κατήγγειλε, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση εν όψει της υπογραφής του νέου μνημονίου.

Τη στιγμή που το κουαρτέτο των δανειστών αλωνίζει σε υπουργεία και τράπεζες στην Αθήνα, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων για τη δανειακή σύμβαση που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο για Οικονομική Πολιτική εξουσιοδοτεί τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσλάβουν στρατιές ξένων συμβούλων για να διαπραγματευτούν και να συγγράψουν το νέο μνημόνιο.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε μέσα στον καύσωνα του περασμένου Σαββάτου, ανοίγει ο δρόμος να προσληφθούν με απευθείας αναθέσεις έργου και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, όπως αναφέρεται, χρηματοπιστωτικοί οίκοι, νομικά γραφεία και ιδιώτες, που θα εργαστούν ως σύμβουλοι της κυβέρνησης για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ΠΝΠ φωτογραφίζονται ως «διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα», που θα μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα και θα υπογράψουν συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, οι δαπάνες των οποίων θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΥΠΟΙΚ.

Αντικείμενο των χρηματοπιστωτικών οίκων και των δικηγορικών γραφείων, που θα προσληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση έναντι αδράς αμοιβής, όπως στο παρελθόν, θα είναι μεταξύ άλλων να καταπιαστούν με τα νομικά κείμενα και τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης των 86 (;) δισ. ευρώ, τη χρηματοοικονομική υποστήριξη της αναδιάρθρωσης χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ, που προβλέπεται στη συμφωνία της συνόδου κορυφής, τη δημιουργία και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, καθώς και με θέματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών μέσω της ίδρυσης Bad Bank ή ενδιάμεσου φορέα κ.ά.

Μέχρι σήμερα, η μόνη γνωστή συνεργασία που υπήρχε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ήταν αυτή μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων, χρηματοοικονομικού οίκου Lazard, ο οποίος, σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποσταλεί από το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή τον Μάρτιο, παρείχε «αμισθί και ατελώς» υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε συνεργαστεί με το ελληνικό κράτος και το 2011-2012 και είχε λάβει αμοιβή 25 εκατ. ευρώ ως σύμβουλος για τη διεκπεραίωση του PSI.

Ανάλογες συμφωνίες για αμισθί συνεργασία είχαν κλειστεί επίσης με επιφανείς οικονομολόγους, όπως με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος εργάστηκε ως συντονιστής της ομάδας εργασίας για τα εναλλακτικά σχέδια του Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ενας άλλος χρηματοοικονομικός οίκος, που φέρεται ήδη να έχει ανοίξει δουλειές με την ελληνική κυβέρνηση, είναι η ιαπωνική τράπεζα Nomura, η οποία έχει αναλάβει να καταρτίσει μελέτη για το μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Ο ίδιος οίκος είχε αναλάβει δουλειές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ισπανία.

«Υπέρογκες δαπάνες»

Από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει αυστηρά τόσο την πρακτική της πρόσληψης συμβούλων χωρίς διεθνή διαγωνισμό, όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό, όσο και τις υπέρογκες δαπάνες που είχαν γίνει κατά τη μνημονιακή τριετία 2010-2012 σε δικηγορικά γραφεία, χρηματοοικονομικούς συμβούλους κ.ά., και οι οποίες υπολογίζεται ότι είχαν υπερβεί το 1,116 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 635 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί τη χρονιά του PSI.

Το ερώτημα είναι αν και αυτήν τη φορά η κυβέρνηση θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, της γνωστής «λίστας» των ξένων συμβούλων που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα μνημόνια, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά., ή θα ανοίξει δουλειές με νέους.

Με άξονα τη νέα ελληνική διάσωση περιστρέφονται και οικονομικά συμφέροντα δισεκατομμυρίων, καθώς οι σύμβουλοι που μπορούν να αναλάβουν τέτοιες δουλειές και «προωθούνται» από τους δανειστές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, η αμερικανική «Alvarez and Marsal» είναι μια εταιρεία που «δούλεψε» στο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών της Κύπρου, αλλά και στην Ισπανία, όπου κατέστρωσε το σχέδιο για τη δημιουργία Bad Bank για τα «κόκκινα» δάνεια. Η γνωστή επίσης Blackrock, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, και η Oliver Wyman ανήκουν στους βασικούς παίκτες της διεθνούς σκηνής που παίρνουν τέτοιες δουλειές για τη διάσωση χωρών ή τραπεζών, και τις μοιράζουν σε υπεργολάβους που είναι επίσης μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (PwC, Ernst & Young, Deloitte, KPMG) ή σε ειδικευμένες νομικές φίρμες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
​Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές...
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
Από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προέλθουν τα ισοδύναμα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες μετά το γερμανικό καψόνι με την...
«Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπλήξεις στους ερχόμενους προϋπολογισμούς προαναγγέλλει ο Δραγασάκης
Θετικές εκπλήξεις στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, αρχής γενομένης από εκείνον του 2019, προανήγγειλε -σύμφωνα πληροφορίες- μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, ο αντιπρόεδρος...
Εκπλήξεις στους ερχόμενους προϋπολογισμούς προαναγγέλλει ο Δραγασάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζουν οι χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ για το 33% των υπόχρεων
Με οδηγό τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, έρχονται και οι ανάλογες αναπροσαρμογές των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους. Το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων...
Αλλάζουν οι χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ για το 33% των υπόχρεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραγασάκης: Στόχος πλέον η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τους επόμενους στόχους μετά τα αποτελέσματα των επιτυχημένων τραπεζικών stress tests, έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι...
Δραγασάκης: Στόχος πλέον η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ταμειακή ασπίδα 18 δισ. ευρώ μιλά ο Δραγασάκης
Το πλαίσιο για οριστική έξοδο από την κρίση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε ότι θα πρέπει η χώρα να δημιουργήσει μία «ταμειακή ασπίδα, έναν κουμπαρά με αρκετά χρήματα, γύρω στα...
Για ταμειακή ασπίδα 18 δισ. ευρώ μιλά ο Δραγασάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας