• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.7°C
  0 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  6 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.1°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστικό φρένο σε αποκοπές ρεύματος

 • A-
 • A+
Με προσωρινή διαταγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απαγορεύει διακοπή σε μικρή επιχείρηση εστίασης στα Τρίκαλα για οφειλή τεράστιων χρεώσεων από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής ● Μαθηματικός τύπος-σπαζοκεφαλιά, γκρίζες μετρήσεις κατανάλωσης και... βολική απομάκρυνση των δικαστηρίων προσφυγής από τον τόπο του «εγκλήματος».

«Μπλόκο» στη διακοπή ρεύματος σε καταναλωτή για ανεξόφλητη οφειλή από τη ληστρική -και υπό αναστολή- ρήτρα αναπροσαρμογής έβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με χθεσινή απόφασή του. Με προσωρινή διαταγή του απαγορεύει, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στις 5 Οκτωβρίου, την αποκοπή της ηλεκτροδότησης σε μικρή επιχείρηση εστίασης στα Τρίκαλα Θεσσαλίας για οφειλή 24.000 ευρώ που απορρέει από παράνομες, ληστρικές χρεώσεις της ρήτρας το διάστημα από Ιούλιο 2021 έως Αύγουστο 2022.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (διά των δικηγόρων του Γιώργου Καλτσά, Αντώνιου Πράττα και Σοφίας Κοφινά) προσέφυγε κατά των χρεώσεων αυτών και της εταιρείας Volton, καταλογίζοντάς της ότι, πέρα από τις αδιαφανείς εμπορικές πρακτικές σε σχέση με την ένταξη της ρήτρας στη σύμβαση παροχής ρεύματος αλλά και το ορισμένο περιεχόμενο της ρήτρας, μεταχειρίστηκε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ακόμα και στη μέτρηση της μηνιαίας κατανάλωσης. Για παράδειγμα, για τον μήνα Ιούλιο 2022, ενώ η προηγούμενη ένδειξη στο τιμολόγιο ήταν 81.260 kwh και η τελευταία ένδειξη 81.695 kwh (δηλαδή διαφορά μόλις 435 kwh), εντούτοις ο καταναλωτής τιμολογήθηκε για 17.400 kwh! Συνολικά, όπως αναφέρεται στην προσφυγή του καταναλωτή στο δικαστήριο, με αυτές τις πρακτικές μόνο για κατανάλωση του τελευταίου χρόνου, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον περασμένο Αύγουστο, το κατάστημα εστίασης πλήρωσε 55.000 ευρώ!

Οσο για το πώς προκύπτουν οι τρελές χρεώσεις, είναι χαρακτηριστική η… κρυπτογραφική αδιαφάνεια του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής που χρησιμοποιεί η εταιρεία, θεωρώντας ότι απλώς με τη γνωστοποίησή του έχει κάνει το χρέος της έναντι των πελατών της: Αθροισμα ΟΤΣ + (ΛΠ1 + ΛΠ2 = ΛΠ3) = ΜΜΚΘΣΣ + ΜΜΑΕ) Χ (1 + α = 1,175). Για ΛΠ1, ΛΠ2, ΛΠ3 + ΜΜΚΘΣΣ + ΜΜΑΕ, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος 12 εκκαθαρισθέντων λογαριασμών μηνών πριν από τον μήνα αναφοράς. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Πέραν αυτών, για την αποκωδικοποίηση των εννοιών και των συμβόλων του τύπου, ο καταναλωτής πρέπει να ανατρέξει στους εξής συνδέσμους: enexgroup.gr, lagie.gr, admie.gr, rae.gr!

Στη συγκεκριμένη προσφυγή κατά της Volton υπάρχει ακόμη ένα αγκάθι. Γιατί άραγε η υπόθεση εισήχθη στο Πρωτοδικείο του Πειραιά; Γιατί η εταιρεία φρόντισε να συμπεριλάβει όρο στη σύμβαση, μολονότι ο καταναλωτής είναι κάτοικος Τρικάλων, δηλαδή περιοχής απομακρυσμένης σε σχέση με τον Πειραιά, ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να δικάζουν τις διαφορές που αναφύονται από τη σύμβαση, θα έχουν τα δικαστήρια του Πειραιά. «Μας αποστερούν έτσι τη δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων στην προσωρινή διαταγή. Βεβαίως, και αυτός ο Γενικός Ορος Σύμβασης, κατά πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας, τυγχάνει άκυρος και καταχρηστικός», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Γ. Καλτσάς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της καταχρηστικότητας της ρήτρας -που έχει τεθεί σε αναστολή για ένα χρόνο, ή κατ’ άλλους έχει κρυφτεί πίσω από τις κρατικές επιδοτήσεις- έχουν γίνει συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και της «Ηρων». Η πρώτη έχει εκδικαστεί και η απόφαση αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύμα φυγής στην «Αγρια Δύση»
Προς άγραν εταιρειών από τη Γερμανία αμερικανικές Πολιτείες τις καλούν να μετεγκατασταθούν με δέλεαρ τη φτηνή ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια και φορολογικά κίνητρα.
Κύμα φυγής στην «Αγρια Δύση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση σε όποιον... ξεπαγιάσει
Πού οδηγούν οι κλίμακες των επιδοτήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο Κ. Σκρέκας ● Μειώνεται από 1,9 σε 1,1 δισ. η μηνιαία επιδότηση τον Οκτώβριο ● Αλώβητα τα υπερκέρδη...
Επιδότηση σε όποιον... ξεπαγιάσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κ. Σκρέκας εξάγει το «ελληνικό μοντέλο» για το ρεύμα...
Αυτό είναι όλο κι όλο το περιεχόμενο της εισαγωγικής επιστολής που έστειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στους 26 ομολόγους του, για την έκτακτη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για...
Ο κ. Σκρέκας εξάγει το «ελληνικό μοντέλο» για το ρεύμα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΡΑΕ προϊδεάζει για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο
Αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, καθώς θα απαιτηθεί αύξηση στη δαπάνη της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών.
Η ΡΑΕ προϊδεάζει για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Μια προσφορά για τη Λάρυμνα, δύο για τα υπόλοιπα μεταλλεία
Οι προσφορές που κατατέθηκαν στους διαγωνισμούς ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικού Διαχειριστή προδιαγράφουν το ενδεχόμενο διαμελισμού των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που εκτείνονται σε πέντε νομούς της χώρας.
ΛΑΡΚΟ: Μια προσφορά για τη Λάρυμνα, δύο για τα υπόλοιπα μεταλλεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας