• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 13.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  0 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 10.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!

 • A-
 • A+
Η επεξεργασία των χρεώσεων ρεύματος πριν και μετά την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής αποκαλύπτει -εκτός από την παντελή αποτυχία του νέου μηχανισμού να φρενάρει την κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο ενέργειας-, ότι οι τελικές τιμές της ΔΕΗ είναι... 37,3% υψηλότερες από αυτές που θα ορίζονταν με βάση τη ρήτρα!

Διανύουμε αισίως ήδη τον τρίτο μήνα της «μετά Ρήτρα εποχής», η υποτιθέμενη αναστολή της οποίας στοίχισε το πρώτο κιόλας δίμηνο 3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις λογαριασμών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης –δηλαδή χρήματα των καταναλωτών/φορολογουμένων και μέσω των χρεώσεων και μέσω των φορολογικών εσόδων. Κι επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαφημίζει το μοντέλο ως κατάλληλο για πανευρωπαϊκή εφαρμογή, είναι χρήσιμο να διαπιστώσουμε πόσο λιγότερη αισχροκέρδεια επιτρέπει στους παραγωγούς/προμηθευτές ρεύματος το νέο σύστημα αποζημιώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και διαμόρφωσης των τελικών τιμών πριν από την κρατική επιδότηση.

Αν πιστέψουμε το ΥΠΕΝ, που υπογραμμίζει ότι μόνο τον Αύγουστο, με βάση τον νέο «Προσωρινό Μηχανισμό» αποζημίωσης, ανακτήθηκαν από το χρηματιστήριο ενέργειας «υπερέσοδα» 780 εκατ. ευρώ που πάνε υπέρ των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, σε λίγο θα μας ζητήσουν να κάνουμε και… εράνους ενίσχυσής τους. Διότι το κρίσιμο μέγεθος που αποκρύπτεται επιμελώς είναι πόσα έσοδα μπήκαν τον ίδιο μήνα στα ταμεία των παραγωγών ρεύματος, που είναι και προμηθευτές. Και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, που ελέγχει περί το 70% της ηλεκτροπαραγωγής και το 65% της αγοράς.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς «ζημιά» υπέστη η ΔΕΗ με την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής και με τι εμπορικό κέρδος μάς πουλάει το ρεύμα χωρίς αυτήν.

Η συλλογικότητα «Κάστρο Αλληλεγγύης» στη Λαμία έχει κάνει μια πολύ εύστοχη επεξεργασία, υπολογίζοντας την τελική τιμή που θα διαμορφωνόταν αν εφαρμοζόταν ακόμη η «καταργημένη» ρήτρα και αυτή που προσφέρει μετά την αναστολή της. Χρησιμοποιώντας τον τύπο της ρήτρας που η ίδια η ΔΕΗ ανέφερε στις συμβάσεις, στους λογαριασμούς και στην ιστοσελίδα της, φτάνουμε στο εξοργιστικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύουμε. Ο οποίος όχι μόνο επιβεβαιώνει όσους μιλούσαν για απόκρυψη της ρήτρας στον νέο μηχανισμό χρεώσεων, αλλά αποκαλύπτει και επιπλέον αισχροκέρδεια, αφού η ΔΕΗ για τον μήνα Σεπτέμβριο έχει επιβάλει χρέωση 37,3% πάνω από αυτή που θα έπαιρνε αν ίσχυε η ρήτρα.

Οπως εξηγούν οι συντελεστές του «Κάστρου Αλληλεγγύης» Λαμίας που έχουν επεξεργαστεί τον πίνακα, ως παράδειγμα και βάση για τον υπολογισμό του ιλιγγιώδους ποσοστού αύξησης λαμβάνεται η χρέωση που εφάρμοζε η ΔΕΗ πριν από την εφαρμογή της ρήτρας από τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή τα 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στις 3 πρώτες στήλες του πίνακα, φαίνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, δηλαδή η μέση μηνιαία χονδρική τιμή που προκύπτει από το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και η προσαύξηση, που προκύπτει από την εφαρμογή της ρήτρας. Από τα 220- 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν η χονδρική την «εποχή της ρήτρας», τον Ιούλιο έφτασε τα 338 ευρώ και τον Αύγουστο τα 436 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η «αναστολή» της ρήτρας προκάλεσε… οργασμό ανατιμήσεων στο χρηματιστήριο ενέργειας, με άλλοθι την απογείωση της τιμής του αερίου, αλλά χωρίς να έχουν αλλάξει τα δεδομένα της ζήτησης και της παραγωγής, με εξαίρεση το ότι αυξήθηκε η παραγωγή από λιγνίτη και ΑΠΕ, που είναι πολύ φθηνότερη.

Τον Αύγουστο, μάλιστα, ποσοστό άνω του 60% του ρεύματος που διατέθηκε στους προμηθευτές μέσω του χρηματιστήριου ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, έναντι 25% των πολύ ακριβότερων μονάδων φυσικού αερίου. Πρακτικά, στους δύο μήνες εφαρμογής του συστήματος που η κυβέρνηση διαφήμιζε ως μηχανισμό που θα φρενάρει τις χονδρικές τιμές, αφού ορίζει πλαφόν αποζημίωσης ανά τεχνολογία (καύσιμο) παραγωγής, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Σχεδόν διπλασιάστηκαν, ακολουθώντας την πορεία του ακριβού αερίου.

Αυξήσεις

Στον πίνακα καταγράφεται τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές- πελάτες της ΔΕΗ. Στην 3η στήλη καταγράφεται η προσαύξηση ανά κιλοβατώρα, με βάση τη χονδρική του προηγούμενου μήνα, στην 4η η λιανική τιμή του επόμενου μήνα, στις στήλες 4-6 φαίνονται τα αποτελέσματα με εφαρμογή της ρήτρας. Το ποσοστό αύξησης, στην 6η στήλη, υπολογίζεται με εκκίνηση την προ ρήτρας τιμή (0,11058 ανά κιλοβατώρα). Οι ίδιοι υπολογισμοί εφαρμόζονται για Αύγουστο – Σεπτέμβριο, ώστε να φανούν οι χρεώσεις με εφαρμογή της ρήτρας, που για τον μήνα Σεπτέμβριο θα έφταναν τα 57 λεπτά/kWh, αύξηση 419% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021 (προ ρήτρας). Στις στήλες 7 και 8 καταγράφονται οι χρεώσεις με «αναστολή ρήτρας», από τις οποίες προκύπτει ότι η ΔΕΗ εξασφαλίζει επιπλέον αύξηση 5,4% τον Αύγουστο και 37,3% τον Σεπτέμβριο! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της αισχροκέρδειας, τότε ποιος είναι;

Οπως επισημαίνουν οι συντελεστές της επεξεργασίας «για την επίτευξη του σκοπού, της απόκρυψης (της ρήτρας), τα ποσά επιδότησης «“πρέπει” όλο και να μεγαλώνουν, έτσι για τον Σεπτέμβριο θα είναι 0,63900 ευρώ/kW. Αλλά αυτό δεν λέγεται επιδότηση των καταναλωτών, αλλά επιδότηση των παρόχων ενέργειας», τονίζουν σε σχετική ανάρτησή τους. (http://www.kastrolamias.gr/). Και δεν μπορούμε παρά να προσυπογράψουμε.

Σε ανάλογους υπολογισμούς, με μικρές αποκλίσεις στους αριθμούς, είχε καταλήξει προ ημερών σε άρθρο του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος - Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σ. Φάμελλος. Υπολογίζοντας την τιμή της ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο με ρήτρα στα 541 ευρώ/MWh, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χρέωση που ανακοίνωσε χωρίς ρήτρα (78 λεπτα) ήταν 45,6% υψηλότερη.

Νέο δελτίο ενεργειακής θυέλλης σήμερα

Με θεαματικό άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου, στον ολλανδικό κόμβο όπου γίνεται η διαπραγμάτευση του δείκτη TTF, αναμένεται να υποδεχθούν οι διαπραγματευτές προθεσμιακών συμβολαίων τις εξελίξεις με το ρωσικό αέριο, τη διακοπή της ροής του μέσω Nord Stream 1 και τις αλληλοκατηγορίες Gazprom - Siemens Energy για το τεχνικό πρόβλημα στην επαναλειτουργία του. Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του TTE έκλεισε στα 214 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ρωσικής πλευράς ότι η επαναλειτουργία του αγωγού μετά την τριήμερη συντήρησή του θα ξεκινούσε το Σάββατο.

Λίγο μετά το κλείσιμο του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας, η Gazprom ανακοίνωσε το επ' αόριστον κλείσιμο του αγωγού, αφήνοντας την ηγεσία της Ε.Ε. να «ψήνεται» όλο το Σαββατοκύριακο με σενάρια αντίδρασης. Τα χρηματιστήρια ενέργειας, πάντως, που διαμορφώνουν την καθημερινή χονδρική τιμή ρεύματος, είναι ήδη προετοιμασμένα για το νέο άλμα στην τιμή του αερίου.

Οι σημερινές τιμές εκκαθάρισης σε όλες τις χώρες είναι αυξημένες από 5% έως και 100% σε σχέση με τις χθεσινές. Στην Ελλάδα η χονδρική ρεύματος είναι η δεύτερη υψηλότερη, 454 ευρώ/μεγαβατώρα, κάτω από τα 461 ευρώ της «κορυφαίας» Γερμανίας. Στις σκανδιβικές χώρες οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, ενώ Ισπανία - Πορτογαλία παραμένουν στη χαμηλότερη θέση, με 189/MWh.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών...
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετράμηνη απαγόρευση ρευματοκοπών σε ευάλωτους
Για τουλάχιστον 4 ακόμη μήνες παρατείνεται η ισχύς της προσωρινής διαταγής που έχουν κερδίσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ για την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε περίπου 1,3 εκατ. ευάλωτα...
Τετράμηνη απαγόρευση ρευματοκοπών σε ευάλωτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%
Καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας με αιφνιδιαστικές μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια, που φτάνουν μέχρι και τον τετραπλασιασμό, από την κυρίαρχη...
Της... ρήτρας και στην αγορά φυσικού αερίου με μονομερείς αυξήσεις ώς 400%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας