• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 10.5°C
  0 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.0°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.7°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 13.0°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.5°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα στη Βουλή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

 • A-
 • A+
Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. πέρασε το σχέδιο νόμου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. ● ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση θα τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει ανοιχτή η ψήφος των δυο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας» που εισάγεται, σήμερα, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χθες με την ολοκλήρωση και της τέταρτης, κατά σειρά, συνεδρίασης του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, το σχέδιο νόμου εξασφάλισε την κατά πλειοψηφία υπερψήφισή του αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Με το σχέδιο νόμου ο υπουργός Ανάπτυξης ζητούσε εναγωνίως στις προηγούμενες συνεδριάσεις την υπερκομματική στήριξη ώστε να εκπροσωπήσει τους πιστωτές του Δημοσίου στη δικαστική διαδικασία πτώχευσης η οποία θα κρίνει τη διαγραφή των χρεών της επιχείρησης (από την προηγούμενη ιδιοκτησία Ταβουλάρη) και την επαναλειτουργία της υπό το νέο ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα και σχέδιο του ιδιοκτήτη της ΟΝΕΧ, συμφερόντων Π. Ξενοκώστα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν διχασμένα ως προς το εάν πρέπει και μπορούν να εκχωρήσουν αυτή τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης. Αναγνώρισαν τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε ο κ. Γεωργιάδης σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των εργασιακών, όπως σημείωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Ν. Σαντορινιός (αναφορικά με την αποσύνδεση της καταβολής των δεδουλευμένων από μελλοντικές προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού και την προτεραιότητα στους παλαιούς εργαζομένους για τη διατήρηση των 600 θέσεων εργασίας), αλλά δεν ήραν τις επιφυλάξεις τους για την όλη διαδικασία.

«Θέλουμε να μας διασφαλίσετε ότι το τελικό κείμενο θα έλθει ξανά στο Κοινοβούλιο πριν από τη δικαστική διαδικασία», πρότεινε ο Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τον χειρισμό της όλης πτωχευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε νέα εξαγορά, δεν θα εκθέτει τους βουλευτές αν αποδειχθεί ότι είτε η συμφωνία για τα εργασιακά δεν εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο είτε δεν υπάρχει διασφάλιση για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου από τα ξένα funds που επικαλείται ο κ. Ξενοκώστας.

Ο υπ. Ανάπτυξης απέφυγε να δεσμευτεί σε αυτή την πρόταση. Ανέφερε όμως πως δεσμεύεται πολιτικά, όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και πριν από την κατάθεση στο δικαστήριο να ενημερώσει την επιτροπή για να το γνωρίζει και η Βουλή. Επανέλαβε πως στο νομοσχέδιο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο στοιχείο σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης του επενδυτή, καθώς κάτι τέτοιο θα τορπίλιζε τη διαδικασία του πτωχευτικού νόμου που έχει δρομολογηθεί και έχει λάβει την πρώτη θετική γνωμοδότηση της «Digicom».

Απαντώντας δε στα ερωτήματα των βουλευτών που αφορούσαν την πρόταση που διατύπωσε για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο βασικός μέτοχος της «Promarine» ανέφερε πως συναντήθηκε με τον κ. Σπανόπουλο αλλά «ήλθε πολύ καθυστερημένα», «έχει τζίρο εξαιρετικά χαμηλό, πολύ κάτω των 500.000 ευρώ» και δεν μπορεί να τον ενημερώσει για τα στοιχεία που ζήτησε αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας γιατί αποτελούν στοιχεία που έχει συλλέξει ο Π. Ξενοκώστας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «λευκή επιταγή» και η σφήνα δεύτερου επενδυτή
Yπό το δίλημμα «ή περνούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία ΟΝΕΧ ή κλείνουν και οι εργαζόμενοι τα χάνουν όλα», οι 300 της Βουλής καλούνται να δώσουν λευκή επιταγή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ....
Η «λευκή επιταγή» και η σφήνα δεύτερου επενδυτή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν η ΔΥΠΑ ανακαλύπτει ξαφνικά τη ναυπηγική βιομηχανία
Σαφείς αιχμές για επιλεκτικές σχέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τον Ομιλο ONEX Shipyards & Technologies, προκειμένου να εξασφαλίσει η εταιρεία μαθητευόμενους, διατυπώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο...
Οταν η ΔΥΠΑ ανακαλύπτει ξαφνικά τη ναυπηγική βιομηχανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Μετά βαΐων και κλάδων υπεγράφη στο υπουργείο Ανάπτυξης η συμφωνία εξυγίανσης - μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.
Υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχαίρουν με το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ικανοποιημένοι οι φορείς επαγγελματιών του Πειραιά από τις βελτιώσεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εγκρίθηκαν από τη Βουλή για την εξυγίανση των Ναυπηγείων.
Επιχαίρουν με το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ζήλος του Αδωνη
Ο ζήλος του Αδωνη να χειριστεί στη δικαστική διαδικασία της πτώχευσης ως βασικός πιστωτής του Δημοσίου το «κούρεμα» πάνω από το 90% των οφειλών του Δημοσίου και την έναρξη της μεταβίβασης των Ναυπηγείων...
Ο ζήλος του Αδωνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η Fincantieri στην... εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας
Τη σύμπραξη του ομίλου Onex με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο ναυπηγείων Fincantieri για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Και η Fincantieri στην... εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας