• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΛΑΡΚΟ και οι μνηστήρες της

 • A-
 • A+
Ποια είναι και τι θέλουν τελικά από την ιστορική μεταλλουργία τα σχήματα που κατέθεσαν προσφορές στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Διαχείρισης ● Το ενδεχόμενο διαμελισμού των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και η ρήτρα που επιδιώκει να κρατήσει ενιαία την επιχείρηση και τους μεταλλευτικούς θησαυρούς της σε πέντε νομούς της χώρας.

Tον ιδιότυπο ρόλο του… Σολομώντα ενδέχεται να κληθούν να παίξουν ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ και το ΤΑΙΠΕΔ, στην περίπτωση που από τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πολύπαθης μεταλλουργίας αναδειχθούν διαφορετικοί νικητές. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετικής έδρας AD Holdings θεωρητικά έχει το προβάδισμα, καθώς κατέθεσε προσφορά και στους δύο διαγωνισμούς, η ιρλανδική CMI εμφανίστηκε μόνο στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, διεκδικώντας τα πέραν της Λάρυμνας μεταλλεία και έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» ολόκληρη τη ΛΑΡΚΟ, κι ας μην έχει καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό χάρη στη ρήτρα shoot out των διαγωνισμών. Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης και αντιστρόφως ο «νικητής» του δεύτερου διαγωνισμού μπορεί να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή να επιδιώξει με καλύτερη προσφορά να υπερακοντίσει τον ανταγωνιστή του. Στόχος είναι να προκύψει κοινός πλειοδότης και να αποφευχθεί η διχοτόμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, που χωρίς τα μεταλλευτικά αποθέματά της σε πέντε νομούς της χώρας είναι πουκάμισο αδειανό.

Φυσικά, το δικαίωμα αυτό δεν σημαίνει και υποχρέωση. Ετσι, το εκ πρώτης όψεως μικρό ενδεχόμενο διαμελισμού των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί εντελώς να αποκλειστεί, ακόμη και με μια παρασκηνιακή συνεννόηση και συνεργασία των δύο μνηστήρων. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά τα μεταλλεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο Λουτσίου, κατέθεσε προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings. Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, που έχει στην αρμοδιότητά της τα μεταλλεία, τα μεταλλευτικά αποθέματα και τις εγκαταστάσεις στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία (στην περιοχή Αη Γιάννη), στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης (λιγνιτωρυχείο), εκτός από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ελβετικής AD Holdings, κατέθεσε προσφορά και η ιρλανδική CMI (Commodity and Mining Insight), της οποίας το ενδιαφέρον για τα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ είναι θερμό. Ηταν αυτή που είχε ζητήσει την τελευταία, τρίτη παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών, που έληξε την Παρασκευή, για την οποία το αντίπαλο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings δεν προέβαλε αντίρρηση.

To βαρύ πυροβολικό

Η ιρλανδική εταιρεία CMI είναι εταιρεία συμβούλων εξειδικευμένων στα μεταλλεύματα και την εξόρυξη. Λειτουργεί μάλλον ως διαμεσολαβήτρια σε επενδυτές μεταλλευτικών εμπορευμάτων. Το γιατί δεν κατέθεσε προσφορά και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι δυσερμήνευτο, αν και η ρήτρα shoot out των διαγωνισμών τής δίνει την ευχέρεια συνολικής παρουσίας και «εξοικονόμησης» μιας δεύτερης εγγυητικής επιστολής μερικών εκατομμυρίων.

Στην κοινοπραξία ΓΕΚ-AD Holdings, αν και το βαρύ πυροβολικό του σχήματος θεωρείται η κυρίαρχος του ενεργειακού και κατασκευαστικού τομέα, πανταχού παρούσα στα δημόσια έργα, στα ΣΔΙΤ, με τεράστιο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με γνωστές προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα στελέχη της (ο λόγος για τη συγγένεια του αντιπροέδρου της ΓΕΚ με τον κ. Γεραπετρίτη), το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο δεύτερος εταίρος του, η ελβετική εταιρεία. Μέλος της διοίκησης της AD Holdings AG είναι ο Ανδρέας Δασκαλάκης, γιος του παλιού διοικητικού στελέχους της ΛΑΡΚΟ την περίοδο 1995-2004, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ο οποίος αποχωρώντας πριν από περίπου 18 χρόνια είχε πάρει μαζί του πολλά νεαρά τότε τεχνικά στελέχη, που σήμερα βρίσκονται στην παραγωγική ακμή τους και, κατά πληροφορίες, εξακολουθούν να πλαισιώνουν τις επιχειρηματικές και διοικητικές, αλλά πάντα μεταλλευτικές και εξορυκτικές, δραστηριότητες των Δασκαλάκηδων.

Μάλιστα, ο πρώτος σταθμός του Κ. Δασκαλάκη μετά τη φυγή του από τη ΛΑΡΚΟ ήταν η Feni Industries στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, από τις μεγαλύτερες παραγωγούς νικελίου στον κόσμο, που σήμερα ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο GSOL και στη Euronickel. Και ο υιός Α. Δασκαλάκης φέρεται να πέρασε από τον ίδιο όμιλο, ενώ σήμερα έχει στελεχική θέση τόσο στην AD Holdings όσο και στη συνδεδεμένη Arrow Resources, στις οποίες πατέρας και γιος φαίνεται ότι έχουν μερίδια.

Ο ρόλος και οι προθέσεις του κάθε μνηστήρα της ΛΑΡΚΟ θα αποκαλυφθούν σύντομα. Η αξιολόγηση των προσφορών στους δύο διαγωνισμούς θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς η αρμοδιότητα της Ειδικής Διαχείρισης λήγει τον προσεχή Νοέμβριο. Στο διάστημα αυτό, οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί, περιμένουν να δουν το σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας που έχει υποσχεθεί ο Ειδικός Διαχειριστής.

Και κυρίως να μάθουν τι προθέσεις έχει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ με τις 1.060 θέσεις εργασίας και την τεράστια μεταλλευτική περιουσία της. Το νικέλιο και το κοβάλτιο, πολύτιμα και περιζήτητα πέραν της χαλυβουργίας στην ηλεκτροκίνηση, είναι ο μαγνήτης. Και οι μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ, ακόμη μία απόδειξη της κυβερνητικής ψευδολογίας για το «σαπάκι» που απλώς επιβάρυνε τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
Ενώ συνεχίζεται η έμμισθη ομηρία των 1.060 εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση αντιμετωπίζει πιέσεις και νομικά διλήμματα για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία.
Ακόμη μία εμπλοκή για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυστοκία για το επόμενο βήμα εκποίησης της ΛΑΡΚΟ
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το τίμημα των δύο προσφορών. Σύμφωνα με διαρροές που δεν έχουν διαψευστεί, οι προσφορές των δύο διεκδικητών της ΛΑΡΚΟ για το σύνολο των περιουσιακών...
Δυστοκία για το επόμενο βήμα εκποίησης της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μόνοι εγγυητές της ΛΑΡΚΟ
Mε τη μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα στην Αθήνα, πλαισιωμένοι από δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, «υποδέχονται» οι 1.060 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τα χαρτιά της...
Οι μόνοι εγγυητές της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ
Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη 28 Ιουλίου, αναμένεται να κοινοποιηθούν από τον ειδικό διαχειριστή οι απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τους,...
Αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ
Νέες προθεσμίες αναζητά η κυβέρνηση, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις προσφορές στους διαγωνισμούς και για την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά των απολύσεων.
Εξάμηνη παράταση στην Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας