• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «λευκή επιταγή» και η σφήνα δεύτερου επενδυτή

 • A-
 • A+
Τα διλήμματα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ⫸ Λίγα 24ωρα πριν από την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την «εξυγίανση» των ναυπηγείων στη Βουλή με το πέρασμά τους στην ONEX, στους 300 βουλευτές έφτασε επιστολή του επιχειρηματία Μ. Σπανόπουλου, που από τον περασμένο Απρίλιο είχε γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς το ενδιαφέρον του για υποβολή επενδυτικής πρότασης ● Το αφανές σχέδιο εξυγίανσης και τα αναπάντητα ερωτήματα των βουλευτών για την πιστοληπτική ικανότητα της ΟΝΕΧ.

Yπό το δίλημμα «ή περνούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία ΟΝΕΧ ή κλείνουν και οι εργαζόμενοι χάνουν θέσεις εργασίας, δεδουλευμένα και αποζημιώσεις», οι 300 της Βουλής καλούνται την προσεχή Τετάρτη 31 Αυγούστου στην Ολομέλεια της Βουλής να δώσουν λευκή επιταγή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, για να προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το πτωχευτικό δίκαιο προκειμένου ο ένας και μοναδικός επενδυτής, που σήμερα έχει και τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, να αποκτήσει και το δεύτερο μεγάλο ναυπηγείο της χώρας.

Η πίεση που ασκείται στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη. Με «όπλο» τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας (Ν.Ε.) σε ένα κείμενο που, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή (κι όποιος θέλει μπορεί να το δει στα γραφεία του σωματείου) ο υπουργός Ανάπτυξης επιχειρεί να εκβιάσει ουσιαστικά την ψήφο όσων διαφωνούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και ζητούν ευλόγως να δοθούν εγγράφως και επισήμως πειστικά στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου εξυγιαντή.

Κι ενώ το τοπίο παραμένει θολό και ο υπ. Ανάπτυξης ζητεί επιμόνως διακομματική στήριξη για την εν λευκώ εξουσιοδότησή του, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, λίγα 24ωρα πριν από την εισαγωγή του στην ολομέλεια της Βουλή, εμφανίστηκε νέος υποψήφιος αγοραστής: Ο Μ. Σπανόπουλος, βασικός μέτοχος της PROMARINE Innovations.

Ο ιδιοκτήτης 4 ναυπηγείων, με επιστολή του στους βουλευτές, κοινοποιεί το ενδιαφέρον του για εξαγορά των Ν.Ε. και τους ενημερώνει ότι με την πρώτη του επιστολή του, ήδη από τον Απρίλιο, πριν αρχίσει καν η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς χωρίς να λάβει ποτέ την δέουσα απάντηση.

Να τι λέει στην επιστολή του με ημερομηνία 25/8/2022 ο κ. Σπανόπουλος:

«... Ηδη από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, πολύ πριν την κατάθεση του ως άνω σχεδίου νόμου στο Κοινοβούλιο, με επιστολή μας προς τον Αξιότιμον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τους αρμόδιους Υπουργούς εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας για την εξαγορά και την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνος, μέσω της νόμιμης διαδικασίας και υπό τους απολύτως εύλογους και συμφέροντες για τους πιστωτές και το δημόσιο συμφέρον όρους. Με την επιστολή μας αιτηθήκαμε, όπως μας παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνος, με σκοπό να ετοιμάσουμε και υποβάλουμε δεσμευτική προσφορά. Επιπλέον, ρητώς διευκρινίσαμε ότι η άνω σκοπούμενη προσφορά/πρότασή μας δεν θα θέτει οιονδήποτε όρο/προϋπόθεση οιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης κρατικής χρηματοδότησής μας, ούτε ανάθεσης οιουδήποτε είδους αμυντικού προγράμματος. Η ως άνω επιστολή μας και οι προσπάθειές μας να συζητήσουμε το ενδιαφέρον μας με τους αρμόδιους Υπουργούς δεν έτυχαν ανταπόκρισης.

Η εταιρεία CEPAL, στην οποία ομοίως απευθυνθήκαμε ως εκπρόσωπο των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, μας σύστησε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, ως τον μεγαλύτερο πιστωτή των Ναυπηγείων Ελευσίνος, καθώς αυτή έχει επιλέξει την ΟΝΕΧ για την εξυγίανσή τους.

Παράλληλα, με σειρά επιστολών μας είχαμε καλέσει τη Διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνος, όπως συζητήσουμε αμοιβαία επωφελείς όρους συνεργασίας, μέσω της ενοικίασης χώρου και πιθανών εργαζομένων για την εκτέλεση έργων των πελατών μας, και το ενδιαφέρον μας για την εξαγορά και εξυγίανση της εταιρείας. Αντί για απάντηση, μας κοινοποιήθηκε υβριστικού περιεχομένου εξώδικο.

Το ενδιαφέρον μας για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνος παραμένει έντονο και ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα προκρίνουν την εξυγίανσή τους μέσω διαδικασιών οι οποίες θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, αντικειμενικούς όρους ανταγωνισμού για όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και την επιλογή της οικονομικά πλέον συμφέρουσας και άνευ όρων προσφοράς για τους πιστωτές, όπως απαιτεί η γενικά εφαρμοζόμενη νομοθεσία και οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ενωσης.

Παραμένουμε στη διάθεση της Κυβέρνησης, ώστε να μας δοθεί πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των Ναυπηγείων Ελευσίνος και να υποβάλουμε προσφορά για την εξαγορά και εξυγίανσή τους.

Μετά τιμής
Μιχάλης Σπανόπουλος»

Το σχέδιο εξυγίανσης

Η πτωχευτική διαδικασία και η απόφαση του δικαστηρίου που θα ανάψει το πράσινο φως για την εξαγορά των Ν.Ε., εκτός από την προϋπόθεση εκπροσώπησης του Δημοσίου (από τον Αδωνη μετά την εύλογη άρνηση του υπ. Εθνικής Αμυνας και του υπ. Οικονομικών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χρ. Σταϊκούρα) ως βασικού πιστωτή των Ν.Ε., προϋποθέτει επίσης και την υποβολή σχεδίου εξυγίανσης της υποψήφιας για την εξαγορά εταιρείας του κ. Ξενοκώστα. Σχέδιο από το οποίο εξαρτάται ευθέως αν τα όσα υπόσχεται ο ίδιος -και για τα οποία έχει δεσμευτεί σε πρακτικό συμφωνίας με την πλειοψηφία των εργαζομένων των Ν.Ε.- ισχύουν. Εάν δηλαδή ο επιχειρηματίας έχει κεφαλαιακή επάρκεια, εάν μπορεί και προτίθεται να κάνει επενδύσεις, αν διαθέτει και ποια πιστοληπτική ικανότητα ή αν εξαρτά το όλο εγχείρημά του από τις προμήθειες που θα πάρει από το Πολεμικό Ναυτικό.

Εχει ο κ. Ξενοκώστας τα κεφάλαια που υπόσχεται για να αποπληρώσει τις οφειλές των εργαζομένων ή τις συναρτά με τη χρηματοδότηση μέσω ενεχυρίασης συμβολαίων που θα συνάψει με παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων; Μήπως, εν τέλει, η αγωνία των εργαζομένων των Ν.Ε., που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια και είναι έτοιμοι να αποδεχτούν οποιαδήποτε λύση τους διασφαλίζει ότι θα έχουν δουλειά και αύριο (αν και αυτό μένει να αποδειχθεί), οδηγήσει ακόμη και σε υποθήκευση της ίδιας της αμυντικής παραγωγής στη χώρα, υπό το δίλημμα να μη χρεοκοπήσουν ξανά τα Ν.Ε., υποχρεώνοντας αυτομάτως το Πολεμικό Ναυτικό να γίνει πελάτης συγκεκριμένων εταιρειών; Δηλαδή μήπως τα χρήματα του Δημοσίου θα είναι αυτά που θα εξυγιάνουν ό,τι άφησε πίσω του ο πρώην ιδιοκτήτης των Ν.Ε.;

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από βουλευτές κατά τη διάρκεια τριών συνεδριάσεων της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα επαναλάβει τις εργασίες της μία ημέρα πριν από την Ολομέλεια προκειμένου να παρουσιάσει ο κ. Γεωργιάδης οικονομοτεχνικές βελτιώσεις, θα είχαν εκλείψει εάν στο σχέδιο νόμου είχε ενσωματωθεί και το περιεχόμενο εξυγίανσης έστω και υπό τη μορφή Παραρτήματος.

Ομως ο υποψήφιος αγοραστής αρνείται. Με την επίκληση της Ernst & Young, η οποία φέρεται να έχει όλα τα στοιχεία, τα οποία θα προσκομίσει μόνο στο δικαστήριο, και υποστηρίζοντας ότι θα έχει τη χρηματοδοτική στήριξη της αμερικανικής DFC και της Fincantieri, συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ποια ακριβώς είναι η πιστοληπτική του ικανότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Μετά βαΐων και κλάδων υπεγράφη στο υπουργείο Ανάπτυξης η συμφωνία εξυγίανσης - μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.
Υπογραφές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ζήλος του Αδωνη
Ο ζήλος του Αδωνη να χειριστεί στη δικαστική διαδικασία της πτώχευσης ως βασικός πιστωτής του Δημοσίου το «κούρεμα» πάνω από το 90% των οφειλών του Δημοσίου και την έναρξη της μεταβίβασης των Ναυπηγείων...
Ο ζήλος του Αδωνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα στη Βουλή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει ανοιχτή η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».
Σήμερα στη Βουλή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η Fincantieri στην... εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας
Τη σύμπραξη του ομίλου Onex με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο ναυπηγείων Fincantieri για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Και η Fincantieri στην... εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν η ΔΥΠΑ ανακαλύπτει ξαφνικά τη ναυπηγική βιομηχανία
Σαφείς αιχμές για επιλεκτικές σχέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τον Ομιλο ONEX Shipyards & Technologies, προκειμένου να εξασφαλίσει η εταιρεία μαθητευόμενους, διατυπώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο...
Οταν η ΔΥΠΑ ανακαλύπτει ξαφνικά τη ναυπηγική βιομηχανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχαίρουν με το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ικανοποιημένοι οι φορείς επαγγελματιών του Πειραιά από τις βελτιώσεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και εγκρίθηκαν από τη Βουλή για την εξυγίανση των Ναυπηγείων.
Επιχαίρουν με το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας