• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.4°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Πολύ έντονες βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  87%
AP Photo/Michael Probst, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aρση ενισχυμένης εποπτείας, παραμένουν 22 «αγκάθια»

 • A-
 • A+
Εκκρεμούν 22 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο για να εγκριθεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων (για τις οποίες επινοήθηκε το σύστημα έκδοσης fast track με απρόβλεπτες, μεσοπρόθεσμες συνέπειες για τον ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους) μέσα στον Αύγουστο, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 470 εκατ. ευρώ και το ήδη γνωστό πακέτο ιδιωτικοποιήσεων είναι ορισμένες από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον κατάλογο με τις 22 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα με τους πιστωτές για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο ανοιχτό πακέτο των τελευταίων υποχρεώσεων περιλαμβάνεται και η αποτύπωση, κωδικοποιημένα, της εργατικής νομοθεσίας, η οποία έχει ανατεθεί ήδη σε μεγάλο νομικό γραφείο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί έως τον Οκτώβριο. Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία και δεν αποκλείεται να εμπεριέχει ρυθμίσεις που θα δημιουργούν νέα πολιτική ένταση, ανάλογη με αυτήν που προκάλεσε το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αν και το παρατεταμένο προεκλογικό σκηνικό μάλλον θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εκδήλωση συγκρούσεων με τους εναπομείναντες συνδικαλιστικούς σχηματισμούς.

Η ολοκλήρωση αυτών των προαπαιτουμένων δεν εμπόδισε φυσικά να καταγραφεί ιστορικά η σημερινή μέρα, 20ή Αυγούστου, ως μέρα άρσης της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας ύστερα από τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Από αύριο, Κυριακή 21 Αυγούστου, η Ελλάδα περνά σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, δηλαδή σε καθεστώς απλής εποπτείας, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Βεβαίως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει την αξιολόγησή του ανά τρίμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που δανείστηκαν από τον ESM. Ωστόσο αυτή η αξιολόγηση δεν θα δημοσιοποιείται, αλλά θα καταγράφει την ευστάθεια των οικονομιών των κρατών-μελών Η παρακολούθηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, εξοφλήσει το 75% των επίσημων δανείων της.

Η Ελλάδα πρόκειται μεν να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, με το κλίμα σε κυβέρνηση και πιστωτές να είναι αισιόδοξο, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα. Αυτό γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το Politico.

Ο πληθωρισμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών, (ενώ) οι μισθοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί», επισημαίνει στο ίδιο άρθρο ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος στην εταιρεία συμβούλων Teneo. «Υπάρχουν νέες οικονομικές προκλήσεις που είναι εντελώς στο παρασκήνιο αυτή τη στιγμή. Η εστίαση των ψηφοφόρων είναι στην πραγματική οικονομία και όχι σε τεχνικά ζητήματα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα προγράμματα διάσωσης ήταν επιτυχή», είπε ο Piccoli από το Teneo. «Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά εν τω μεταξύ εμφανίζονται οι συνήθεις αδυναμίες. Η ανησυχία είναι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τη δομή».

Το Politico αναφέρει επίσης ότι το ελληνικό χρέος γίνεται πιο ακριβό από το περασμένο φθινόπωρο, με την τάση αυτή να επιδεινώνεται από τα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόωρη σύνταξη από τα 62 έτη
Μόνο εάν έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τις ηλικιακές προϋποθέσεις για προσωρινή σύνταξη με 25 έτη προϋπηρεσία τα έτη 2010, 2011 και 2012 θα μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτηθούν...
Πρόωρη σύνταξη από τα 62 έτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάσεις σε 20 προαπαιτούμενα για την παγωμένη δόση των 750 εκατ.
Η αντιπροσωπεία των θεσμών θα φτάσει στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου για να αποτιμήσει τη λίστα με τις εκκρεμότητες και να «τρέξει» παράλληλα τον πρώτο μεταπρογραμματικό έλεγχο.
Εξετάσεις σε 20 προαπαιτούμενα για την παγωμένη δόση των 750 εκατ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κρύβουν» για φέτος τους μεγαλοοφειλέτες
Ερωτήματα και υποθέσεις για την ΚΥΑ των υφ. Οικονομικών και Εργασίας που ακυρώνει τη φετινή δημοσιοποίηση του καταλόγου ονομάτων για βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ σε Εφορία και ΚΕΑΟ.
«Κρύβουν» για φέτος τους μεγαλοοφειλέτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση «επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους
Ξεκινά η 13η αξιολόγηση, λεπτές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που έχουν επισημάνει σημαντικές καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων.
Παράταση «επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurogroup: Πράσινο φως για τα 765 εκατ. ευρώ, αλλά και συστάσεις
Οι συστάσεις προς την ελληνική πλευρά αφορούσαν την άμεση ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν και που αποτελούν προϋπόθεση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. 
Eurogroup: Πράσινο φως για τα 765 εκατ. ευρώ, αλλά και συστάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξοφλεί οφειλές 1 δισ. το Δημόσιο
Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές ● Το σχέδιο ολικής εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες προμηθευτές υπουργείων, ΟΤΑ, Ταμείων και νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους.
Εξοφλεί οφειλές 1 δισ. το Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας