• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.8°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 26.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικό «δρώμενο» εν όψει ΔΕΘ…

 • A-
 • A+
Το σκάνδαλο των υποκλοπών και ο τραχύς προεκλογικός ανήφορος ανάγουν την «επιδοματική» πολιτική σε «φάμπρικα».

Σε… προεκλογική ατραξιόν εξελίσσονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ιδιαίτερα οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 6μηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου και για την εκτέλεση στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, που προετοιμάζουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και επομένως έχουν υψηλότερη πολιτική «προστιθέμενη αξία». Το μοτίβο των κυβερνητικών ανακοινώσεων είναι πλέον στερεοτυπικό: έχουμε υπέρβαση στόχων στα έσοδα και στο έλλειμμα, επομένως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για «στήριξη της κοινωνίας».

Τα στοιχεία λένε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς, υπάρχουν όμως και τα «αλλά»:

■ Η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα κατά 5,1 δισ. το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2022 οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: πρώτον, στα πληθωριστικά υπερέσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης) λόγω της αύξησης των τιμών εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Αυτή την υπέρβαση χρηματοδοτεί ο καταναλωτής, που βλέπει το πραγματικό του εισόδημα να μειώνεται λόγω πληθωρισμού. Δεύτερον, λόγω έκτακτων εσόδων από τις 3 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που εισπράχτηκαν τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, αντί του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σε συνδυασμό με την πέρα από κάθε προσδοκία καλή τουριστική σεζόν αυτό δημιουργεί μια απατηλή εικόνα για τον δημιουργούμενο δημοσιονομικό χώρο. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου δεν θα είναι τόσο… πλουσιοπάροχη, αλλά τα μέτρα της ΔΕΘ θα σχεδιαστούν με βάση την τωρινή εικόνα.

■ Στις συνολικές δαπάνες η υπέρβαση των στόχων περιορίζεται από μήνα σε μήνα, το ίδιο και στις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ετσι στις ανακοινώσεις του τελευταίου τριμήνου η υπέρβαση των στόχων για το έλλειμμα, ούτως ειπείν ο «δημοσιονομικός χώρος» που δημιουργείται, βαίνει αυξανόμενος με βασική αιτία την υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα (όπως φαίνεται και στον πίνακα).

Ετσι η κυβέρνηση, με το ένα μάτι στην πολιτική φθορά λόγω σκανδάλου υποκλοπών αλλά και στις προεκλογικές ανάγκες και με το άλλο στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν… βλοσυρά την κυβερνητική «επιδοματική» πολιτική, σχεδιάζει το πακέτο της ΔΕΘ έχοντας βάλει στο τραπέζι -μεταξύ άλλων- την επέκταση του «Ανακυκλώνω» και το fuel pass.

■ Ωστόσο η πορεία βασικών μεγεθών (όπως ο πληθωρισμός και οι ρυθμοί ανάπτυξης στο… μετά τουρισμόν τρίτο τετράμηνο του έτους) και άρα η διατηρησιμότητα της δυναμικής των φορολογικών εσόδων βαρύνονται από μεγάλες επισφάλειες. Η πορεία των πραγμάτων στην ευρωζώνη φθινόπωρο-χειμώνα και η έξοδος των αγορών ομολόγων από την αυγουστιάτικη ραστώνη αναμένεται να δημιουργήσουν ένα οικονομικό τοπίο βεβαρημένο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερέσοδα... ακρίβειας
Η ακρίβεια «ταΐζει» τα έσοδα του προϋπολογισμού και βελτιώνει τη λογιστική εικόνα του δημόσιου ταμείου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι των προσδοκιών για πρόσθετες παροχές που θα...
Υπερέσοδα... ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικά υπερέσοδα στον προϋπολογισμό
Τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2022 επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις τάσεις που αναδεικνύονται αναλυτικά από τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του...
Πληθωριστικά υπερέσοδα στον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε... ισοσκελισμένο προϋπολογισμό η στόχευση για το 2021
Πλώρη για μηδενικό έλλειμμα ή για οριακό πλεόνασμα βάζει η κυβέρνηση στη μετά Covid εποχή με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που θα καταθέσει τον Οκτώβριο στη Βουλή.
Σε... ισοσκελισμένο προϋπολογισμό η στόχευση για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρύπα 963 εκατ. στα έσοδα
Στη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων, η οποία στο πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 963 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εστιάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία επισκέπτονται σταδιακά από...
Τρύπα 963 εκατ. στα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για τον μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η…...
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας