• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.6°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα ύψη τρόφιμα, ενοίκια και αέριο

 • A-
 • A+
Νέο πλήγμα για τα φτωχότερα νοικοκυριά από τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και στο κόστος στέγασης, ενώ προβλέπεται κι άλλο κύμα ανατιμήσεων από Σεπτέμβριο. ● Στο 178,9% η ετήσια αύξηση του φυσικού αερίου, στο 65,1% για το πετρέλαιο θέρμανσης και στο 55,8% για το ρεύμα.

Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρά την οριακή αποκλιμάκωση του Ιουλίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μπορεί ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να κινήθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 12% σταματώντας στο 11,6%, όμως οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και το κρέας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, συνέχισαν να αυξάνονται και εν μέσω θέρους προαναγγέλλοντας έναν δύσκολο χειμώνα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τη στέγαση εξακολουθεί να «τρέχει» με ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από τον εθνικό μέσο όρο (13% και 30,9% αντίστοιχα) πλήττοντας δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδήματα. Οπως άλλωστε έδειξε η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση, το ένα στα τρία φτωχά νοικοκυριά (33,8%) αδυνατεί να παρέχει στα μέλη του επαρκή και ποιοτική διατροφή, ενώ οχτώ στα δέκα (76,7%) επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης, για το οποίο ξοδεύουν πάνω από το 40% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Αν μάλιστα επικεντρώσουμε στους επί μέρους δείκτες βλέπουμε ότι η μικρή έστω επιβράδυνση του τιμάριθμου για τον Ιούλιο (-1,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο) οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θερινές εκπτώσεις, αφού οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση μειώθηκαν κατά -22,8%. Αντίθετα, πολύ μικρή συνεισφορά είχε στη μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η μηνιαία υποχώρηση στις τιμές του ρεύματος (-8,6%) των καυσίμων (-5,8%), αφού αντισταθμίστηκε από την εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 37,1% μόλις σε έναν μήνα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 13%, ενώ τον Ιούνιο ήταν στο 12,6%. Η οριακή μηνιαία υποχώρηση του τιμάριθμου κατά 0,1% οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 17% (πιθανόν λόγω αφθονίας συγκεκριμένων εποχικών ειδών). Ολα τα άλλα είδη διατροφής εξακολούθησαν να ακριβαίνουν, με τις υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις να σημειώνονται στο γάλα (3%), τον καφέ, το ελαιόλαδο και τα πουλερικά (2,1%), ενώ ακολουθούν το μοσχαρίσιο κρέας, τα τυριά, τα αλκοολούχα ποτά και τα λαχανικά.

Η επέλαση της ακρίβειας ενδέχεται να ενταθεί από φθινόπωρο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών, σε εκατοντάδες κωδικούς, της τάξης του 8-10% μεσοσταθμικά και ώς 20% σε συγκεκριμένα προϊόντα. Ειδικά στα γαλακτοκομικά και το κρέας τα σημάδια από την αγορά προμηνύουν νέο κύμα ανατιμήσεων, καθώς η ντόπια παραγωγή μειώνεται, το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, ενώ μετακυλίεται πλέον στις τιμές η σημαντική άνοδος στα κόστη των ζωοτροφών.

Οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης κόβουν την ανάσα φανερώνοντας το μέγεθος της αφαίμαξης του εισοδήματος των νοικοκυριών. Το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, ο ηλεκτρισμός κατά 55,8%, καύσιμα και λιπαντικά κατά 33%, ενώ το λάδι και το κρέας ακρίβυναν κατά 27,3% και 16,7% αντίστοιχα. Υψηλές ήταν οι επιβαρύνσεις στις μεταφορές επιβατών, κατά 25,4% στα πλοία, 32,9% στα ταξί και 62,3% στα αεροπορικά εισιτήρια.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα ενοίκια σε έναν χρόνο έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 0,9%. Ωστόσο οι νέες τιμές ενοικίων παρουσιάζουν αυξήσεις από 8% ώς και πάνω από 26%, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες τιμοληψίες του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών για τη φοιτητική στέγη. Η απόκλιση ερμηνεύεται από το ότι ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ αφορά το σύνολο των ήδη ενοικιαζόμενων κατοικιών και όχι μόνο τις προς ενοικίαση κατοικίες. Το μέγεθος του στεγαστικού προβλήματος αποτυπώνει ευκρινέστερα η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις υλικές στερήσεις, καθώς το ένα στα δύο φτωχά νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου, της δόσης του στεγαστικού και των πάγιων λογαριασμών.

Αντιδράσεις

«Ενώ ήδη εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή φτώχειας ή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα νοικοκυριά δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξακολουθούν να καλπάζουν» σχολιάζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ειδικά για τις πιο βασικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα) η εκτόξευση των τιμών είναι πολλαπλάσια του συνολικού δείκτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο...
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
Αυξήσεις-φωτιά που φτάνουν ακόμη και το 70% στο συσκευασμένο ψωμί ● Διψήφιες ανατιμήσεις και σε κρέας, δημητριακά, ρύζι, όσπρια κ.ά. μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πήρε φωτιά ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία
Τις προειδοποιήσεις για απογείωση του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2022 επιβεβαιώνουν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία.
Πήρε φωτιά ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός-ρεκόρ «καίει» μονάδες ανάπτυξης
Λίβας που καίει τα εισοδήματα ο πληθωρισμός, καθώς τον Δεκέμβριο επιταχύνθηκε στο υψηλότερο σημείο μετά το 2010, στο 5,1% από 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ έρχονται αυξήσεις-φωτιά μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Πληθωρισμός-ρεκόρ «καίει» μονάδες ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - «Φωτιά» οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα κι υπηρεσίες
Μπορεί ο ρυθμός ανόδου του υψηλού πληθωρισμού να επιβραδύνθηκε, αλλά οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - «Φωτιά» οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα κι υπηρεσίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας