• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 22.1°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.5°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 17.9°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 21.7°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απομακρύνεται η επενδυτική βαθμίδα

 • A-
 • A+
Η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει την επίτευξή της εντός του 2023, ενώ τα πιο αρνητικά σενάρια μεταθέτουν τον στόχο για το 2024 ● Οι επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προγραμματισμένες για τις 16 Σεπτεμβρίου από Moody’s και DBRS για να πάρει τη σκυτάλη στις 21 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s (S&P) ● Εχει προγραμματιστεί και τρίτη αξιολόγηση από τη Fitch στις 7 Οκτωβρίου

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τον στόχο για επενδυτική βαθμίδα το 2023, καθώς η εκρηκτική κατάσταση στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ανεβάζει τον λογαριασμό με τις υπερβάσεις στο έλλειμμα, που παρακολουθούν οι αγορές μαζί με τους οίκους αξιολόγησης. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο χρόνος ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας παραμένει άγνωστος και ουδείς γνωρίζει αν αυτό θα γίνει στο τέλος του επόμενου έτους, αφού αρχή και μέση που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός δεν υπάρχει πια στον χάρτη.

Μάλιστα στο τραπέζι με τα αρνητικά σενάρια βρίσκεται και το πλέον δυσμενές που μεταθέτει τον χρόνο απόκτησης για το 2024 λόγω της υψηλής αβεβαιότητας από το ενεργειακό μπλακ άουτ. Η Ελλάδα βρίσκεται από μία έως τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αρκεί μόλις μία αναβάθμιση από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν ασφαλή για τους επενδυτές.

Οι επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προγραμματισμένες για τις 16 Σεπτεμβρίου από Moody’s και DBRS για να πάρει τη σκυτάλη στις 21 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s (S&P). Εχει προγραμματιστεί και τρίτη αξιολόγηση από τη Fitch στις 7 Οκτωβρίου, ενώ σε αυτές που μεσολάβησαν ο αμερικανικός οίκος άφησε αμετάβλητη στη βαθμίδα «ΒΒ» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με το outlook σε «θετικό».

Στις 18 Μαρτίου 2022 ο καναδικός οίκος DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από «BB» σε «ΒΒ High» με αποτέλεσμα η χώρα να απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Ακολούθησε στις 22 Απριλίου η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Ο οίκος αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «ΒΒ+» από «ΒΒ», διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

Μετά την αναβάθμιση, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης μία θέση πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ με βάση την κλίμακα αξιολόγησης της Moody’s η Ελλάδα υπολείπεται τρεις θέσεις από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Επισημαίνεται ότι η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τρεις φορές μέχρι τώρα -Μάιο του 2021, Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022- ενώ είχε προγραμματίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδος, επέλεξε να τηρήσει σιγή ιχθύος αφήνοντας την ίδια αξιολόγηση.

Πάντως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι ένα θετικό σήμα για την οικονομία, καθώς θα αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών που δίνουν προτεραιότητα σε υψηλής αξιολόγησης περιουσιακά στοιχεία. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι θα μειωθεί το spread των ελληνικών ομολόγων, άρα και το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, σε μια στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού έχει κάνει τις αγορές ιδιαίτερα νευρικές. Μέχρι η χώρα να αποκαταστήσει την ποιότητα στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στη δημοσιονομική πολιτική και να αποφευχθούν οι υπερβολές με δαπάνες, που είναι επιβαρυντικές για το έλλειμμα.

Η πίεση είναι ήδη αυξημένη από τον νέο μηχανισμό επιδότησης για το ρεύμα και σε συνδυασμό με τις υψηλές ανάγκες για αντιπληθωριστικά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 απειλείται με εκτόξευση πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις, που θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, τοποθετούν στο 2,2% - 2,3% το φετινό έλλειμμα και στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για να μη φουσκώσει περαιτέρω. Μία διαφορετική εξέλιξη αφενός θα έστελνε λάθος σήμα στις αγορές, αφετέρου θα ήταν δυσκολότερη η αφετηρία για επαναφορά στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε διαρκή κατάσταση άμυνας» λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο δράσης για το είδος και την έκταση των αντισταθμιστικών παρεμβάσεων στο κύμα ακρίβειας επικαιροποιείται και προσαρμόζεται στις εξελίξεις, αλλά το κλειδί κρατάνε οι ταμειακές αντοχές που σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν επικίνδυνες χαλαρώσεις και σπασμωδικές κινήσεις. Η στρόφιγγα της χρηματοδότησης θα ανοίγει τόσο όσο δεν θα ανατρέπει τον στρατηγικό στόχο για τα πλεονάσματα που ξεκινούν από το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κλιμακώνονται στο 2,3% το 2025 με το ύψος της προσαρμογής να κινείται πάνω από τα 4,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσιονομική ευελιξία 2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης με το νέο 7ετές ομόλογο
Το κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και λογαριασμούς ενέργειας διογκώνεται αποκτώντας μεγαλύτερο βάθος και σε συνδυασμό με την πληθωριστική καταιγίδα ανοίγει νέες πληγές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στα...
Δημοσιονομική ευελιξία 2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης με το νέο 7ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο
Η έξοδος θεωρείται ότι γίνεται εσπευσμένα σε μια προσπάθεια να ανέβουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία είχαν υποχωρήσει στα 38 δισ. ευρώ, και με σκοπό να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα κατά της ακρίβειας.
Έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eσπευσμένη «έξοδος» με νέο 5ετές ομόλογο
Υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εσπευσμένη έξοδο στις αγορές για να ενισχύσει τα διαθέσιμα των 38 δισ. ευρώ. Κλειδί η «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s τη Μεγάλη...
Eσπευσμένη «έξοδος» με νέο 5ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιλιγγος χρέους, ελπίδες σταδιακής αναβάθμισης
Με το βλέμμα στον αναμενόμενο σήμερα «χρησμό» της Standard & Poor's το οικονομικό επιτελείο. Τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ επικύρωσαν το ρεκόρ χρέους 206,3% του ΑΕΠ και ελλείμματος 10,2% για το 2020.
Ιλιγγος χρέους, ελπίδες σταδιακής αναβάθμισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο
Την τρίτη κατά σειρά έξοδο στις διεθνείς αγορές, με ομόλογο 5ετούς διάρκειας, πραγματοποίησε χθες η Ελλάδα, ενώ κρατάει αναμμένες τις μηχανές ακόμη και για δεύτερη έκδοση μέσα στον Μάιο.
Ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας