• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 21.1°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.1°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.1°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 21.1°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.7°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
Τρέχουν για ανακεφαλαιοποίηση

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τρέχουν για ανακεφαλαιοποίηση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015 η, τέταρτη κατά σειρά από το 2009, ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δίνει η κυβέρνηση και τα επιτελεία των τραπεζών σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στόχος είναι οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε ενεργοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη «διάσωση εκ των έσω» (bail in) και συνεπώς να αποκλειστεί και τεχνικά κάθε ενδεχόμενο για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, η Ενωση έστειλε αίτημα προς τον ESM, ώστε να δοθεί προκαταβολή ύψους 10 δισ. ευρώ από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα κεφάλαια αυτά που θα συνίστανται σε ρευστό και ομόλογα θα διατεθούν από τον ESM «έναντι» κάλυψης πιθανών μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών, και στην περίπτωση που δεν αξιοποιηθούν, θα επιστραφούν.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως στο μεσοδιάστημα θα μπορούν να δοθούν στην ΕΚΤ ως ενέχυρα από τις τράπεζες προκειμένου να λάβουν πρόσθετη ρευστότητα, ενώ παράλληλα θα αποτελούν μαξιλάρι ασφαλείας για την περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να συγκεντρωθούν ιδιωτικά κεφάλαια, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πάντως ξεκάθαρο ποια από όλες τις εναλλακτικές που εξετάζονται ως προς τον μηχανισμό, ο οποίος θα αναλάβει να τρέξει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα επιλεγεί.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, και τα stress tests που θα ακολουθήσουν με στόχο να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του έτους οι ανάγκες των τραπεζών σε νέα κεφάλαια.

Ανάλογα με τις παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη για τα τεστ ακραίων καταστάσεων (επιπτώσεις τραπεζικής αργίας, ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων, ύφεση, χρήση αναβαλλόμενου φόρου κ.λπ.), οι ανάγκες εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 4-5 δισ. ευρώ μέχρι και διψήφια νούμερα. Από τη διαγνωστική διαδικασία θα καθοριστούν και οι παράλληλες κινήσεις.

Ενα σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση είναι αυτή να γίνει απευθείας από τον ESM με την έκδοση νέων κοινών μετοχών από τις τράπεζες.

Σε αυτό το σενάριο οι ιδιώτες μέτοχοι, που σήμερα ελέγχουν το 33,7% της Alpha, το 33,07% της Πειραιώς, το 42,8% της Εθνικής και το 64,6% της Eurobank, ουσιαστικά θα εξοβελιστούν και θα χάσουν τα λεφτά τους, ενώ αντίστοιχα καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ήδη σε χρηματιστηριακό επίπεδο έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 25 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών το 2013 και τα 13 δισ. ευρώ που κόστισε η εκκαθάριση εννέα μικρότερων τραπεζών.

Συνολικά το ΤΧΣ έχει χάσει πάνω από 17,5 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. που επένδυσε στις τράπεζες.

Αφελληνισμός

Το σενάριο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον ESM δεν είναι επιθυμητό ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών, καθώς η «απίσχνανση» που θα υποστούν θα είναι θηριώδης. Πέραν τούτων ο «αφελληνισμός» των τραπεζών, που θα συνεπαγόταν τεράστιες οικονομικές απώλειες και όσο θετικός μπορεί να είναι για να σπάσει το απόστημα μεταξύ τραπεζικού συστήματος και μεγαλοσυμφερόντων στην Ελλάδα, απέχει παρασάγγας από τις θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες στο παρελθόν έκαναν λόγο ακόμη και για «εθνικοποίηση».

Υπό το πρίσμα αυτό, βασικός σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο μηχανισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση.

Θα ζητηθεί, δηλαδή, το ΤΧΣ να «προικοδοτηθεί» εκ νέου με κεφάλαια από τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που θα ανακύψουν εφόσον οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν καλυφθούν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες και τα κεφάλαια από τυχόν πωλήσεις θυγατρικών και άλλων στοιχείων του ενεργητικού δεν επαρκούν.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπέκουλα για την τύχη των τραπεζών
Με τις τράπεζες κλειστές για λόγους ρευστότητας αίφνης κάποιοι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι», που τους επικαλείται το Reuters ανακάλυψαν ότι υπάρχει θέμα ακόμη και για αναγκαστικό λουκέτο τραπεζών και για...
Σπέκουλα για την τύχη των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ για λύση στα «κόκκινα δάνεια»
Παρά την πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε από την προ-συμφωνία στο Eurogroup ότι το απόθεμα των 11,4 δισ. του ΤΧΣ δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν...
Κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ για λύση στα «κόκκινα δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
Κέρδη εμφανίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για το δεύτερο τρίμηνο 2017. Οι δύο τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, εμφανίζουν αύξηση της ρευστότητας,...
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εμφύλιος» στην Τράπεζα Πειραιώς
«Πάγωσε» από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ ο διορισμός του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, αν και είχε λάβει το «πράσινο» φως από το ΤΧΣ και χθες επρόκειτο να...
«Εμφύλιος» στην Τράπεζα Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας