ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Καταγγελίες Jumbo για «παράλογη ακρίβεια»

Με άνοδο των πωλήσεων έκλεισε το πρώτο επτάμηνο του 2022 για τον όμιλο Jumbo. Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης ξεσπάθωσε κατά της «παράλογης ακρίβειας, στις μεταφορές και στις πρώτες ύλες».

Με άνοδο των πωλήσεων κατά 11% έκλεισε το πρώτο επτάμηνο του 2022 για τον εισηγμένο όμιλο Jumbo, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αν υπολογιστούν οι πωλήσεις μόνο της μητρικής εταιρείας (χωρίς τις θυγατρικές σε Βουλγαρία, Κύπρο και Ρουμανία) η άνοδος φτάνει στο 17%.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης ξεσπάθωσε κατά της «παράλογης ακρίβειας, στις μεταφορές και στις πρώτες ύλες», όπως αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του ομίλου. Ο ίδιος τον τελευταίο χρόνο έχει επανειλημμένα μιλήσει για «εξωφρενικές αυξήσεις στα ναύλα», κάνοντας μάλιστα λόγο για «άτυπο καρτέλ» στον κλάδο των logistics. Αυτή τη φορά ο όμιλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να αποκλείσει από τα ράφια του εμπορεύματα των οποίων η εισαγωγή κρίθηκε ασύμφορη, με το σκεπτικό ότι «η σχέση τιμής-ποιότητας κατέληγε σε βάρος του καταναλωτή».

Οπως έχουν στο παρελθόν διευκρινίσει στην «Εφ.Συν.» εισαγωγείς παιχνιδιών και άλλων εποχικών ειδών, η πλειονότητα των οποίων εισάγεται από την Κίνα και τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, η εκτόξευση των ναύλων ανάγκασε πολλούς εισαγωγείς να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που τα μεταφορικά κόστη υπερέβαιναν ακόμα και το κόστος του φορτίου. Η Jumbo από την περασμένη χρονιά είχε ανακοινώσει ότι στρέφεται σε προμηθευτές σε πιο κοντινές αγορές, π.χ. την Τουρκία και το Ισραήλ, ενώ απέκλεισε από το προϊοντικό της μείγμα ώς και το 20% κωδικών που κρίθηκε ότι επιβαρύνονται υπερβολικά από τα κόστη μεταφορικών και πρώτων υλών.

Ο όμιλος εμφανίζεται δικαιωμένος από την επιλογή του, λέγοντας ότι «αρνήθηκε να υποκύψει στον πειρασμό μιας γενικευμένης και οριζόντιας αύξησης τιμών», και αυτοανακηρύσσεται σε «οχυρό του καταναλωτή», επικαλούμενος τα θετικά οικονομικά στοιχεία ως απόδειξη της ορθότητας της στρατηγικής του. Εκφράζει πάντως ανησυχία για το άμεσο μέλλον, καθώς το κοκτέιλ πληθωρισμού, γεωπολιτικής κρίσης, ενεργειακής ανασφάλειας και ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ αυξάνει τα κόστη, ρίχνοντας βαριά τη σκιά του στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο λιανεμπόριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS