• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 21.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 21.0°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος

 • A-
 • A+
Πώς διαμορφώνονται για τον Αύγουστο μετά την υποχρέωση των εταιρειών για ανώτατο πάγιο 5 ευρώ στις χρεώσεις τους ● Oι μισοί ιδιώτες προμηθευτές αύξησαν τουλάχιστον κατά 10 λεπτά τη χρέωση ανά κιλοβατώρα για τον μήνα Αύγουστο ● Αδύνατον να βγάλουν άκρη και να αλλάξουν παρόχους οι καταναλωτές αυτόν τον μήνα, ενώ σε είκοσι μέρες έρχονται νέες αυξημένες χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο.

Kυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα τιμολόγια χρέωσης που ισχύουν τον Αύγουστο, έπειτα από τη νομοθετική επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στο μηνιαίο πάγιο που μπορούν να επιβάλουν στους πελάτες τους, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε -κι αυτή την τελευταία στιγμή, την περασμένη Πέμπτη- στη Βουλή.

Ορισμένες εταιρείες, βεβαίως, φαίνεται ότι θα συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις και… μετά την τελευταία στιγμή καθώς μέχρι χθες, 1η Αυγούστου, είτε δεν είχαν αλλάξει τα τιμολόγιά τους είτε αυτά που έχουν αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους δεν φαίνεται να εναρμονίζονται με τη νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν των 5 ευρώ στο πάγιο. Στον πίνακα που δημοσιεύουμε εικονίζονται οι νέες χρεώσεις 11 εταιρειών με τα πάγια για τα βασικά οικιακά προγράμματα που θα ισχύσουν αυτόν τον μήνα.

Εννοείται ότι στην πράξη έχουν εκμηδενιστεί τα περιθώρια αντίδρασης των καταναλωτών για αναζήτηση συμφέροντος τιμολογίου και αλλαγή παρόχου μέσα στον Αύγουστο, μήνα διακοπών. Οπως προκύπτει από τη σύγκριση, οι μισοί ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αύξησαν τουλάχιστον κατά 10 λεπτά τη χρέωση ανά κιλοβατώρα για τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τις χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει στις 25 Ιουλίου.

Αυτή η αύξηση είναι η «τιμωρία» των καταναλωτών και του κρατικού προϋπολογισμού για το πλαφόν στο πάγιο. Και προφανώς αυξάνει κατά τι το συνολικό κόστος της επιδότησης των λογαριασμών, μια και για να διατηρηθεί η υπεσχημένη τιμή των 15-17 λεπτών ανά KWh θα πρέπει να μπουν περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (χρηματοδοτημένο από τους ίδιους τους καταναλωτές και τα εξωφρενικά ποσά που εδώ και έναν χρόνο πλήρωναν για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής) και τον προϋπολογισμό (δηλαδή πάλι τους ίδιους με την ιδιότητά τους ως φορολογουμένων).

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το κόστος της επιδότησης για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεν είναι σαφές αν οι ελαφρώς φουσκωμένες χρεώσεις των παρόχων αυξάνουν και τον λογαριασμό, αν και οι αποκλίσεις θα είναι μικρές, αφού η ΔΕΗ, που έχει το 65% των πελατών, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι ο Αύγουστος, πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης, ήταν… του ατζαμή, ο Σεπτέμβριος (μήνας ΔΕΘ και κυβερνητικών εξαγγελιών) προμηνύεται σκληρότερος με τους καταναλωτές. Οπως επισήμανε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό φύλλο (1/8/2022, «Ερχονται νέες αυξήσεις 20% στις χρεώσεις ρεύματος τον Σεπτέμβριο»), η ΡΑΕ έχει ήδη ορίσει ως «μπούσουλα» για τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν μέχρι 20 Αυγούστου για τον επόμενο μήνα ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών αυξημένες έως 45% για τις μονάδες φυσικού αερίου (422,39 και 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις μονάδες συνδυασμένου και ανοιχτού κύκλου, αντίστοιχα).

Απ’ αυτή την εξέλιξη προκύπτει μια μέση αύξηση 20% στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, που σημαίνει χρεώσεις στην περιοχή τουλάχιστον των 60 λεπτών ανά μεγαβατώρα, με αντίστοιχη επιβάρυνση στο κόστος επιδότησης.

Κι επειδή δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι αυτή η τάση θα επιβραδυνθεί όσο πηγαίνουμε προς τον χειμώνα, η κυβέρνηση ή θα πρέπει να βάλει πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη (για την ακρίβεια στην τσέπη μας, αφού μιλάμε για δημόσιο χρήμα) ή να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της αγοράς ενέργειας και του χρηματιστηρίου της. Ισως εν όψει αυτού του αδιεξόδου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει στο τραπέζι του Συμβουλίου της Ε.Ε., στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών που αποφάσισε τη μείωση στην κατανάλωση αερίου, πρόταση για αλλαγή του Target Model όπως εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση. Στερνή μου γνώση, θα πει κανείς, γιατί πολλοί ειδικοί είχαν προβλέψει τη δυσμενέστατη εξέλιξη, όταν ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης παρουσίαζε το χρηματιστηριακό καζίνο ως μηχανισμό δραστικής μείωσης τιμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο
Τα Τιμολόγια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ανά κατηγορία πελατών και «Τιμολόγιο Αναφοράς» Καθολικής Υπηρεσίας για τον Αύγουστο 2022 ανακοίνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). 
Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «κεραυνοί» του Συνηγόρου για το ρεύμα και η καραμανλική κινητικότητα
Τα στοιχεία που εισέφερε στη Βουλή ο Λευτέρης Ζαγορίτης αναδεικνύουν την ηλεκτρική ενέργεια στην κορυφή των αναφορών προς τον Συνήγορο από τους καταναλωτές.
Οι «κεραυνοί» του Συνηγόρου για το ρεύμα και η καραμανλική κινητικότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση σε όποιον... ξεπαγιάσει
Πού οδηγούν οι κλίμακες των επιδοτήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο Κ. Σκρέκας ● Μειώνεται από 1,9 σε 1,1 δισ. η μηνιαία επιδότηση τον Οκτώβριο ● Αλώβητα τα υπερκέρδη...
Επιδότηση σε όποιον... ξεπαγιάσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών...
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος
Σήμερα οι εταιρείες στέλνουν στη ΡΑΕ τις αιτιολογήσεις τους για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τα τρικ με τα φουσκωμένα πάγια, ενώ το ΥΠΕΝ υπόσχεται τροπολογία που θα εμποδίζει πάγια από το πουθενά.
Υπό επανεξέταση οι νέες χρεώσεις ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας