• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.0°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.0°C
  0 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  5 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  30%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ισοζύγιο αισιοδοξίας-ανησυχίας των τραπεζιτών

 • A-
 • A+
Συστήνουν δημοσιονομική σύνεση, χτυπούν καμπανάκια κινδύνου από τα δίδυμα ελλείμματα και την ενεργειακή κρίση, ελπίζουν σε επενδυτική αναβάθμιση. ● Το μακροοικονομικό «βαρόμετρο» των τραπεζών, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες συνελεύσεις τους.

Συνετή δημοσιονομική πολιτική και στοχευμένα, όχι οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζητούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από την κυβέρνηση, δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων και ενώ η χώρα «κυνηγά» την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Αξιοποιώντας το βήμα των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, οι τραπεζίτες χτύπησαν τα «καμπανάκια» κινδύνου.

Στα «καλά νέα» είναι ότι και οι τέσσερις τράπεζες «έριξαν» τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής». Από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, σε όλες τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους, η μείωση των ΝPEs έχει βαρύνουσα σημασία. Επί του παρόντος και υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως θα αποφευχθούν εφεξής οι υπερβολές στη δημοσιονομική πολιτική και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, η «δημοσιονομική κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εurobank, Γιώργο Ζανιά.

Την ίδια στιγμή δεν κρύβονται οι ανησυχίες λόγω παρατεταμένου «προεκλογικού» κλίματος, εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ, και του εξαιρετικά δυσμενούς περιβάλλοντος της ενεργειακής κρίσης. Ο κίνδυνος επιστροφής, μετά από δεκαετίες, στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ράπανο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη σταδιακή αποκατάσταση και διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπενθύμισε ότι τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα ήταν αυτά που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, «άρα πρέπει να αποφύγουμε πιθανή υποτροπή», καθώς μάλιστα συνεχίζεται η προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «η οποία, αν και δυσχερέστερη, πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη δημοσιονομική σύνεση».

Οι μεταβολές του ενεργειακού κόστους θα επιβαρύνουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αρκετών οικονομιών και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας δυσχεραίνει την κατάσταση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αlpha Bank, Bασίλη Ψάλτη. Οπως εξήγησε, «στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον θα βρεθούν σε καθεστώς πίεσης πρωτίστως οι χώρες με σχετικά χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, σημειώνει ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι στο ραντάρ των επενδυτών -Ελλήνων και ξένων-, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα. «Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer και άλλες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ήδη επενδύουν στην Ελλάδα», θύμισε.

Η σχετικά χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, η εξαιρετική τουριστική περίοδος που διανύουμε, καθώς και το γεγονός ότι «δεν αναμένεται πολύ μεγάλη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, εξαιτίας των μέτρων στήριξης» δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Παύλο Μυλωνά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόμαξαν και τους τραπεζίτες οι αυξήσεις στην ενέργεια
Για την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έγινε λόγος στο 4ο Athens Investment Forum με αφορμή την ενεργειακή κρίση.
Τρόμαξαν και τους τραπεζίτες οι αυξήσεις στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία στην Attica Bank παρά τις ζημιές 105 εκατ. ευρώ
Οι δεσμεύσεις των μετόχων της για δεύτερη επένδυση ύψους 365 εκατ. ευρώ εγγυώνται την πορεία μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησής της ● Στο 1,66 δισ. οι χορηγήσεις, στα 2,92 δισ. το υπόλοιπο των καταθέσεων στο...
Αισιοδοξία στην Attica Bank παρά τις ζημιές 105 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και...
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πρώτη εκ των πολλών ενεργειακών κρίσεων»
Στρωμένος με αγκάθια και εμπόδια είναι ο δρόμος προς την ενεργειακή μετάβαση και «αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές κρίσεις που θα δούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση. Δεν προετοιμάστηκε η...
«Πρώτη εκ των πολλών ενεργειακών κρίσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας