• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

Οι επίμαχες διατάξεις για τις περιοχές «Natura 2000» είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόσυρση επτά αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων

 • A-
 • A+
Οι επίμαχες διατάξεις καταργούσαν πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οπισθοχώρηση μετά την κατακραυγή! Την απόσυρση ολόκληρου του κεφαλαίου Γ’ του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο περιελάμβανε διατάξεις που διεύρυναν τον κύκλο αποδόμησης του πλαισίου του φυσικού περιβάλλοντος, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας. Οι επίμαχες διατάξεις καταργούσαν πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων, που επισήμαναν εγκαίρως στον υπουργό ότι η νομοθέτησή τους ισοδυναμεί με ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της φύσης αλλά και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Στην αρχική του εκδοχή –δηλαδή όπως αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση– οι διατάξεις του αποσυρθέντος κεφαλαίου προέβλεπαν την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας, με νέες χρήσεις γης που δεν προέβλεπε το ούτως ή άλλως προβληματικό ισχύον πλαίσιο. Χαρακτηριστικά στις ζώνες προστασίας της φύσης (δεύτερη σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προέβλεπαν ακόμη και την κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων έως και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή αφαιρέθηκαν κάποιες προβλέψεις για νέες χρήσεις, όπως οι παραπάνω, αλλά διατηρήθηκε πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων επιβαρυντικών για προστατευόμενες ζώνες.

Στον απόηχο των αντιδράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης –και με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δαδιά και στη Βάλια Κάλντα– ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την απόσυρση των άρθρων 11-17 του νομοσχεδίου. Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι θα επανεξετάσει τις διατάξεις –θέτοντάς τες εκ νέου σε διαβούλευση– και θα τις επαναφέρει πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου, όταν ξανανοίξει η Βουλή.

Σε μια πρώτη αντίδραση η WWF –εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις– επισημαίνει στον υπουργό ότι για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τις προστατευόμενες ζώνες απαιτείται προηγουμένως η κατάργηση αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων του «νόμου Χατζηδάκη» (Ν. 4685/2020).

Πλαφόν στα πάγια ρεύματος

Πλαφόν στα 5 ευρώ θεσπίζεται στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος – αλλά το κείμενο των νομοθετικών αλλαγών δεν είχε βγει στο φως της δημοσιότητας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Με τη θέσπιση πλαφόν ανατρέπονται κάποιες από τις χρεώσεις που ανακοινώθηκαν προ ημερών από πλευράς ιδιωτικών παρόχων –και ανά περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 15 ακόμη και τα 20 ευρώ–, κάτι που σημαίνει ότι ουκ ολίγες εταιρείες πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις τους για τον μήνα Αύγουστο, με πιθανές τροποποιήσεις και στην ανακοινωμένη τιμή ανά κιλοβατώρα.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», στην υποτιθέμενη «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής οι πάροχοι «απάντησαν» με έναν άλλου τύπου χαώδη τρόπο χρεώσεων και ορισμένοι εξ αυτών ανακοίνωσαν, όχι μια βασική τιμή χρέωσης, αλλά μια «βεντάλια» προγραμμάτων με κυμαινόμενη τιμολόγηση και διαφορετικά πάγια.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το βάρος να μετατίθεται και πάλι στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται και πάλι μέσα από ένα χάος χρεώσεων να προβούν σε συγκρίσεις προκειμένου να εντοπίσουν την πιο συμφέρουσα για τους ίδιους τιμή.

«Θα διεκδικήσουμε μεγαλύτερη μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, κ. Σκρέκα», τόνισε στον υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής –και αρμόδιος τομεάρχης– του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, θυμίζοντας μάλιστα ότι «από τα 2,2 δισ. υπερκέρδη των εταιρειών η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει πει πόσο τα υπολογίζει και πόσο θα τα φορολογήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμο εισόδημα
Να καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, είναι ο στόχος της νέας κυβέρνησης είπε ο νέος υπουργός, Π. Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο...
Βιώσιμο εισόδημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έγκριση της Κομισιόν
Την έγκριση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε η περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολική δημόσια δαπάνη...
Με έγκριση της Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία
Τρία εργατικά δυστυχήματα προστέθηκαν το τελευταίο διήμερο στη μεγάλη λίστα των θυμάτων εν ώρα εργασίας. Δυο στη βόρεια Εύβοια και το τρίτο στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης.
Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Greener Shipping Summit: Η ρότα της ναυτιλίας εν μέσω μέτρων για την κλιματική αλλαγή
Στο συνέδριο που διοργανώθηκε για 13η φορά συμμετείχαν 500 σύνεδροι από 230 εταιρείες και 16 χώρες καθώς και 33 ομιλητές, σύνεδροι και εκπρόσωποι εταιρειών.
Greener Shipping Summit: Η ρότα της ναυτιλίας εν μέσω μέτρων για την κλιματική αλλαγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
Στην κυβέρνηση «ανάβουν και πάλι τα καζάνια» για να δημιουργηθεί ακόμη ένας μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιστρέφονται ως επιδοτήσεις υπερκέρδη που δημιουργούνται στη λιανική αγορά ρεύματος.
Στην «κουζίνα» και τα υπερκέρδη των προμηθευτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαράτσι Σκρέκα» με υπερδιπλασιασμό χρεώσεων ΥΚΩ
Με νυχτερινή τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργείται το έδαφος για ακόμη ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος που θεσπίζεται στο όνομα της προστασίας των...
«Χαράτσι Σκρέκα» με υπερδιπλασιασμό χρεώσεων ΥΚΩ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας