• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 13.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  0 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 10.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσλήψεις μέσω... Ενωσης Αποστράτων

 • A-
 • A+
Η Πειραιώς ενημερώνει την Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών του Ναυτικού ότι επιθυμεί να προσλάβει παιδιά των μελών της εφόσον είναι αριστούχοι ΑΕΙ ● Καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και ισότητας ευκαιριών καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας ● «Συμβατική υποχρέωση της τράπεζας» λένε οι απόστρατοι.

Δεν σταματούν οι προσπάθειες των τραπεζών για περικοπή του λειτουργικού κόστους μέσω μείωσης των καταστημάτων, αποσχίσεων υπηρεσιών (κάρτες, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, real estate κ.ά.), μείωσης προσωπικού και ολοένα και μεγαλύτερης ανάπτυξης των ψηφιακών καναλιών.

Ετσι, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου διαδέχονται το ένα το άλλο και οι όποιες προσλήψεις γίνονται –και είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις– αφορούν τα τμήματα πληροφορικής και εκείνα τα τμήματα των τραπεζών που στηρίζουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους πελάτες που αναζητούν χρηματοδότηση μέσω και της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων, επενδυτικά προϊόντα που δίνουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις απλές καταθέσεις κ.λπ.

Ας δεχθούμε λοιπόν –και παρά τις διαμαρτυρίες των τραπεζοϋπαλλήλων– ότι η τράπεζα, που είναι ιδιωτική επιχείρηση, πρέπει να έχει «ταβάνι» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων και ταυτόχρονα ανάγκη από προσωπικό αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων και υψηλού επιπέδου εμπειρίας και εξειδίκευσης, ώστε να ανταποκριθεί στον σύγχρονο και σύνθετο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αν προσθέσουμε τα ESG που είναι της μόδας, τη δεδηλωμένη πρόθεση των τραπεζικών διοικήσεων να στηρίξουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και την κοινωνία, τον κατά καιρούς διατυπωμένο προβληματισμό τους για το brain drain (σε ελεύθερη μετάφραση «τα μάζεψα τα πτυχία μου κι έφυγα για ξένα») και τις περιπτώσεις πτυχιούχων που δεν έχουν ρέστα από 50ευρω για τα τέσσερα τυλιχτά με γύρο, πολύ θα θέλαμε η πρόσφατη καταγγελία συνδικαλιστών της Πειραιώς για προσλήψεις στην τράπεζα να ενέχει το στοιχείο της υπερβολής.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) –ο δεύτερος μεγαλύτερος σύλλογος της τράπεζας– σε ανακοίνωσή του (22/7) αναφέρει ότι βασικό κριτήριο πρόσληψης είναι αυτό της ιδιότητας του τέκνου αξιωματικού, που «αποδομεί στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας και ισότητας ευκαιριών που πρέπει να διέπει τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας».

Και προς επίρρωση των καταγγελιών επισυνάπτεται και η από 20 Ιουνίου 2022 ανακοίνωση της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Ναυτικού με θέμα «Ανάδειξη παρόχου τραπεζικών-χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους» με την οποία γνωστοποιείται στα μέλη της Ενωσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιθυμεί να προσλάβει στο προσωπικό της αριστούχους αποφοίτους ΑΕΙ. Και «παρακαλούμε όπως υποβάλετε/αποστείλετε επιθυμίες των τέκνων σας (ονοματεπώνυμο, πανεπιστήμιο, σχολή-τμήμα, βαθμός πτυχίου, ημερομηνία αποφοίτησης) στο… (σ.σ.: ηλεκτρονική διεύθυνση της Ενωσης) ώς την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου εν συνεχεία να ενημερωθεί το ΓΕΝ/Β3, λαμβάνοντας υπόψη τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 • α. Να είναι τέκνα εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στρατιωτικών.
 • β. Το πτυχίο να έχει αποκτηθεί ή η βεβαίωση σπουδών να έχει εκδοθεί τα οκτώ τελευταία έτη, ήτοι από 1η Ιουλίου 2015 έως και την 31η Ιουλίου 2022 (σ.σ.: δηλαδή πριν προλάβει να κορνιζωθεί το πτυχίο).
 • γ. Να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με βαθμό άριστα (8,5 και άνω)» κ.λπ. κ.λπ.

Πιο κατατοπιστικό είναι το έγγραφο της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών καθώς επισημαίνει ότι η τελική επιλογή των υποψηφίων αποτελεί αρμοδιότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Αναφέρεται επίσης ότι όλα τα παραπάνω προβλέπονται από τη συμφωνητικό συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με το ΥΠΕΘΑ και αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τράπεζας Πειραιώς η πρόσληψη αριστούχων αποφοίτων ΑΕΙ, τέκνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προφανώς και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και προφανώς και δεν αμφισβητούνται τα ακαδημαϊκά τους προσόντα. Ομως το δικαίωμα στην εργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από το επάγγελμα των γονέων και προφανώς υπάρχουν πιο σύγχρονοι και αντικειμενικοί τρόποι επιλογής προσωπικού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» από τα ΑΕΙ στην αγορά εργασίας
Ξεπέρασε το 60% το ποσοστό των συμμετεχόντων στον πρώτο κύκλο του Project Future, που απασχολείται σε μία από τις επιχειρήσεις του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρόγραμμα έχει...
«Γέφυρα» από τα ΑΕΙ στην αγορά εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς κρίνει το μέλλον της ΕΒΖ
Φιλί ζωής ή ξαφνικός θάνατος για την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης; Στο έλεος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά βορειοελλαδική επιχείρηση, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται και ακόμη δεν...
Η Τράπεζα Πειραιώς κρίνει το μέλλον της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψίχουλα για την έρευνα στα ΑΕΙ
Την προκήρυξη «8 εμβληματικών δράσεων που συνδέουν την έρευνα με τον παραγωγικό ιστό στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ανακοίνωσε, χθες, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και...
Ψίχουλα για την έρευνα στα ΑΕΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι όροι του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς
Στόχος η αποχώρηση 700 εργαζομένων, ώστε μέχρι το 2025 να μειωθεί το προσωπικό της τράπεζας στους 6.000 από 8.500 υπαλλήλους που είναι σήμερα.
Οι όροι του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πειραιώς: δεν κλείνουν τελικά 4 καταστήματα σε Κόρινθο - Χανιά
Οι κινητοποιήσεις απέδωσαν καρμπούς και τα τέσσερα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στους νομούς Κορινθίας και Χανίων που επρόκειτο να κλείσουν, θα παραμείνουν ανοιχτά επ' αόριστον.
Πειραιώς: δεν κλείνουν τελικά 4 καταστήματα σε Κόρινθο - Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας