• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 30.3°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.5°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλμα 25% στα έσοδα ΦΠΑ έφερε η ακρίβεια

 • A-
 • A+
Οι ανατιμήσεις τροφοδοτούν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο, αλλά την ίδια στιγμή οι εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα και το κόστος των επιδοτήσεων έχουν τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό για διάθεση 850 εκατ. ευρώ, όλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υπερ-εισπράξεις 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έχει ο προϋπολογισμός φέτος στο επτάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που σαρώνει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν παύει να ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς οι δαπάνες απειλούνται με εκτόξευση, στη σκιά της νέας έκρηξης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος της κρατικής επιδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ο λογαριασμός από την εφαρμογή του νέου συστήματος στήριξης των καταναλωτών θα φουσκώσει στα 400 εκατ. ευρώ, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Υπολογίζεται ότι, μετά τις τιμές - φωτιά που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για την κιλοβατώρα, μόνο τον Αύγουστο θα απαιτηθούν κονδύλια 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για την αναχαίτιση των επιβαρύνσεων στο ρεύμα.

Εξέλιξη που έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο, καθώς τινάζει στον αέρα όλο τον σχεδιασμό για τις επιδοτήσεις, αφού στο Γενικό Λογιστήριο είχαν προϋπολογίσει 850 εκατ. ευρώ ότι απαιτούνται στο δεύτερο εξάμηνο για το αμορτισέρ στο ρεύμα. Μόνο που οι υπολογισμοί είχαν γίνει με μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για το αέριο στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή εικόνα.

Ηδη η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα έχει σκαρφαλώσει στα 450 ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, μέχρι να καθαρίσει ο ορίζοντας. Πέρα από την έκρηξη στο κόστος των επιδοτήσεων υπάρχουν και οι ανάσες των εσόδων από τον τουρισμό και από τους έμμεσους φόρους. Ειδικά οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν κάνει άλμα 25,6% σε σχέση με το περσινό επτάμηνο, φθάνοντας στα 9,8 δισ. ευρώ, από 7,8 δισ. ευρώ το 2021. Οι συνολικές εισπράξεις από τους φόρους είναι αυξημένες κατά 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και φθάνουν στα 24,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, έναντι στόχου για 21 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες, το ίδιο διάστημα, σημειώνουν υπέρβαση κατά 646 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, φθάνοντας στα 32,8 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον προϋπολογισμό σε πρωτογενές έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, είναι κατώτερο της πρόβλεψης που είχε τεθεί για 4,9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το ρευστό περιβάλλον στην οικονομία και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις από ένα ενεργειακό μπλακ άουτ στα οικονομικά μεγέθη παγώνουν τον σχεδιασμό για νέο Μεσοπρόθεσμο, με αποτέλεσμα το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2023 - 2026 να μένει και φέτος στα χαρτιά. Με τον χρόνο λήξης της ενεργειακής κρίσης να παραμένει άγνωστος, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βαδίζουν κυριολεκτικά στα τυφλά, αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, ακόμη και με τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες.

Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προβλέψεις με ορίζοντα τετραετίας, όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, οι οποίες δεν θα ήταν απλά παρακινδυνευμένες, αλλά «εκτός πραγματικότητας» πριν ακόμη το τελικό σχέδιο προλάβει να σταλεί στην Κομισιόν. Μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο αναφορικά με τις αποφάσεις Πούτιν για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ε.Ε. απαλλάσσει φέτος τα κράτη - μέλη από την υποχρέωση κατάθεσης Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου. Συνεπώς, αν υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων φέτος και το 2023 ειδικά για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αυτές θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο για το νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Κάτω από τη βάση η ΑΑΔΕ στην «αντι-αξιολόγηση» των εφοριακών

Απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, υποστελέχωση, αλαζονεία της διοίκησης, χαμηλό επίπεδο διαφάνειας και αξιοκρατίας, παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων στον φορολογικό έλεγχο. Αυτά μεταξύ άλλων αναδεικνύει ως κυρίαρχα προβλήματα της «ανεξάρτητης» ΑΑΔΕ η μεγάλη πλειοψηφία των ίδιων των υπαλλήλων της, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας «αντι-αξιολόγησης» που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες εβδομάδες η παράταξη «Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών» και η ιστοσελίδα www.eforiakoi.org, που στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτής της πρωτότυπης έρευνας επισημαίνουν ότι «οι ευθύνες για τα προβλήματα των φορολογικών υπηρεσιών ανήκουν στη Διοίκηση της ΑΑΔΕ και την πολιτική ηγεσία». Πρόκειται για απάντηση στην αξιολόγηση-παρωδία των υπαλλήλων που διενεργήθηκε, όπως επισημαίνεται, υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών για περικοπή μισθών και περιορισμούς στην υπηρεσιακή εξέλιξη των διαφωνούντων.

Στην αντι-αξιολόγηση συμμετείχαν 2.302 εφοριακοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις της πλειοψηφίας είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

■ Το 87,7% θεωρεί ότι η προωθούμενη από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ «αξιολόγηση» θα επιδεινώσει το εργασιακό περιβάλλον.

■ Το 86,5% βαθμολογεί από αρνητικές έως πολύ αρνητικές τις επιδόσεις της διοίκησης της ΑΑΔΕ και τα αποτελέσματα των επιλογών της στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών.

■ Το 85,3% θεωρεί την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή απαρχαιωμένη και το 83,6% θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

■ Το 84,7% θεωρεί συχνά έως… πολύ συχνά τα φαινόμενα αυταρχισμού και αλαζονείας της διοίκησης.

■ Το 89,9% θεωρεί ότι το επίπεδο διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία της ΑΑΔΕ είναι χαμηλό έως εξαιρετικά χαμηλό.

■ Το 85,7% πιστεύει ότι η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κάθε άλλο παρά περιόρισε τη δυνατότητα παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων στη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών.

Αναλυτικά οι απαντήσεις στα 15 ερωτήματα της έρευνας και τα αποτελέσματα της αντι-αξιολόγησης στην οποία η ΑΑΔΕ παίρνει… κάτω από τη βάση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα eforiakoi.org.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων
Ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρό σοκ από το μέτωπο των δαπανών καθώς λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας από τον Ιούλιο και κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον...
Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Mόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή άγγιξε το 11,3% τον Μάιο, το υψηλότερο...
Πληθωριστικός ίλιγγος σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα
«Επί χάρτου» παραμένουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη ● Παράγοντες του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για νέους καυτούς τιμοκαταλόγους ● Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις αυξήσεις των τιμών...
H ακρίβεια σαρώνει τρόφιμα και καύσιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το κύμα ανατιμήσεων πλημμύρισε τα έσοδα
Γεμίζει τα ταμεία του κράτους η ακρίβεια αδειάζοντας τις τσέπες των καταναλωτών καθώς, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι εισπράξεις από τους φόρους τον Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά...
Το κύμα ανατιμήσεων πλημμύρισε τα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
Nέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ έχει η κυβέρνηση στα σκαριά υπό τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διόγκωσης της ακρίβειας και των αναγκών για πρόσθετα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και...
Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροχάδην για μειώσεις ΦΠΑ σε είδη διατροφής
Ανατροπές στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου φέρνει η συνέχιση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία καθώς φουντώνει τις πληθωριστικές φλόγες, ανεβάζει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης και οδηγεί σε...
Τροχάδην για μειώσεις ΦΠΑ σε είδη διατροφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας