• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.1°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  0 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.7°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.2°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.3°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%

Στη μέγκενη της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών μπαίνουν από σήμερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση, εκτός του νομοθετήματος της ανθρωπιστικής κρίσης

Τι απαιτούν οι δανειστές για να υπάρξει συμφωνία

 • A-
 • A+

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, που για το 2015 φτάνουν τα 2,015 δισ. ευρώ, αλλά και μέρος των πόρων που αναλογούν στη χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία ύψους 3,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το «μενού» των νέων εγγυήσεων που θα παράσχει η Αθήνα απέναντι σε ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα από τους θεσμούς.

Το τελευταίο σενάριο είναι και το πιο πιθανό από τη στιγμή που Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θεωρούν υπερφίαλο τον στόχο που θέλει τις συνομιλίες για το τρίτο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας να έχουν ολοκληρωθεί ώς τα μέσα Αυγούστου.

Οι εκτιμήσεις

Πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, εκτιμούν τώρα ανώτερες κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Κομισιόν, οι οποίοι αφήνουν κι αυτοί με τη σειρά τους ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό σημαίνει ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τον μήνα Αύγουστο, που φτάνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. θα απορροφήσει το «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ και με τα υπόλοιπα λεφτά θα πληρωθούν τόκοι και ΔΝΤ, θα καλυφθούν πάλι μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης).

Οπως συνέβη, δηλαδή, και στις 19 Ιουλίου με τις τότε οφειλές που είχε η Αθήνα προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι και το νέο μίνι δάνειο των 6 δισ. θα διασφαλίζει μέσω εγγυήσεων τα 9 κράτη-μέλη που δεν μετέχουν στο ευρώ.

Οι εγγυήσεις που είχε δώσει στις 19 Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την εκταμίευση των 7,1 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs). Το ύψος αυτών των κερδών που δικαιούται να λάβει η χώρα μας φτάνει τα 10,2 δισ. ευρώ έως και το 2020.

Πρόκειται για τίτλους που αποκτήθηκαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.

Νέο δάνειο προϋποθέτει και νέα δέσμη με προαπαιτούμενα, κάτι που για την ώρα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι και ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής.

Στη μέγκενη της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών μπαίνουν από σήμερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση, εκτός του νομοθετήματος της ανθρωπιστικής κρίσης. Εμφαση θα δοθεί στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με τους ξένους να πιέζουν για αλλαγές που θα την καθιστούν αυστηρότερη για τους ασυνεπείς φορολογούμενους, αλλά και στις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.

Τράπεζες-προϋπολογισμός

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν επίσης: η κατάσταση των τραπεζών, τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού μετά τον έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων καθώς και τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις του 2012 και προϋποθέτουν νέα «ισοδύναμα» που θα φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Αν και σε τεχνικό επίπεδο οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτεροι ασφυκτικοί, βαρύτητα θα δοθεί στις «αρρυθμίες» του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στην πορεία που καταγράφουν οι φορολογικές εισπράξεις (υστέρηση 2,3 δισ. ευρώ) και στις απλήρωτες υποχρεώσεις του κράτους (πάνω από 4 δισ.) που μετακυλίονται διαρκώς από τη στιγμή που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάριο εξόφλησης του συνόλου των δανείων από το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ βάζει μπροστά η κυβέρνηση για να διεμβολίσει τον σκληρό πυρήνα των Ευρωπαίων και να μειώσει στο 2% του ΑΕΠ τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Την ίδια στιγμή στήνει νέο...
Σενάριο εξόφλησης του συνόλου των δανείων από το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσιονομικό χώρο για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη αναζητά η κυβέρνηση
Χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι δύο βασικές παράμετροι προκειμένου το χρέος των 328,3 δισ. ευρώ να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο. Τις...
Δημοσιονομικό χώρο για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις
Συνέδριο του Economist, 22-23 Ιουνίου στην Αθήνα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ανεπίσημες συζητήσεις στελεχών της κυβέρνησης με τους κορυφαίους εκπροσώπους των δανειστών που θα παρευρεθούν....
Ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση η νέα απαίτηση-πρόκληση των δανειστών, οι οποίοι στο παρά ένα της πρώτης αξιολόγησης για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας...
Τελεσίγραφο για πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
Tο ΔΝΤ διαμηνύει: «Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ...
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νέα προαπαιτούμενα και ποιους θα πλήξουν
​Επί τα χείρω αλλαγές σε εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου για 700.000 μικρομεσαίους, ΦΠΑ, 100 δόσεις και αγροτικό πετρέλαιο περιλαμβάνει το πακέτο με τα νέα προαπαιτούμενα που θα έρθει μαζί με τη νέα...
Τα νέα προαπαιτούμενα και ποιους θα πλήξουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας