• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.0°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 29.7°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός επιδότησης το 83% των αιτήσεων

 • A-
 • A+
Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» ⫸ Μόνοι ωφελημένοι οι μεγάλες αλυσίδες που «ξεστοκάρουν» ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά ● Δεν μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα τα μικρομεσαία καταστήματα.

Λιγότερες από 150.000 αιτήσεις φυσικών προσώπων εγκρίθηκαν ως «καταρχήν επιλέξιμες» για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, από το σύνολο των 879.026 αιτήσεων που θεωρήθηκαν ολοκληρωμένες (μετά τις αρχικές πληροφορίες για σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτήσεις).

Προς το παρόν δηλαδή το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα, που έβαζε στόχο την αντικατάσταση 1,5 εκατομμυρίου ενεργοβόρων συσκευών αφήνει απ’ έξω τουλάχιστον τους 8 στους 10 αιτούντες, με μόλις το 17% των αιτήσεων να λαμβάνουν το αρχικό «πράσινο φως». Επιβεβαιώνονται έτσι οι ανησυχίες των εκπροσώπων της αγοράς ότι θα κληθούν να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών που είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Εξάλλου, ακόμα και αν δοθεί δεύτερη ευκαιρία για αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, πάλι η πλειονότητα θα παραμείνει εκτός επιδότησης, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχουν αρχίσει οι υποσχέσεις ότι αναζητούνται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τα παλιά και ενεργοβόρα κλιματιστικά και ψυγεία.

Προς το παρόν, οι απορριφθέντες έχουν προθεσμία ώς τις 28 Ιουλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά ενστάσεις, στην ειδική φόρμα υποβολής ενστάσεων στην ενότητα «Επικοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών έχουν ριχτεί στη μάχη της προσέλκυσης πελατών, αξιοποιώντας την ευκαιρία να «ξεστοκάρουν» το εμπόρευμά τους, οι μικρομεσαίοι έμποροι βλέπουν το τρένο της ανακύκλωσης να τους προσπερνά. «Τα μικρά μαγαζιά δεν μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή”, αφού μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την πώληση και εγκατάσταση της νέας συσκευής, την απόσυρση της παλιάς μέχρι την πληρωμή του επαγγελματία. Μόνο η διαδικασία για να λάβει το πιστοποιητικό από την εταιρεία ανακύκλωσης, στην οποία θα παραδώσει τη συσκευή που αποσύρεται, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Οπως εξηγεί, οι μικρομεσαίοι έμποροι αναγκαστικά θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα, αφού δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματική ρευστότητα για να αντέξουν την πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές, ενώ η ζήτηση θα διοχετευθεί σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες αλυσίδες. Ο μόνος τρόπος να ωφεληθούν τα μικρότερα καταστήματα είναι ως φυσικά πρόσωπα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν έναν πολύ μικρό κύκλο καταναλωτών, μετρημένων στα δάχτυλα.

Υποτονικές εκπτώσεις

Η κίνηση από τις θερινές εκπτώσεις στο λιανεμπόριο παραμένει υποτονική, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές. «Ελπίζουμε να ανέβει κάπως η ζήτηση μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, τα μεταφορικά, αλλά και της μεγάλης ανασφάλειας που υπάρχει. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος στις αγορές του, επειδή φοβάται αυτά που έρχονται τον χειμώνα, και αυτό πλήττει ευθέως τον τζίρο, ειδικά στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης», καταλήγει ο κ. Καρανίκας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση μέχρι 1η Νοεμβρίου για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει μεγάλη παράταση.
Παράταση μέχρι 1η Νοεμβρίου για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν κέρδους στα επιδοτούμενα κλιματιστικά - ψυγεία
Aπαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους πάνω από τα όρια της 31/12/2021 από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος πωλείται από προμηθευτή ή έμπορο που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» ● 6μηνη...
Πλαφόν κέρδους στα επιδοτούμενα κλιματιστικά - ψυγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για την αντικατάσταση συσκευών - Οι ημερομηνίες ανάλογα με τον ΑΦΜ
Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή https://allazosyskevi.gov.gr/ για την επιδότηση αλλαγής παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από νέες, πιο αποδοτικές και οικονομικές. 
Άνοιξε η πλατφόρμα για την αντικατάσταση συσκευών - Οι ημερομηνίες ανάλογα με τον ΑΦΜ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώνονται οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
Ανακοινώθηκαν οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» καθώς οι πίνακες έχουν αναρτηθεί οι πίνακες στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/.
Ανακοινώνονται οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας