• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  41%

Το Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε. όπως είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, τον Οκτώβριο του 2019 

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράκαμψη της αυτοδιοίκησης υπέρ της Cosco

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας γνωμοδότησε θετικά για το master plan του ΟΛΠ με την επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα έργα που είχαν παγώσει με απόφαση του ΣτΕ.

Θετικά γνωμοδότησε χθες για το master plan του ΟΛΠ-Cosco, που συμπεριλαμβάνει την επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Cosco να ξεκινήσει και πάλι τα έργα της στο λιμάνι του Πειραιά, τα οποία είχαν «παγώσει» από τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο υπουργός Ναυτιλίας θα αποφασίσει για την τελική έγκρισή του.

Η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει συνεδριάσει ακόμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, καθώς αναβλήθηκε λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη, και το οποίο θα γνωμοδοτήσει για τη ΣΜΠΕ, και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους δήμους, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, οι οποίοι και αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία, ενώ ο Χρ. Βρεττάκος έκανε γνωστό ότι ο δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2021 ο ΟΛΠ-Cosco είχε καταθέσει νέο σχέδιο ΣΜΠΕ το οποίο απορρίφθηκε τόσο από τους ενδιαφερόμενους δήμους όσο και από την Περιφέρεια Αττικής. Τον Μάρτιο του 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του επί προσφυγών δικηγόρων, πολιτών και φορέων έκρινε ότι είναι «μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης» των έργων του ΟΛΠ-Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς δεν είχε προηγηθεί ΣΜΠΕ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο ΟΛΠ-Cosco κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα της προηγούμενης ΣΜΠΕ του 2021, για το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος εισηγήθηκε θετικά.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση ο Χρ. Βρεττάκος ανέφερε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση τρέχοντας πέρασε νόμο για να ξεπεράσει τα εμπόδια που η απόφαση του δικαστηρίου έβαλε. «Κρατώντας και το μαχαίρι και το πεπόνι αποδεικνύει ότι όταν η Δικαιοσύνη αποφυλακίζει βιαστές εκείνη δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όπως ισχυρίζεται. Οταν όμως η Δικαιοσύνη στέκεται δίπλα στους πολίτες στηρίζοντας τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή, εκείνη απλά νομοθετεί για να τη “διορθώσει”». Πρόσθεσε δε ότι «ΕΣΑΛ και κυβέρνηση δεν εφαρμόζουν ούτε καν τον νόμο που ψήφισαν, προχωρώντας σε προεδρικό διάταγμα που θα αδειοδοτήσει τα έργα της Cosco χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς εγκεκριμένη ΣΜΠΕ όπως το ΣτΕ της το επιβάλλει».

Ο Δήμος Περάματος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σκανδαλώδη μεθόδευση» εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία «αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αντί να τηρήσει την ευρωπαϊκή οδηγία και να διασφαλίσει την αναγκαία συμμόρφωση της ΟΛΠ Α.Ε. με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιχειρεί να ανατρέψει τα αποτελέσματά τους, νομοθετώντας αντίθετα και ψηφίζοντας εσπευσμένα νομοθετική διάταξη, στην οποία ορίζεται ότι ΣΜΠΕ και master plan εγκρίνονται ταυτόχρονα με το ίδιο προεδρικό διάταγμα».

ΣΥΡΙΖΑ-Ραγκούσης

Για «απροσχημάτιστα έκνομη απόφαση της ΕΣΑΛ», η οποία επιτρέπει τη συνέχιση των έργων της Cosco χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και γνωμοδότηση της Αυτοδιοίκησης για τη νέα ΣΜΠΕ, κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης. «Η «φιλοεπενδυτική κυβέρνηση των αρίστων» της Ν.Δ. διά του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος ενέκρινε «χωρίς τον ξενοδόχο» τη νέα ΣΜΠΕ με αντιδημοκρατικές διαδικασίες» επισήμανε.

«Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας επιχειρείται η εκ νέου έγκριση του master plan του ΟΛΠ» σχολίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
Κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και βρέθηκε η χρυσή τομή που ικανοποιεί κυβέρνηση και Κινέζους καθώς δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση ναυπηγείου.
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΠ: Θα εφαρμόσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο με όποιες προσαρμογές κρίνονται απαραίτητες
Την πρώτη επίσημη παρέμβαση-σχόλιο έκανε ο ΟΛΠ-Cosco, σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίνονται  «μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης» των έργων που πραγματοποιεί η εταιρεία στο λιμάνι...
ΟΛΠ: Θα εφαρμόσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο με όποιες προσαρμογές κρίνονται απαραίτητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μετεξεταστέα» στις επενδύσεις
Εξι μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, μόνο ένα από τα 11 υποχρεωτικά έργα έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να περάσει στην κινεζική εταιρεία το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ.
«Μετεξεταστέα» στις επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρά υπηρεσιακές απαντήσεις για ΟΛΠ
Οι υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ-Cosco στη ναυπηγοεπισκευή έχουν συμβασιοποιηθεί κατά 100%, αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόνο κατά ποσοστό 57%, παραδέχτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του...
Αυστηρά υπηρεσιακές απαντήσεις για ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρατική η Λιμενική Πλατφόρμα
Σε λύση φαίνεται ότι οδηγείται το πρόβλημα που είχε προκύψει ανάμεσα στη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) και τον επιχειρηματικό-ναυτιλιακό κόσμο που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά σχετικά με την...
Κρατική η Λιμενική Πλατφόρμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κράτος εν κράτει;
Εντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση στην επιστολή της ΟΛΠ που απαντά στα 12 ερωτήματα κοινοβουλευτικής ερώτησης για τις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας, στην οποία δεν...
Κράτος εν κράτει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας