• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.8°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  4 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  52%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιοκτήτες ακινήτων δύο ταχυτήτων

 • A-
 • A+
Αφαντες οι αποζημιώσεις ενοικίου Covid για περίπου 6.000 κατόχους ακινήτων με δικαίωμα υπενοικίασης, κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες ● Ο μακρόχρονος μαραθώνιος αιτήσεων και ερωτημάτων προς την ΑΑΔΕ ενός μικροϊδιοκτήτη ● Πολυπλοκότητα και χειροκίνητη διεκπεραίωση επικαλείται η ΑΑΔΕ.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν από τον Μάρτιο του 2020 οι καταβολές αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν χιλιάδες ιδιοκτήτες-εκμισθωτές ακινήτων, μολονότι υπέβαλαν ως όφειλαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Το πρόβλημα αφορά την κατηγορία των ιδιοκτητών που νοικιάζουν ακίνητα με δικαίωμα υπενοικίασης σε τρίτο, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. ταχυφαγεία, υποκαταστήματα ΟΠΑΠ play, αλυσίδες ρουχισμού).

«Οσοι θέλαμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και παραχωρήσαμε δικαίωμα υπενοικίασης, φαίνεται πως τιμωρηθήκαμε γι’ αυτό από το κράτος», σχολιάζει με πικρία ο Σάμυ Τωβίλ, ένας εκ των ιδιοκτητών καταστημάτων που νοικιάζονται σε φραντσάιζ, οι οποίοι βρίσκονται «στον αέρα». «Ενώ το κράτος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσαν στους ενοικιαστές, λόγω πανδημίας, το δικαίωμα να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο είτε να μην πληρώνουν καθόλου μίσθωμα για μερικούς μήνες με υποχρέωση κρατικής αποζημίωσης σε κάποιο ποσοστό, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε λάβει καμία κρατική αποζημίωση» συνεχίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι σύμφωνα με εμπειρικούς υπολογισμούς στην ίδια μοίρα με αυτόν βρίσκονται άλλοι περίπου 6.000 ιδιοκτήτες.

Ο κ. Τωβίλ έχει υποβάλει επανειλημμένα ερωτήματα στην ΑΑΔΕ ζητώντας να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν έχει γίνει συμψηφισμός ή κατάθεση στον λογαριασμό του των ποσών που του αναλογούν από τη μείωση ενοικίου και τη δήλωση Covid που έχει κάνει και η μόνιμη απάντηση είναι ότι «το θέμα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί». Στη διάθεση της «Εφ.Συν.» βρίσκεται η αλληλογραφία του καταγγέλλοντος με την αρμόδια υπηρεσία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για την καθυστέρηση.

Στο αρχικό αίτημα τον Μάρτιο του 2021 του απάντησαν ότι «αναμένεται νεότερη απόφαση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οπότε θα ενημερωθείτε από την υπηρεσία με γραπτό μήνυμα», κάτι που δεν έγινε ποτέ. Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2022, η ΑΑΔΕ του απαντά σε νέο ερώτημα ότι «για το ακίνητο προκύπτει μεταγενέστερη σύμβαση υπο-εκμίσθωσης μεταξύ του μισθωτή και άλλου προσώπου. Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται και ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί».

Συνολικά εκκρεμούν οι κρατικές αποζημιώσεις σε ποσοστό 20% του συνολικού ενοικίου για 10 μήνες (Μάρτιος-Ιούλιος 2020 και Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021) και 80% για 7 μήνες (Ιανουάριος-Ιούλιος 2021). Μέρος της δαιδαλώδους και ατελέσφορης προς το παρόν περιπέτειας του κ. Τωβίλ με τις κρατικές υπηρεσίες είναι και η λανθασμένη καθοδήγηση που είχε από εκπροσώπους ιδιοκτητών, οι οποίοι τον συμβούλεψαν να στείλει εξώδικο στην επιχείρηση-μισθωτή, αντί να απευθυνθεί στο κράτος-οφειλέτη.

Μπερδεμένο...

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» την ύπαρξη του προβλήματος, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα που έχει μπλέξει διαδικαστικά, είναι η τελευταία εκκρεμότητα της ΑΑΔΕ». Ωστόσο ο ίδιος δεν έχει ενημέρωση για το πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν με δικαίωμα υπενοικίασης, καθώς «τα μισθωτήρια ελέγχονται ένα προς ένα, αφού το κράτος δεν μπορεί να αποζημιώσει και τον ενοικιαστή και τον υπενοικιαστή». Ο ίδιος καταλήγει ότι πρόκειται «για ένα θέμα μπερδεμένο από τη φύση του, έχει χάσει η μάνα το παιδί...».

Προς το παρόν αυτοί που έχουν χάσει χρόνο, χρήμα αλλά και την υπομονή τους μετά από δυο χρόνια, είναι οι ιδιοκτήτες-εκμισθωτές που εμπιστεύθηκαν τις κρατικές υπηρεσίες και συναλλάσσονται με κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Η «Εφ.Συν.» έχει κοινοποιήσει την καταγγελία του αναγνώστη στην ΑΑΔΕ και αναμένει απάντηση, η οποία όπως μας είπαν θα δοθεί αφού εξεταστεί η εξατομικευμένη περίπτωση. Οσον αφορά το γενικότερο ζήτημα η ΑΑΔΕ απάντησε ότι «οι περιπτώσεις των υπεκμισθώσεων δεδομένης της πολυπλοκότητάς τους δεν είναι αντιμετωπίσιμες στο σύνολό τους ψηφιακά. Για τον λόγο αυτό και την ορθή αντιμετώπιση και αποζημίωση, η διαδικασία στις εναπομείνασες περιπτώσεις γίνεται χειροκίνητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ενοικίων
Μέχρι το τέλος του μήνα θα πιστωθούν στους δικαιούχους ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις που δεν είχαν καταβληθεί, αν και είχαν υποβάλει δηλώσεις ● Συνολικά έχουν καταβληθεί 812 εκατ. ευρώ.
Κλείνουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ενοικίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πίστωση 88,7 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα ενοίκια του Ιανουαρίου
Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 156.696 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει έως...
Πίστωση 88,7 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα ενοίκια του Ιανουαρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου του 2021 τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονικη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι την...
Καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις ιδιοκτητών που δεν εισέπραξαν ενοίκια τον Γενάρη
Μέχρι την 1η Μαρτίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια για τον Ιανουάριο.
Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις ιδιοκτητών που δεν εισέπραξαν ενοίκια τον Γενάρη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου
Ανοίγει τον Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω κορονοϊού και έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 1/3 αυτής της ζημιάς.
Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας