• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.8°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη

 • A-
 • A+
Ενώ η κυβέρνηση καθησυχάζει διαρκώς μετά τις συσκέψεις «διαχείρισης κρίσεων» ότι οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ, η λύση της σύμβασης μίσθωσης του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας από τον υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκα, χωρίς προηγούμενως να έχει βρεθεί νέος εκμεταλλευτής αλλά και τα χαμηλά αποθέματα λιγνίτη, ομολογούν την κυβερνητική υποκρισία.

Χωρίς λιγνίτη για να κάψει μένει μια από τις μεγαλύτερες και η πιο σύγχρονη από πλευράς περιβαλλοντικών όρων μονάδα παραγωγής, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Μελίτης στη Φλώρινα. Η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να λύσει τη σύμβαση με τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, το οποίο τροφοδοτεί τον ΑΗΣ, παρά το γεγονός ότι η συνεργασία μαζί του είναι εδώ και χρόνια προβληματική και την ώρα που υποτίθεται πως γίνονται «οργανωμένες» προσπάθειες για τη συνολική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από το μοναδικό ορυκτό καύσιμο που παράγεται εντός Ελλάδας.

Η απόφαση για τη λύση της σύμβασης μίσθωσης του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα στις 11 Ιουλίου 2022, στο ίδιο διάστημα δηλαδή που ο ίδιος συμμετείχε κάθε τρεις και λίγο σε συσκέψεις «διαχείρισης κρίσεων». Οι συσκέψεις αυτές των τελευταίων ημερών, είτε στο υπουργείο είτε στο Μαξίμου, κατέληγαν σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της επιτελικής διακυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι «θωρακισμένη» και κινδυνεύει λιγότερο να μείνει από ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνοδεύονταν όμως και από διαρροές και δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στη ΔΕΗ να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος με την καύση του λιγνίτη και επίσης ότι οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν «στο φουλ».

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για επανενεργοποίηση των λιγνιτικών εργοστασίων είχε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση. Το ράλι των τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο είχε αρχίσει από το καλοκαίρι του 2021 και σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ενέργειας, η Ελλάδα έβγαινε επί μήνες πρωταθλήτρια με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος – ψηλότερα και από την Ιταλία. Τον Νοέμβριο βγήκε σε διαβούλευση ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που ωθούσε τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων αργότερα, στο τέλος του 2028, ενώ υπήρχαν μέρες που η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα τριπλασιαζόταν (από το σύνηθες 4,3% στο 13,1%) για να μην εκτοξευτούν τελείως οι τιμές παραγωγής.

Την ίδια εποχή, η ΔΕΗ ενημέρωνε ότι τα αποθέματα λιγνίτη είναι πολύ χαμηλά ειδικά στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ειδικά το λιγνιτωρυχείο Μελίτης υπολειτουργούσε σε έκταση 1.000 στρεμμάτων (με διαθέσιμα 19.500 στρέμματα) και η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για να διευκολύνει τον μισθωτή που δυσκολευόταν να τροποποιήσει την Περιβαλλοντική Μελέτη με την ανάλογη εγγυητική επιστολή.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν άλλαξε έκτοτε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η παραγωγή από λιγνίτη στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 έμεινε στο 10,65% έναντι 10,96% στο δωδεκάμηνο του 2021 ενώ ειδικότερα ο ΑΗΣ Μελίτης έμεινε σε Συντελεστή Χρησιμοποίησης 13,46%. Αντί η κυβέρνηση να βρει έγκαιρα μια λύση, με ανεύρεση άλλου εκμεταλλευτή εδώ και μήνες, άφησε τον χρόνο να περάσει εγκλωβισμένη στη λογική του «βρόμικου λιγνίτη» έναντι του «καθαρού αερίου» αλλά και του «πράσινου δανεισμού» της ΔΕΗ που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» τον περασμένο Φεβρουάριο που περιλάμβανε ρήτρες σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής από λιγνίτη.

Η πρόσφατη απόφαση Σκρέκα για τη λύση της σύμβασης επικαλείται πλήθος στοιχείων για τη μειωμένη στο 1/3 παραγωγή του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας ήδη από το έτος 2020 και τις μειωμένες καταβολές μισθωμάτων εδώ και πέντε χρόνια. Ποιος όμως να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό της παραγωγής όταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την εσπευσμένη «απολιγνιτοποίηση» ήδη από το φθινόπωρο του 2019;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
Φιλόδοξοι στόχοι στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● Αγνωστο ποιος θα καλύψει το κόστος της απαγκίστρωσης των νοικοκυριών από τους «ρυπαρούς» καυστήρες...
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοίνωσαν τα υπεσχημένα και ξορκίζουν την επιδείνωση της κατάστασης
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Μεταξύ αυτών, την επαναφορά του λιγνίτη και την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά με...
Ανακοίνωσαν τα υπεσχημένα και ξορκίζουν την επιδείνωση της κατάστασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις σε καθεστώς ατομικής ευθύνης: Τι θα ισχύσει για ρεύμα και φυσικό αέριο
Με μία ώρα καθυστέρηση οι ανακοινώσεις. Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια για τον Οκτώβριο. 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.
Επιδοτήσεις σε καθεστώς ατομικής ευθύνης: Τι θα ισχύσει για ρεύμα και φυσικό αέριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλιμακωτή... ατομική ευθύνη και στους λογαριασμούς του ρεύματος
Το μπαλάκι στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Στους εκκαθαριστικούς η επιδότηση, ενώ ο Σκρέκας αφήνει παραθυράκι και για διακοπές ρεύματος.
Κλιμακωτή... ατομική ευθύνη και στους λογαριασμούς του ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας