• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραχυκύκλωμα στις ιδιωτικοποιήσεις

 • A-
 • A+
«Παγώνει» επ’ αόριστον η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ● Επανεξετάζονται «τα σενάρια αξιοποίησης» ● Σε «καταλληλότερη συγκυρία» η πώληση του 35,5% στα υπερκερδοφόρα ΕΛ.ΠΕ. ● Αναζητείται τρόπος «ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου», ώστε να ξεπεραστεί η «σφήνα» ΡΑΕ για την αποθήκη αερίου Καβάλας.

Διακηρύξεις επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων εκπέμπει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι η ενεργειακή κρίση και η απόλυτη αβεβαιότητα για τη διάρκειά της οδηγούν αναγκαστικά σε επαναξιολόγηση αρκετών από αυτές. Τόσο γιατί είναι ασαφής η διαθεσιμότητα υποψήφιων αγοραστών όσο και γιατί τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά κάτω από το ελάχιστο ανεκτό όριο «δημοσίου συμφέροντος».

Οσο για το τι θα μπει φέτος στο ταμείο… του Ταμείου, μέχρι το τέλος του χρόνου, φαίνεται ότι το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι τα 733 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas. Το κλείσιμο της πώλησης αναμένεται να γίνει το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Οπως προκύπτει από τα δηλωθέντα, αλλά και τα συμφραζόμενα, δημοσιογραφικής ενημέρωσης από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, την Τετάρτη (από τον διευθύνοντα σύμβουλο Δ. Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Π. Σταμπουλίδη), για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που προοριζόταν επίσης για πώληση, «εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, αν και οι συνθήκες δεν ευνοούν τον όποιο σχετικό σχεδιασμό». Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, επ’ αόριστον πάγωμα. Και γι’ αυτό δεν φταίει η δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE του Λαυρεντιάδη στον Αρειο Πάγο (το εφετείο έχει απορρίψει τις αξιώσεις του), αλλά η κατάσταση πανικού στην αγορά αερίου και η χρησιμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις κρατικές επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους.

Εναλλακτική

Στην ερώτηση για το αν η ενεργειακή κρίση βάζει αναγκαστικά στα σενάρια του ΤΑΙΠΕΔ και ενδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησης, τύπου γαλλικής EDF (η εταιρεία ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και 35% στα ΕΛΠΕ), η ηγεσία του Ταμείου αντιτείνει την εναλλακτική «μερικής ιδιωτικοποίησης». Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο.

Οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή της κυβέρνησης), διότι αι βουλαί του έτερου εταίρου, των ΕΛΠΕ του Ομίλου Λάτση, παραμένουν ασαφείς. Σαφής όμως παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το 35,5% του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη (341 εκατ.) του 2021 και την αύξηση άνω του 50% που αναμένεται φέτος, λόγω του ράλι τιμών του πετρελαίου. Η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει μεν το ενδεχόμενο διαγωνισμού πώλησης, αλλά εκτιμά ότι «η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη». Στις ενεργειακού ενδιαφέροντος αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνεται και η μίσθωση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, όπου οι δύο ενδιαφερόμενοι (ΔΕΣΦΑ/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean) πήραν και το τελευταίο δεδομένο που ήθελαν για ξεκαθαρίσουν προθέσεις και προσφορές: η ΡΑΕ αποφάσισε ότι το λεγόμενο «κόστος κοινωνικοποίησης» της επένδυσης είναι 50%, και όχι 100%, όπως οι ίδιοι απαιτούσαν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κράτος καλείται να βάλει πλάτη για περίπου 160 εκατ. ευρώ από το κόστος της επένδυσης, τα υπόλοιπα πρέπει να τα βρουν οι ίδιοι.

Το ΤΑΙΠΕΔ, παίρνοντας διακριτικές αποστάσεις από την απόφαση της ΡΑΕ, θεωρεί ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι «ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου, ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση και να στηριχθεί ο επενδυτής στην τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας στην αποθήκη αερίου για λογαριασμό του Δημοσίου».

Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να προστρέξει χρηματοδοτικά και η Ε.Ε., όπως θα φανεί στις προτάσεις της Κομισιόν που αναμένονται στις 20 του μήνα.

Το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ

 Η ολοκλήρωση της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας στην ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ - EGIS και η καταβολή του τιμήματος μετατοπίζονται για τις αρχές του 2023. Μεταξύ άλλων, τα μέρη απασχολεί «η αποτύπωση στη σύμβαση του επιτοκιακού κινδύνου» (απασχολεί προφανώς τον παραχωρησιούχο και «μυρίζει» λογιστική απομείωση της προσφοράς ή άλλες διευκολύνσεις).

 Στον ίδιο χρόνο αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την Αττική Οδό από τα οκτώ σχήματα που περνάνε στην επόμενη φάση. Στις 21 Ιουλίου θα εγκριθεί το πλαίσιο της διαδικασίας.

 Στις 29/7 αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το τι λιμάνι Αλεξανδρούπολης και στις 5/8 για την Ηγουμενίτσα στις 5/8. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πάνε οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου

 Το «Ελ. Βενιζέλος» πετάει προς τα προ πανδημίας επίπεδα επιβατικής κι αυτό επισπεύδει την εξέταση σεναρίων για την πώληση του 30% του Δημοσίου, πιθανά μέσω χρηματιστηρίου, «αναλόγως της συγκυρίας».

 «Εν ευθέτω χρόνο» θα κριθεί και η τύχη των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ (11% και 16% αντίστοιχα).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται προσπάθειες επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, ακόμη και με κρατικοποίηση εταιρειών...
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
Eίκοσι έξι «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και ακίνητα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής...
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυκνώνει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ
Σε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις προσβλέπει η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ το 2022, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει και την τυπική ολοκλήρωση διαγωνισμών πώλησης περιουσιακών στοιχείων...
Πυκνώνει το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 17 δισ. μέχρι το 2025
Το παράδοξο για κυβέρνηση σκληρών ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν περιμένει επιπλέον έσοδα το 2022, πέρα από την καταβολή του τιμήματος για ήδη δρομολογημένα.
Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 17 δισ. μέχρι το 2025
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
Με την ολοκλήρωση του κύκλου του «σκληρού πυρήνα» των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας