• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.2°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 7.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 8.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ποιος πιστεύει ότι το πλαφόν ελαφρύνει τους πολίτες;»

 • A-
 • A+
Πρατηριούχοι κατά υπουργείου Ανάπτυξης ● Στον απολογισμό της η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο κάδρο λαθρεμπόριο και αθέμιτη κερδοφορία, προβάλλοντας αύξηση προστίμων, κατασχέσεων και συλλήψεων, και προαναγγέλλει αύξηση ΕΦΚ στο βιομηχανικό υγραέριο.

Εντονα αντέδρασαν οι πρατηριούχοι καυσίμων κίνησης στην εξάμηνη παράταση του αριθμητικού πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, υποστηρίζοντας ότι υποκρύπτει προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, για τις τιμές που έχουν ξεφύγει, στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων. Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρονται σε απαξίωση του κλάδου και αδιαφορία για την οικονομική ασφυξία λόγω της εκτίναξης των λειτουργικών εξόδων. Και αναρωτιούνται: «Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι με την παράταση του μέτρου ελαφρύνονται οι πολίτες από τη λαίλαπα αυξήσεων;».

Τονίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αγνοεί το αυτονόητο αίτημά τους να τροποποιηθεί το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αντί για σταθερό αριθμητικό, σε ποσοστιαίο, καθώς σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν προκύψει σημαντικές ανατιμήσεις λειτουργικών εξόδων και προμηθειών (αναφέρουν π.χ. ότι η άυλη κάρτα επιβαρύνει κατά 2 λεπτά του ευρώ κάθε λίτρο καυσίμου), σημειώνοντας ότι το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους βάσει δημοσιευμένων στοιχείων του υπουργείου δεν ξεπερνά το 3%.

Στην επιστολή τους βάζουν στη δημόσια συζήτηση ζητήματα όπως το περιθώριο κέρδους των ιδιολειτουργούμενων εταιρικών πρατηρίων –τα οποία πουλάνε στη λιανική φθηνότερα από τους ιδιώτες πρατηριούχους–, τις φτηνές τιμές που προέρχονται από παραβατική συμπεριφορά, ή ακόμη και τα δημοσιευμένα αποτελέσματα χρήσης των διυλιστηρίων και των εταιρειών χονδρικής που έχουν πολλαπλασιαστεί.

Απολογισμός

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, βάζει στο ίδιο κάδρο την αθέμιτη κερδοφορία και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, σε χθεσινή απολογιστική σύσκεψη, με συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών και γεν. γραμματέων (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη και της ΑΑΔΕ), στην οποία τονίστηκε ότι ο σχεδιασμός έχει αποδώσει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει ενιαία εποπτεία της υλοποίησης του συστήματος εισροών-εκροών (αν και αντί καθολικής συμμόρφωσης με την καταληκτική ημερομηνία, επελέγη η… εν ευθέτω χρόνω βελτίωση των προδιαγραφών).

Από τις παρεμβάσεις, αναφέρεται ο νόμος 4758/2020, με τον οποίο μεταξύ άλλων παρέχονται κίνητρα για πληροφορίες και ορίζεται απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων, εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών και σε φορολογικές αποθήκες, υποχρέωση εγκατάστασης GPS σε βυτιοφόρα και σλέπια, νέοι ιχνηθέτες κ.ά., ενώ προβλέφθηκε (άργησε η εγκύκλιος) η προσωρινή σφράγιση για νοθεία.

Ο απολογισμός της επιχειρησιακής δράσης από το 2021 μέχρι το πρώτο τετράμηνο φέτος καταγράφει 22 συλλήψεις, κατάσχεση 276.758 λίτρων υγρών καυσίμων, 4.200.000 κιλών υγραερίου και 10 βυτιοφόρων.

Η πρώτη προσωρινή σφράγιση πρατηρίου για νοθευμένα καύσιμα έγινε την 1η Ιουλίου φέτος (για 10 ημέρες), στη Νίκαια του Πειραιά –θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων του παραβάτη, της παράβασης και των κυρώσεων για ένα έτος.

Αποφάσεις

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, ακόμη, η εξομοίωση των συντελεστών ΕΦΚ του βιομηχανικού υγραερίου με το υγραέριο λοιπών χρήσεων, η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για όλες τις συναλλαγές αγαθών που υπόκεινται σε ΕΦΚ και η γνωστοποίηση παραλαβής από άλλα κράτη-μέλη ή το εσωτερικό της χώρας διαλυτών και άλλων προϊόντων νέου τύπου που χρησιμοποιούνται στη νοθεία των καυσίμων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια για επιστροφή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Εξετάζεται και αύξηση της επιδότησης στα διυλιστήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς.
Σενάρια για επιστροφή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμος τιμών για τη θέρμανση
Με τιμές κάτω από 1,4 ευρώ το λίτρο πετρελαίου θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος διάθεσης ● Εκπτώσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προσφορές για τον Νοέμβριο και αμηχανία για τη...
Πόλεμος τιμών για τη θέρμανση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Premium παιχνίδια με κρατικές ενισχύσεις
Οσο ίσχυαν τα κάθε είδους Fuel Pass και η επιδότηση των 12 λεπτών ανά λίτρο, τα εσωτερικά «premium» που διαμορφώνουν τους τιμοκαταλόγους χονδρικής ήταν... υψηλότερα έως και 11,6 λεπτά ανά λίτρο.
Premium παιχνίδια με κρατικές ενισχύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 1,5 ευρώ/λίτρο ξεκινά το πετρέλαιο θέρμανσης
Οι τιμές των αερίων καυσίμων θέρμανσης δεν υστερούν. Διαμορφώνονται περισσότερο με το βλέμμα στον ανταγωνισμό του φυσικού αερίου, με τιμές 2,5 ή και 3 φορές πάνω από τα πραγματικά κόστη, αφού τα αέρια του LPG...
Με 1,5 ευρώ/λίτρο ξεκινά το πετρέλαιο θέρμανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας