• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 21.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 21.0°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τετράμηνη απαγόρευση ρευματοκοπών σε ευάλωτους

 • A-
 • A+
Παράταση της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση απόφασης διέταξε το Πρωτοδικείο Αθήνας ● «Θεσμοθετείται η αδιαφάνεια», απαντούν οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων στο επιχείρημα της ΔΕΗ και της κυβέρνησης ότι «η ρήτρα ανεστάλη» ● Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της δικαστικής διερεύνησης της καταχρηστικότητας της ρήτρας ● Τι απαντά σε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Για τουλάχιστον 4 ακόμη μήνες παρατείνεται η ισχύς της προσωρινής διαταγής που έχουν κερδίσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ για την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε περίπου 1,3 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις εξωφρενικές χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου χθες συζητήθηκαν οι συλλογικές αγωγές των καταναλωτικών ενώσεων κατά της ΔΕΗ με αίτημα να κηρυχθεί καταχρηστική η ρήτρα στους λογαριασμούς ρεύματος, αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής που είχαν κερδίσει στις 2 Ιουνίου ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ μέχρι την έκδοση απόφασης. Η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικηγόρων, δεν αναμένεται πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Οι δικηγόροι των δυο πλευρών, πέραν της συζήτησης στο ακροατήριο, χθες κατέθεσαν τους φακέλους με τις προτάσεις τους και μέχρι την άλλη Παρασκευή θα καταθέσουν και τις εκατέρωθεν αντικρούσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, όπως αναμενόταν, επικαλέστηκαν επιχειρήματα περί «ουσιαστικής κατάργησης» της ρήτρας με τη νομοθετική διάταξη που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για τον νέο τρόπο τιμολόγησης, για να πάρουν την απάντηση από τους δικηγόρους των καταναλωτικών ενώσεων ότι αυτό δεν έχει καμιά βάση. «Η ρήτρα δεν καταργείται, απλώς αποκρύπτεται πίσω από μια τελική χρέωση, αυτό δείξαμε στο δικαστήριο επικαλούμενοι άλλωστε και όσα έχουν πει σχετικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Συνήγορος του Πολίτη. Και με τον νέο τρόπο κατάρτισης των λογαριασμών σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία θεσμοθετείται η πλήρης αδιαφάνεια στην τιμολόγηση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Γιώργος Καλτσάς, εκ των συντακτών της συλλογικής αγωγής του ΙΝΚΑ.

Ακρως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις στο δικαστήριο των μαρτύρων που είχαν καλέσει οι καταναλωτικές ενώσεις. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης έκανε λόγο για «καρτέλ στην αγορά ρεύματος» και υπενθύμισε ότι η ΓΕΝΟΠ είχε προβλέψει από τον Δεκέμβριο του 2020 το τσουνάμι αυξήσεων, στέλνοντας μάλιστα και επιστολή στον τότε Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. «Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι τη ρήτρα αναπροσαρμογής την επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ημουν ένας από αυτούς που είπαν ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, που περιλαμβάνει και τους εργαζόμενος στην θυγατρική της ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τα αιτήματα διακοπής ρεύματος από όλους τους προμηθευτές, ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν εκδοθεί πάνω από 230.000 εντολές διακοπής, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2021. Στοιχείο που αποτυπώνει την επίπτωση της διαβόητης ρήτρας στις χρεώσεις ρεύματος και τη δυσκολία των νοικοκυριών να την εξοφλήσουν.

Για τη ρήτρα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άκρως ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση της Κομισιόν και της αρμόδιας επιτρόπου ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Ελενας Κουντουρά. Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης της μεταφοράς της Οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια που θεσπίζει δικαιώματα και μέσα προστασίας για τους καταναλωτές σε σχέση με την τιμολόγηση στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών, λέει η επίτροπος Σίμσον και, ενθαρρύνοντας σαφώς τη δικαστική διερεύνηση της καταχρηστικής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, θυμίζει ότι: «Η οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων απαιτεί επίσης όλες οι ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές να είναι δίκαιες και διαφανείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά την τροποποίηση της αρχικά συμφωνηθείσας τιμής. Επομένως, οι συμβατικές ρήτρες δεν πρέπει να δημιουργούν εις βάρος του καταναλωτή σημαντική ανισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών και ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει τις πιθανές οικονομικές συνέπειές τους βάσει σαφών και κατανοητών κριτηρίων. Αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των εθνικών αρχών και δικαστηρίων να αξιολογούν την εφαρμογή των εν λόγω οδηγιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών...
Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ασφυκτική νομική και πολιτική πολιορκία η ρήτρα
«D Day» για την τύχη της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής μπορεί να θεωρηθεί η 1η Ιουνίου, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας όρισε αυτή τη μέρα για την εκδίκαση της συλλογικής αγωγής κατά της ΔΕΗ που...
Σε ασφυκτική νομική και πολιτική πολιορκία η ρήτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!
Η επεξεργασία των χρεώσεων ρεύματος πριν και μετά την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής αποκαλύπτει, ότι οι τελικές τιμές της ΔΕΗ είναι... 37,3% υψηλότερες από αυτές που θα ορίζονταν με βάση τη ρήτρα!
Αισχροκέρδεια και με παγωμένη ρήτρα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος
Kυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα τιμολόγια χρέωσης που ισχύουν τον Αύγουστο, έπειτα από τη νομοθετική επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στο μηνιαίο...
«Τσιμπημένες» οι τιμές ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδίστακτοι
Η «Οδύσσεια» του καταναλωτή: Θυμός και αγανάκτηση μετά τη διακοπή ρεύματος, επειδή καθυστέρησε μια δόση ρυθμισμένης υπερχρέωσης από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αδίστακτοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας