• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  5 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.9°C / 36.5°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.0°C
  2 BF
  28%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  6 BF
  26%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 38.2°C
  4 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.4°C / 34.3°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  1 BF
  33%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 35.3°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.4°C / 35.0°C
  4 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  29%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία για τα φορολογικά έσοδα

 • A-
 • A+
Στο οικονομικό επιτελείο ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξει και νέα αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος πάνω από το 2% του ΑΕΠ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.

Προϋπολογισμός σε ισορροπία τρόμου καθώς αναμένει εισπράξεις 30 δισ. ευρώ από φόρους ώς το τέλος του έτους ενώ η ενεργειακή λαίλαπα φουσκώνει τις δαπάνες με τις παρεμβάσεις, ανοίγοντας παράθυρο δυσμενών αναθεωρήσεων για πληθωρισμό και έλλειμμα.

Στο οικονομικό επιτελείο ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξει και νέα αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος πάνω από το 2% του ΑΕΠ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, όπως και οι κλυδωνισμοί που προκαλεί.

Με δεδομένο ότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας στο χρηματιστήριο της ενέργειας κινείται πάνω από τα 300 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 225 ευρώ, αλλάζει δραστικά ο λογαριασμός της επιβάρυνσης, που ανεβαίνει στο 1,2 δισ. ευρώ και με σοβαρές πιθανότητες να το ξεπεράσει, καθώς το ράλι συνεχίζεται και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βάζει περισσότερα για να το αναχαιτίσει.

Σε περίπτωση που η τιμή χονδρικής στο ρεύμα σπάσει το φράγμα των 400 ευρώ, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για «plan b» με διεύρυνση των ενεργειακών αναχωμάτων που προϋποθέτουν την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με αύξηση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά 740 εκατ. ευρώ. Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης θα φανεί στο πρωτογενές έλλειμμα, που κινείται αυξητικά και μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ.

Αντίβαρο στις αυξημένες πιέσεις για δαπάνες είναι τα έσοδα, με την κυβέρνηση να έχει ποντάρει όλα τα λεφτά πάνω στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι φέτος θα σπάσει τα κοντέρ αφού οι εισπράξεις θα κινηθούν πάνω από το 80% ή τα 14-15 δισ. ευρώ του 2019, προσεγγίζοντας ακόμα και τα 16 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν φτάνει μόνο ο τουρισμός για να κάνει τη διαφορά στα ταμεία. Θα πρέπει και οι εισπράξεις από τους φόρους να μην πέσουν σε ταχύτητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους εισρέει στα κρατικά ταμεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επειδή όμως φέτος η εισπραξιμότητα των φόρων είναι το κλειδί για τα ενεργειακά αντίμετρα, κάθε μήνας από δω και πέρα είναι κρίσιμος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών καίγονται στη φωτιά των ανατιμήσεων και του υψηλού πληθωρισμού, που τον Ιούνιο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή του 13%, ρεκόρ 29 ετών. Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6%, ενώ ήδη ο μέσος όρος είναι αρκετά υψηλότερος, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.

Κρας τεστ για τον προϋπολογισμό είναι οι εισπράξεις του Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα ύψους 4,85 δισ. ευρώ προκειμένου να παραμείνει εντός τροχιάς και σε συνδυασμό με τα 4,3 δισ. ευρώ που επιδιώκονται για τον Αύγουστο να δημιουργηθούν τα περιθώρια για νέες επιδοτήσεις από το φθινόπωρο καθώς ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.

Επίσης, μήνας-βαρόμετρο θεωρείται και ο Σεπτέμβριος, με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στο πρώτο δεκαήμερο που θα δώσει στίγμα για τις αντοχές των νοικοκυριών μετά τις διακοπές και θα φανούν οι δυνατότητες για τη συγκέντρωση εσόδων 5,5 δισ. ευρώ που είναι στη λίστα με τις υψηλότερες συγκομιδές για τη φετινή χρονιά. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης της φορολογικής σοδειάς ψηλώνει στα 5,4 δισ. ευρώ και στο Γενικό Λογιστήριο δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση των εσόδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανά στο τραπέζι σενάρια μείωσης ΦΠΑ
Ξεθωριάζει το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022 φέρνοντας μπροστά το δυσμενές που ανεβάζει στο 7,6% την ταχύτητα του τιμάριθμου καθώς η πυρκαγιά των τιμών σε καύσιμα...
Ξανά στο τραπέζι σενάρια μείωσης ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ενεργειακή κρίση σβήνει τα χαμόγελα
Αμηχανία στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο για το ράλι στις τιμές των ενεργειακών αγαθών, το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη και τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ ● Παραδοχή Σταϊκούρα για πληθωρισμό 5% έως...
Η ενεργειακή κρίση σβήνει τα χαμόγελα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαπάνες 3 δισ. ώς τον Απρίλιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν μπει ήδη σε τροχιά επί τα χείρω αναθεώρησης τόσο των δημοσιονομικών προβλέψεων όσο και των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας κατά το...
Δαπάνες 3 δισ. ώς τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τη βουτιά στις εισπράξεις να αγγίζει το 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών, καθώς αντίστοιχες...
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας