• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.3°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.9°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδίστακτοι

 • A-
 • A+
Η «Οδύσσεια» του καταναλωτή: Θυμός και αγανάκτηση μετά τη διακοπή ρεύματος, επειδή καθυστέρησε μια δόση ρυθμισμένης υπερχρέωσης από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής ● «Τι θα κάνω με τη μητέρα μου που χρειάζεται συσκευή οξυγόνου;» «Να τη μεταφέρετε στο νοσοκομείο» ● Η απίστευτη ταλαιπωρία της επανασύνδεσης και το αλαλούμ της ασυνεννοησίας ανάμεσα στους «άρχοντες τους σκότους».

-«Και με τη μητέρα μου, που χρειάζεται τη συσκευή οξυγόνου και είναι τόσες ώρες χωρίς υποστήριξη, τι θα κάνω;»

–«Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι να κάνετε. Eμείς μπορούμε να κάνουμε την επανασύνδεση μέσα σε 48 ώρες».

–«Mα είναι επείγουσα κατάσταση και η NRG σάς έχει στείλει ήδη το αίτημα επανασύνδεσης. Eχω καταβάλει την οφειλή».

–«Δεν έχουμε συνεργεία για σήμερα. Θα περιμένετε. Να τη μεταφέρετε στο νοσοκομείο».

–«Αυτή είναι η συμβουλή του ΔΕΔΔΗΕ; Αυτό μου το λέτε ως ΔEΔΔΗΕ; Ποιο είναι το όνομά σας; Θα πάρετε εσείς την ευθύνη αν πεθάνει;»

–«Χαίρετε, κυρία μου».

Και κάπως έτσι ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ τερμάτισε, αγενώς, τη συνομιλία με την Κ.Χ. χθες το απόγευμα, στις 16.47, αφήνοντάς την εμβρόντητη.

Μια συνομιλία για την οποία η αφελής κυρία, που ξόδεψε όλο το πρωινό της αναζητώντας τρόπο επανασύνδεσης του ρεύματος, βρισκόταν 16 ακριβά λεπτά σε αναμονή (αφού ακόμη και η αναμονή υπόκειται σε χρέωση με βάση το τιμολόγιο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου).

Κι αυτό, φυσικά, ήταν το μικρότερο κακό, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησής της. Γιατί ο καημένος ο υπάλληλος στο call center του ΔΕΔΔΗΕ δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μεταφέρει την πολιτική της εταιρείας του. Αλλωστε, η επικοινωνία καταγράφεται, παρακολουθείται από τον προϊστάμενό του και αξιολογείται ακόμη και για τη διάρκεια της συνομιλίας.

Το ποτήρι της αγανάκτησης είχε αρχίσει να γεμίζει από το πρωί, όταν επιστρέφοντας στο σπίτι ύστερα από ένα επαγγελματικό ραντεβού διαπίστωσε ότι δεν είχε ρεύμα. Η ΝRG, στην οποία ατυχώς, όπως συνειδητοποίησε εκ των υστέρων, μετοίκισε από τη ΔΕΗ, ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ την απενεργοποίηση του μετρητή της συγκεκριμένης παροχής για ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές, ύψους 928 ευρώ.

Βεβαίως, δεν ήταν συνεπής και έπρεπε να «τιμωρηθεί» αφού καθυστέρησε να καταβάλει τη ρυθμισμένη δεύτερη δόση για το υπέρογκο ποσό που προέκυψε από τις χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μάλιστα η Κ.Χ., προβλέποντας εγκαίρως ότι θα καθυστερούσε τη δεύτερη δόση, ζήτησε από την εταιρεία προθεσμία μιας εβδομάδας. Δεν της δόθηκε.

Το αίτημά σας θα διαβιβαστεί

Στη συνέχεια και υπό τον φόβο της αποσύνδεσης πρότεινε στην εταιρεία να πληρώσει την Τρίτη, 5 Ιουλίου, το τριπλάσιο της ρυθμισμένης δόσης, ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση. «Το αίτημά σας θα διαβιβαστεί». Αλλά ποτέ δεν της απάντησαν. Στα δεκάδες χθεσινά τηλεφωνήματα, κάποια υπάλληλος, από τις τόσες που έπρεπε να τους εξηγεί κάθε φορά το δράμα, ψέλλισε: «Κακώς δεν απαντήθηκε το αίτημά σας».

Παραδοχή άνευ σημασίας. Διότι η διακοπή ρεύματος και μάλιστα χωρίς ενημέρωση έγινε χθες, 5 Ιουλίου, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Η ενημέρωση με μήνυμα στο κινητό ακολούθησε μόλις στις 2.30 μ.μ. ενώ πρόσθετη, πάλι, εκ των υστέρων, ενημέρωση ήρθε και με ταχυδρομική επιστολή που έφτασε στο σπίτι από την ΑCS γύρω στις 14.00. Μάλιστα η επιστολή που έφτασε χθες, 5 Ιουλίου, αφού είχε κοπεί το ρεύμα, είχε ημερομηνία 27 Ιουνίου. Διάστημα ικανό να φτάσει μια κάρτα στην Αυστραλία, αλλά όχι μια ειδοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι που, ίσως, εξηγεί τις παραδόξως βουβές κλήσεις της NRG στο μεσοδιάστημα κι αμέσως μετά τα μηνύματα: «Αγαπητέ πελάτη, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας αλλά δεν κατέστη εφικτό, είμαστε στη διάθεση σας στο 18101, επιλογή 3, Δευτέρα με Παρασκευή 09:00-17:00».

Aλλά η ΝRG δεν είναι «στη διάθεσή μας». Κι αν τολμήσει κάποιος να καθυστερήσει την τήρηση της συμφωνίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για λόγια. Το σύστημα λειτουργεί τόσο γρήγορα που ακόμη και οι ειδοποιήσεις έπονται της διακοπής. Κι όσοι ελπίζουν ότι με την επιδότηση ρεύματος θα κλείσουν τις τρύπες των οφειλών στην εταιρεία, ας έχουν υπομονή. Η αίτησή τους είναι ακόμη υπό εκκαθάριση. Ας είναι ευχαριστημένοι αν τα χρήματα που θα τους πιστωθούν, όταν κι όποτε, επαρκούν για την πληρωμή του επόμενου μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος.

Κάθε μήνα 20.000 διακοπές ρεύματος

Οι εταιρείες έχουν συγκεκριμένη πολιτική. Αναγκασμένες να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά (όσοι πληρώνουν με βάση το κοινωνικό τιμολόγιο) αποδεικνύονται αδίστακτες με μισθωτούς αλλά και όλους όσοι είναι λίγο πιο πάνω από το όριο φτώχειας. Κάθε μήνα κατατίθενται από τις εταιρείες περίπου 40.000 αιτήματα προς τον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ρεύματος κι από αυτές οι 20.000 υλοποιούνται πάραυτα από τα συνεργεία του. Κανείς δεν νοιάζεται (κι άλλωστε γιατί να νοιαστεί;) εάν σε αυτά τα σπίτια υπάρχουν άρρωστοι, ευάλωτοι, ανάπηροι, κατοικίδια. Εάν οι καύσωνες ήρθαν νωρίτερα φέτος ή αν οι οικογένειες συμπιέζουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες για να εξασφαλίζουν τις πληρωμές των λογαριασμών.

Οσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, που κάθε άλλο παρά μεμονωμένη είναι, αρκεί να πούμε ότι η Κ.Χ. κατέβαλε, πάραυτα, πάνω από το 55% της συνολικής οφειλής της για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, μετακομίζοντας συν γυναιξί, τέκνοις, μητράσι και κυσί (για να διατηρήσουμε την αρχαιοπρέπεια της αρχικής έκφρασης) σε φίλους έως ότου δεήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στο αίτημα που του απέστειλε η NRG για επανασύνδεση με την ίδια συνέπεια που έδειξε όταν του ζητήθηκε να απενεργοποιήσει τον μετρητή.

Τώρα το πώς βρήκε χθες τα 500 ευρώ και δεν μπορούσε να πληρώσει εμπρόθεσμα τη μηνιαία οφειλή των 100 ευρώ, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Απλώς, καθυστέρησε τη δόση του στεγαστικού... Αλλωστε «μάνα είναι μόνο μία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις!
Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετράμηνη απαγόρευση ρευματοκοπών σε ευάλωτους
Για τουλάχιστον 4 ακόμη μήνες παρατείνεται η ισχύς της προσωρινής διαταγής που έχουν κερδίσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ για την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε περίπου 1,3 εκατ. ευάλωτα...
Τετράμηνη απαγόρευση ρευματοκοπών σε ευάλωτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ αιτήσεων για διακοπή ρεύματος, εν μέσω φρικτής ακρίβειας
Ξεκινούν από την Τετάρτη οι διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, την ώρα που η χώρα καταγράφει καθημερινά ρεκόρ αυξημένης τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια.
Μπαράζ αιτήσεων για διακοπή ρεύματος, εν μέσω φρικτής ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα
«Eρωτευμένη» με τον πρωταθλητισμό στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει και το 2022 η Ελλάδα, επιτυγχάνοντας έως τώρα την υψηλότερη μέση χονδρική τιμή (230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ανάμεσα σε 28...
Πρωταθλητές Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερδιπλασιασμός χρεώσεων στα μουλωχτά για τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ
Για ακόμα μια φορά η ΔΕΗ προχώρησε σχεδόν στα κρυφά (με αναφορά μόνο στον ιστότοπό της) σε αύξηση χρεώσεων στα τιμολόγια σταθερής χρέωσης.
Υπερδιπλασιασμός χρεώσεων στα μουλωχτά για τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας