• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογική «γενναιοδωρία» προς συνταξιούχους

 • A-
 • A+
Ποιοι ΔΕΝ θα πάρουν αυξήσεις το 2023, ποιοι ΔΕΝ θα δουν αναδρομικά και ποιων οι συντάξεις ΔΕΝ θα έχουν βγει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με βάση τις απαντήσεις του υπουργού Εργασίας.

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το 2023 οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, έπειτα από πολλά χρόνια. Τι μεγέθους αυξήσεις; «Η αύξηση θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο».

Θεωρητικά, αυτό σημαίνει –βάσει των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων για ΑΕΠ και πληθωρισμό– μια αύξηση τουλάχιστον 6%, ακόμη κι αν η μεν ανάπτυξη εκμηδενιστεί, ο δε πληθωρισμός δεν ξεπεράσει το 12%, σε ετήσια βάση. Και θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι αυτή την αύξηση;

Μμμ… Οχι ακριβώς. Μόνο όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά, βάσει του ν. Κατρούγκαλου, διευκρινίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Οσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά «παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις!». Για να ξεπεράσει τον σκόπελο της ομολογίας ότι οι πραγματικές αυξήσεις θα αφορούν μόνο μέρος των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας, πέρα από τις «αντοχές της οικονομίας», επικαλείται τις «ευεργεσίες» της κυβέρνησης με τις «διορθώσεις» του ν. Κατρούγκαλου από τον ν. Βρούτση, από τις οποίες είδαν κάποια αύξηση 224.000 συνταξιούχοι. «Αυξήσαμε το εισόδημά τους, μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%», θυμίζει επίσης ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας υπόσχεται, επίσης, ότι, μέσα στο καλοκαίρι, θα τελειώσει «το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων», κάτι που δεν σημαίνει ωστόσο απονομή όλων των εκκρεμών συντάξεων. Το κλειδί είναι η λέξη «ληξιπρόθεσμες», που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να μη χαρακτηρίζει ως εκκρεμείς έναν σημαντικό αριθμό συντάξεων που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους, με το κριτήριο ότι δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή δεν έχουν περάσει 90 μέρες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, κατά το τέλος του προεκλογικού Αυγούστου, μπορεί μεν να κηρυχθεί πανηγυρικά η εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων, με τη γνωστή μέθοδο του κατά δήλωση του ασφαλισμένου υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, αλλά ταυτοχρόνως να βρίσκονται στην αναμονή πάνω από 120.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από την αρχή του έτους.

Και με τα αναδρομικά, το 11μηνο μνημονιακών περικοπών που έχουν αναγνωριστεί, αλλά βάσει της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ τα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν υποβάλει αγωγές μέχρι 31/7/2020, τι θα γίνει; Μήπως η κυβέρνηση, για λόγους ισονομίας, θα κάνει το αυτονόητο και θα νομοθετήσει να πάρουν τα αναδρομικά και περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι που τα δικαιούνται, αλλά αποκλείονται από την απόφαση του ΣτΕ, γιατί δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν χρήματα για να καταθέσουν αγωγές; «Εμείς θα κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ», απαντά ο υπουργός Εργασίας, διότι η κυβερνητική προεκλογική γενναιοδωρία έχει τα όριά της.

Ανευ σημασίας σημείωση: Η συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη δόθηκε, προφανώς, πριν προσβληθεί με κορονοϊό. Περαστικά τού ευχόμαστε. Και περαστικά μας…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
Με τον πληθωρισμό στο 8,8% η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση γύρω στο 7% για τους συνταξιούχους λίγο πριν από τις εκλογές ● Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις.
Αυξήσεις παρηγοριάς στις συντάξεις τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώθηκε ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Ιουλίου
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τον εβδομαδιαίο «χάρτη» των πληρωμών για τους δικαιούχους 78.865 δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.
Ανακοινώθηκε ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Ιουλίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκέντρωση... ταλαιπωρίας στον ΕΦΚΑ Ιωαννίνων
Σε ακατανόητη ταλαιπωρία αποφάσισε να υποβάλει η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους ασφαλισμένους των Ιωαννίνων και όλων των δήμων του νομού (Β. Τζουμέρκα. Δωδώνη, Ζαγόρι, Ζίτσα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Πωγώνι).
Αποκέντρωση... ταλαιπωρίας στον ΕΦΚΑ Ιωαννίνων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας