• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 28.8°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.3°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 21.5°C / 28.3°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 29.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.1°C
  2 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  47%

Ολο και πιο συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο η Ελλάδα να εξάγει ρεύμα προς όλες τις γειτονικές της χώρες, ακόμη και προς Τουρκία - Βουλγαρία, όπως δείχνει το στιγμιότυπο που αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στις 11 μ.μ. του περασμένου Σαββάτου 2/7

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλή ενεργειακή αφαίμαξη από... επιδοτούμενες εξαγωγές ρεύματος

 • A-
 • A+
Το κατά κυβέρνηση «ελληνικό μοντέλο» για τη μείωση των τιμών ρεύματος αφενός μπορεί να εκτοξεύσει το δημοσιονομικό κόστος επιδοτήσεων και αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέχρι και το 7% του ΑΕΠ, αφετέρου μπορεί να επιτείνει τις αθρόες εξαγωγές ρεύματος σε τρίτες χώρες, αφήνοντας ακάλυπτες τις εγχώριες ανάγκες.

Ενα εφιαλτικό σενάριο με διπλή έλλειψη «καυσίμων», τόσο σε επίπεδο κρατικών πόρων, λόγω υψηλών κρατικών επιδοτήσεων, όσο και σε επίπεδο φυσικού αερίου, λόγω των αυξημένων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, επικρέμαται ως απειλή για τους ερχόμενους μήνες πάνω από την Ελλάδα.

Παράγοντες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα σε σχέση με τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που καταγράφονται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα περιθώρια αντιδράσεων του δικού μας κράτους στους ερχόμενους μήνες. Με τη Γερμανία να καταφεύγει σε εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης και σε στήριξη ενεργειακών κολοσσών ή τις τιμές χονδρικής και τα προθεσμιακά συμβόλαια στο τέλος του 2022 να ξεφεύγουν πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει πάντοτε ένα αφήγημα ικανό να δικαιολογεί τις δικές της αστοχίες. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που προκαλούν υψηλή συσσώρευση ηλεκτροφόρων νεφών καταιγίδας στην Ελλάδα:

 1. Εκτός από το γεγονός ότι η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών καθυστερεί χαρακτηριστικά (υποτίθεται πως θα ίσχυε από 1ης Ιουλίου), επικρατεί πλήρης ασάφεια και για το δημοσιονομικό του κόστος. Η κυβέρνηση θέλει πολύ, σε προεκλογική περίοδο, να δείξει ότι οι λογαριασμοί μειώνονται σημαντικά, αλλά το βάρος μιας τέτοιας υποχώρησης θα το σηκώσει κυρίως ο κρατικός προϋπολογισμός. Το κόστος έως τώρα έχει φθάσει στο 3,6% του ΑΕΠ, αλλά μοιάζει αναπόφευκτο να διπλασιαστεί έως και το 7%, όσο οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
 2. Η διαφορά του να ξοδεύει η Ιταλία 40 δισ. ευρώ και η Ελλάδα 11-12 δισ. είναι προφανής, τηρουμένων των αναλογιών. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε για να κλείσει άλλες «πληγές», δεν έχει καν αποφασίσει τι θα γίνει με τη φορολόγηση των υπερκερδών και έδινε ώς τώρα επιδοτήσεις για να μη «χαλάσουν» τα οικονομικά αποτελέσματα των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία «κρατικοποιούν» τις απώλειες των δικών τους. Εάν, λοιπόν, ένα θερμό καλοκαίρι το διαδεχθεί ένας παγωμένος χειμώνας, θα μετρήσουν τα αποθέματα κάθε χώρας και εκεί η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί αφαιμαγμένη, λόγω τακτικών του παρελθόντος.
 3. Ενα ιδιόμορφο φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να εξάγει συνεχώς ρεύμα προς τις χώρες με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένη. Ενδεικτική ήταν η εικόνα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν εξήγαγε συνολικά 1.700 μεγαβάτ ισχύος προς όλες τις χώρες, ακόμη και την Τουρκία. Αυτό δεν συνέβαινε σε μια στιγμή που το ρεύμα παραγόταν από εγχώριες πηγές και περίσσευε, αλλά το 45% του μίγματος ήταν εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το φαινόμενο αποδίδεται στις αυξημένες τιμές των γειτονικών χωρών, όμως, μπορεί να ενταθεί, εάν ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών λειτουργήσει με τρόπο άλλον από εκείνον που περιμένει η κυβέρνηση.

Το νέο μοντέλο υποτίθεται ότι προβλέπει πλαφόν που θα ισχύουν μόνο για το εσωτερικό, ενώ το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνεχίσει να λειτουργεί, για να καθορίζει υψηλότερες τιμές για το εξωτερικό. Τι θα συμβεί, όμως, εάν οι παραγωγοί χάσουν το ενδιαφέρον τους να «χτυπούν» ψηλές τιμές στο Χρηματιστήριο, όταν ξέρουν πως δεν θα πληρωθούν για αυτές; Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει επισήμως φθηνότερη και θα εισάγει LNG, για να το εξάγει ως ηλεκτρικό ρεύμα, με κίνδυνο να μην μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπάνιζε, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δεν υιοθετεί το «ιβηρικό μοντέλο» που έριξε δραστικά τις τιμές σε Ισπανία-Πορτογαλία, ακριβώς προκειμένου να μην επιδοτεί τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση διαλαλεί μεν την κατάργηση της ρήτρας όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από...
Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για τις εστίες σύγκρουσης που ξεσπούν καθημερινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις...
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ρεύματος
Μετά τις 14 του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων. Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι αιτήσεις.
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
Πως οι παραγωγοί συσσώρευσαν πάνω από 2 δισ. από την απογείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ● Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μιλά για «κόφτες» στο φυσικό αέριο.
Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκρίζες ζώνες στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος
Εκπλήξεις και παγίδες κρύβουν τα εκκαθαριστικά με την επιδότηση στο ρεύμα ● Η κάλυψη του αυξημένου κόστους στους οικιακούς λογαριασμούς περνά μέσα από φίλτρα που μειώνουν το τελικό ποσό της ενίσχυσης.
Γκρίζες ζώνες στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας