• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από Σεπτέμβρη και... βλέπουμε η επιδότηση

 • A-
 • A+
Αόρατη παρέμεινε η απόφαση του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών ■ Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών και ο καταναλωτής φαίνεται ότι θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά όσο καθυστερεί η ρύθμιση.

Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στο να «αγοράσει προεκλογικό χρόνο», διαλαλώντας την κατάργηση της ρήτρας και την αύξηση της κρατικής επιδότησης, ενσωματώνοντας ακόμη και τις εταιρικές εκπτώσεις, από την άλλη, όμως, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν και οι όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν ορατές από Σεπτέμβριο.

Αόρατη, για παράδειγμα, έμενε, έως χθες, η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υποσχόταν ο νέος αυτός μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία, επίσης από χθες, 1η Ιουλίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ήταν μέσα στο νομοθετικό έργο που (μαζί με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ) είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, όπως αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Εφ.Συν.» στις 21/6/2022 («Σε ιδιώτες και η σύνταξη των νόμων»). Φαίνεται, πάντως, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην επίσπευση των διαδικασιών... Ομως, το περιεχόμενο της απόφασης περιγράφεται εδώ και μέρες σε δημοσιεύματα και οι ενεργειακές εταιρείες ήδη εκδηλώνουν επιφυλάξεις και κριτική.

Σύμφωνα με αυτά, θα καθορίζονται από το κράτος οι τιμές (πλαφόν) στις οποίες θα αποζημιώνονται όσοι παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο, λιγνίτη, φωτοβολταϊκά-ανεμογεννήτριες (ΑΠΕ) και υδροηλεκτρικά. Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνεχίζει κάθε μέρα να βγάζει τη μέση τιμή της επόμενης ημέρας (ΤΕΑ). Αντί, όμως, η αποζημίωση να προκύπτει, όπως τώρα, από την ΤΕΑ, θα ορίζεται από το πλαφόν. Ετσι, θα προκύπτει καθημερινά μια διαφορά, ένα πλεόνασμα που θα κατευθύνεται στον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για να βγαίνουν από εκεί οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Από κάπου εδώ ξεκινούν και τα θέματα:

 Για να προκύπτει πλεόνασμα, σημαίνει ότι κάποιοι θα έχουν αρχικά χρεωθεί με βάση τις αυξημένες τιμές του Χρηματιστηρίου. Αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από τους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες κάθε μορφής. Υποτίθεται ότι αυτές οι χρεώσεις-πιστώσεις θα γίνονται λογιστικά. Ουδείς μπορεί να περιγράψει ακριβώς το μοντέλο –πολύ περισσότερο όταν λείπει η σχετική υπουργική απόφαση–, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι, με τη βοήθεια και των διακοπών, η πραγματικότητα θα φανεί μετά τον Σεπτέμβριο.

 Εάν έως τότε γίνουν πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση θα μπορεί να λέει ότι το παλιό σύστημα με τις διαβόητες ρήτρες καταργήθηκε και να υπόσχεται ότι το νέο μοντέλο θα είναι «ο παράδεισος του καταναλωτή».

 Το μόνο άλλο στοιχείο του νέου μοντέλου που ήδη προβάλλεται από την κυβέρνηση είναι η αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων και η προβολή τους σε συγκεκριμένο σημείο του λογαριασμού και, μάλιστα, σε κίτρινο φόντο, για να «κτυπά στο μάτι».

Επιδότηση και εκπτώσεις

 Η αύξηση της επιδότησης δεν θα προκύπτει μόνο από το πλαφόν. Ως κρατική επιδότηση θα εμφανίζονται πλέον και οι εκπτώσεις που έδιναν έως τώρα οι πάροχοι ηλεκτρισμού και ειδικά η ΔΕΗ, που έδινε τις μεγαλύτερες. Αυτό θα συμβεί και για πρακτικούς λόγους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος εκείνων των εκπτώσεων έβρισκε χρηματοδότηση μέσα από τις αυξημένες ΤΕΑ που γεννούσαν και τα υπερκέρδη.

 Τα υπερκέρδη του παρελθόντος υποτίθεται πως θα είναι επίσης μια πηγή χρηματοδότησης του ΤΕΜ. Ομως, το πώς και πότε θα γίνει η φορολόγησή τους ακόμη δεν είναι γνωστό, καθώς εκκρεμεί άλλη υπουργική απόφαση, ενώ οι εταιρείες καθυστερούν να δώσουν στοιχεία, όπως πρόσφατα ανέφερε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθ. Δαγούμας.

 Καθυστερημένα θα εμφανιστούν και οι λογαριασμοί στη νέα μορφή «χωρίς ρήτρα». Βάσει της τροπολογίας που ψηφίστηκε, οι νέοι λογαριασμοί θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου, αντί για την 1η Ιουλίου που είχε αρχικά εξαγγελθεί.

 Αγνωστο παραμένει, επίσης, το πότε θα καταβληθεί η αναδρομική επιδότηση, το «600άρι», όπως είχε αρχικά διαφημιστεί, όταν έγιναν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, στις αρχές Μαΐου. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα έκλεινε στις 30 Ιουνίου, αλλά χθες (1/7) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για παράταση λειτουργίας της έως τις 5 Ιουλίου. Οι αιτήσεις μόλις που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι πιθανοί δικαιούχοι είναι πολλαπλάσιοι (υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια μετρητές, από τους οποίους, όμως, αφαιρούνται σταθερά τιμολόγια, εξοχικές κατοικίες κ.λπ.). Εάν, πάντως, δοθούν μερικές παρατάσεις ακόμη και χρειαστεί χρόνος για τους υπολογισμούς, οι όποιες καταβολές θα μετατεθούν για τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι, με διαθέσιμο συνολικό ποσό 280 εκατομμύρια ευρώ, εάν αξιολογηθούν 3 εκατομμύρια αιτήσεις, το μέσο αναλογούν ποσό είναι κάτω από 100 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόβα «δελτίου» στο ηλεκτρικό ρεύμα
Υπό τον φόβο μιας ενεργειακής κρίσης που θα οδηγήσει σε υποχρεωτικές διακοπές ηλεκτροδότησης και «δελτίου στο ρεύμα», η κυβέρνηση ήρθε χθες να εξαγγείλει σχέδιο εξοικονόμησης στο Δημόσιο.
Πρόβα «δελτίου» στο ηλεκτρικό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία αλλά με ασάφειες για τη μείωση των τιμών του ρεύματος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε με την Κομισιόν αρχική συμφωνία για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο.
Συμφωνία αλλά με ασάφειες για τη μείωση των τιμών του ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν... μουτζούρη για το ρεύμα
Mε λογικές «Αττικής Οδού», αλλά χωρίς να κατονομάζονται πρόσωπα και πράγματα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ρίξει τις ευθύνες για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας στις εταιρείες που τους...
Αναζητούν... μουτζούρη για το ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη
Χωρίς λιγνίτη μια από τις μεγαλύτερες μονάδα παραγωγής, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης στη Φλώρινα. Η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να λύσει τη σύμβαση με τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας.
Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανικόβλητη αναβολή των νέων χρεώσεων ρεύματος
Ρεκόρ... υπερ-άριστης νομοθέτησης έσπασε το επιτελικό κράτος ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε πριν από 4 μέρες και όριζε ότι θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου οι τιμές του ηλεκτρικού για τον...
Πανικόβλητη αναβολή των νέων χρεώσεων ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν και δεν φθάνουν για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Την μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Αύγουστο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Τρέχουν και δεν φθάνουν για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας