• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%

Από την κριτική του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, περάσαμε χθες σε ανακοινώσεις, όπως του Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) που μιλά ευθέως για «αδιέξοδο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Σε αντίθετη γραμμή με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέμεινε χθες ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση «θα πληρώνουμε 70-90% μικρότερες αυξήσεις», ενώ ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, θεωρεί ότι λύση ουσίας θα ήταν η προσωρινή κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

 • A-
 • A+
Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας θεωρεί ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης, να μπορούν οι εταιρείες να αλλάζουν τιμολόγια κάθε μήνα, «αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για τις εστίες σύγκρουσης που ξεσπούν καθημερινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνει και πλήθος κυβερνητικών ρυθμίσεων για την υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτρας, τις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και διάφορες διευθετήσεις συμφερόντων.

Οι φωτιές των υπερχρεώσεων που έκαιγαν έως τώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαπλώνονται πλέον ραγδαία στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα δίκτυα, απειλώντας ευθέως την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κινεί σπασμωδικά τα νήματα προκαλώντας περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Το θέμα με τη «Μετωπική σύγκρουση της ΡΑΕ με την κυβέρνηση», που ανέδειξε χθες πρωτοσέλιδα η «Εφ.Συν.», μετά την κριτική του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιου Δαγούμα, σε συγκεκριμένες αποφάσεις του «επιτελικού κράτους», κατέστησε πλέον ορατές τις εσωτερικές διαμάχες που εντείνουν την εισαγόμενη ανησυχία από ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) που μιλά ευθέως για «αδιέξοδο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο για «αναίτιες αυξήσεις χρεώσεων» από τους παραγωγούς ρεύματος. Ο ΕΣΠΕΝ, στον οποίο συμμετέχουν εταιρείες που εξυπηρετούν συνολικά 1,5 εκατομμύριο πελάτες, επικρίνει το γεγονός ότι η τροπολογία για τη ρήτρα κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής, αφού είχε κλείσει η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ειδικά για τη ρύθμιση της κυβέρνησης, να μπορούν οι εταιρείες να αλλάζουν τιμολόγια κάθε μήνα, ο ΕΣΠΕΝ σχολιάζει ότι «αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς», ενώ «για τις επιχειρήσεις με τις οποίες οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητά τους». Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί ρεύματος θα αυξάνουν τις χρεώσεις επικαλούμενοι τη διεθνή αστάθεια και οι προμηθευτές λιανικής θα ακολουθούν γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν διαχείριση κινδύνου με βάση το πελατολόγιό τους που μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα (η τροπολογία επιτρέπει τη μετακίνηση πελατών χωρίς ποινή αποχώρησης).

Για ένα «καθαρά επικοινωνιακό τρικ» μίλησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Κρήτη 984) ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει με το ρεύμα ό,τι με τα βενζινάδικα «που ψάχνεις εκείνο με τις χαμηλότερες τιμές». Η όλη κατάσταση, προέβλεψε, θα εξελιχθεί σε ένα «παιχνίδι διαφημίσεων και προσφορών» που κανείς δεν θα ξέρει τι και πώς χρεώνεται, ενώ λύση ουσίας θα ήταν η προσωρινή κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέμεινε χθες (ΣΚΑΪ) ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση «θα πληρώνουμε 70-90% μικρότερες αυξήσεις», αντίθετα με ό,τι έλεγε προχθές ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ενώ απέφυγε κάθε σχολιασμό σε όσα επισήμανε ο κ. Δαγούμας.

Ενα από τα θέματα που ρυθμίζει ακόμη μία τροπολογία στο σημερινό νομοσχέδιο αφορά τα δίκτυα φυσικού αερίου, καθώς αλλάζουν εκ των υστέρων οι όροι του διαγωνισμού μέσω του οποίου πουλήθηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εταιρεία αυτή, μητρική των εταιρειών ΕΔΑ που χτίζουν και διαχειρίζονται δίκτυα, πουλήθηκε στην Italgas, αλλά η κυβέρνηση καταργεί τις αποφάσεις της ΡΑΕ που ζητούσε στοιχεία από την αγοράστρια προκειμένου να προχωρήσει στην πιστοποίησή της. Πέραν αυτού, εικάζεται ότι μέσω της τροπολογίας αλλάζει το καθεστώς διαχωρισμού διανομής-παραγωγής και θα μπορεί εκ των υστέρων να μπουν νέοι μέτοχοι. Κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο, είχε χθες συνάντηση με εργαζόμενους των εταιρειών ΕΔΑ και μίλησε για «πρακτικές κράτους μπανανίας για τη μεθόδευση του άνευ όρων ξεπουλήματος των δικτύων φυσικού αερίου».

Κόντρα με ΑΔΜΗΕ

Συνέχεια στη σύγκρουση με τη ΡΑΕ έδωσε με νέα ανακοίνωση η διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που σχολιάζει όσα κατήγγειλε ο Αθ. Δαγούμας μιλώντας για λάθος παραδοχές και σοβαρές παρερμηνείες. Η σύγκρουση αφορά το ύψος των χρεώσεων υπέρ του ΑΔΜΗΕ μέσω των λογαριασμών και ο πρόεδρος της ΡΑΕ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα για αύξησή τους πέραν του 24%, ενώ ο Διαχειριστής προειδοποιεί ότι κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αναθεώρηση κλιματικών στόχων ζητά η ΓΕΝΟΠ

Την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ώστε να αποτραπεί το λουκέτο των λιγνιτικών μονάδων το 2028 προβάλλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επικαλούμενη ανάλογες κινήσεις σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις ανατροπές που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που καλεί τα σωματεία μέλη της να έχουν ολοκληρώσει τις εκλογικές διαδικασίες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε συνέδριο πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2023, προσαρμόζει την ατζέντα της στις εξελίξεις.

«Ζητήματα μισθολογικά, η παράταση λειτουργίας μονάδων, η συμμετοχή και ρόλος του λιγνίτη, η ρήτρα αναπροσαρμογής, τα τιμολόγια ρεύματος και οι αυξήσεις τους, η ανάγκη τακτικού προσωπικού κατανάλωσαν μεγάλο μέρος της συνεδρίασης ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ώστε να είναι αποτελεσματικός και μακροχρόνιος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ για τη συνεδρίαση της διοίκησής της και η οποία καταλήγει: «Με δεδομένο τον, αποδεδειγμένο, σπουδαίο και καθοριστικό ρόλο του λιγνίτη, το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην αναθεώρηση του σχεδιασμού τους αλλά και με την ενεργειακή κρίση και μετάβαση να μη φαίνεται να λήγουν σύντομα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ όσο ποτέ άλλοτε αναθεώρηση του ΕΣΕΚ προκειμένου να αποτραπεί το λουκέτο των λιγνιτικών μονάδων το 2028».

Πλαφόν στις τιμές ρωσικού αερίου και πετρελαίου

Οι ηγέτες του G7, η σύνοδος του οποίου ολοκληρώθηκε χθες στο Ελμάου των βαυαρικών Αλπεων, συμφώνησαν να μελετήσουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ε.Ε. θα διερευνήσει με διεθνείς εταίρους τρόπους για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ενδεχομένως και με προσωρινά ανώτατα όρια στις τιμές εισαγωγής, αναφέρεται στην ανακοίνωση του G7.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν τον Μάιο, παρά τις κυρώσεις. Βασική ιδέα –αμερικανικής έμπνευσης– είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ασφάλιση και η θαλάσσια μεταφορά φορτίων πετρελαίου με μια ανώτατη τιμή ώστε αν ένας μεταφορέας ή ένας εισαγωγέας θέλει αυτές τις υπηρεσίες, να δεσμεύεται ότι το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σε μια καθορισμένη μέγιστη τιμή.

Δικαστικό ραντεβού στις 6 Ιουλίου κατά της ρήτρας

Τελικά, η τύχη της ρήτρας αναπροσαρμογής που η κυβέρνηση σπεύδει να «κρύψει» πίσω από τη διάταξη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, θα κριθεί στα πρωτόδικα δικαστήρια, με πρώτο σταθμό την 6η Ιουλίου και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων καταναλωτικών ενώσεων ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ΔΕΗ.

Το αίτημα της τελευταίας να διεξαχθεί πιλοτική δίκη για το αίτημα των καταναλωτικών ενώσεων να κηρυχθεί καταχρηστική η ρήτρα απορρίφθηκε χθες από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου, ο οποίος συντάχθηκε με τις θέσεις των ενώσεων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που παρενέβησαν στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, που είναι η πρώτη από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος εναντίον της οποίας κατατέθηκαν συλλογικές αγωγές, ζητούσε να διεξαχθεί πιλοτική δίκη επικαλούμενη τη νομική δυσχέρεια του θέματος και τον κίνδυνο να εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας. Αντίθετα, οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων υποστήριξαν ότι η διαβόητη ρήτρα είναι ουσιώδης όρος των συμβάσεων παροχής ρεύματος και είναι δουλειά κατ’ εξοχήν των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων να αξιολογούν τη νομιμότητα και μη καταχρηστικότητα των όρων αυτών.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει χαρακτηρίσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι η εφαρμογή της ρήτρας στηρίχτηκε σε υπουργική απόφαση του 2013, ενώ από το 2019 υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές ενώσεις έχουν κερδίσει και προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος σε περίπου 1,3 εκατ, νοικοκυριά στην περίπτωση που δεν πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα τουλάχιστον μέχρι τις 6 Ιουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλή ενεργειακή αφαίμαξη από... επιδοτούμενες εξαγωγές ρεύματος
Ενα εφιαλτικό σενάριο με διπλή έλλειψη «καυσίμων», τόσο σε επίπεδο κρατικών πόρων, λόγω υψηλών κρατικών επιδοτήσεων, όσο και σε επίπεδο φυσικού αερίου, λόγω των αυξημένων εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας,...
Διπλή ενεργειακή αφαίμαξη από... επιδοτούμενες εξαγωγές ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ εκθέτουν την κυβέρνηση
Πολλαπλά εκτεθειμένη –και όχι για πρώτη φορά– η κυβέρνηση Μητσοτάκη από όσα είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας.
Οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ εκθέτουν την κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους καταναλωτές το... «μάρμαρο» αν η ΡΑΕ δεν αυξήσει τα κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ
Αναπροσαρμογή του συντελεστή απόδοσης των κεφαλαίων του προς τα πάνω ζητά ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ, προειδοποιώντας την Αρχή ότι η μη αναθεώρηση της απόφασής της που ορίζει τις συγκεκριμένες τιμές θα επιβαρύνει...
Στους καταναλωτές το... «μάρμαρο» αν η ΡΑΕ δεν αυξήσει τα κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας