• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%

Ο Αθ. Δαγούμας αναφέρθηκε στα 67 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν οι παραγωγοί ρεύματος τους πρώτους μήνες εφαρμογής του target model, τονίζοντας ότι ζήτησε να επιστραφούν αυτά τα χρήματα (αντιστοιχούν σε «καπέλο» 30%) αλλά η πολιτική ηγεσία δεν λαμβάνει τη σχετική απόφαση

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ εκθέτουν την κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία επέρριψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας αποκαλύπτοντας ότι ακυρώνει αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, απορρίπτει τις προτάσεις της για την ενσωμάτωση της ρήτρας, δεν εφαρμόζει άλλες για επιστροφή υπερεσόδων και νομοθετεί αναδρομικές επιδοτήσεις για τη ΔΕΗ.

Πολλαπλά εκτεθειμένη –και όχι για πρώτη φορά– η κυβέρνηση Μητσοτάκη από όσα είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας, που αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει, μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έρευνα για εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ) στην αγορά ενέργειας ενώ μίλησε για μια «πολιτική ηγεσία» που ακυρώνει αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής, απορρίπτει τις προτάσεις της για την ενσωμάτωση της ρήτρας, δεν εφαρμόζει άλλες για επιστροφή υπερεσόδων και νομοθετεί αναδρομικές επιδοτήσεις για τη ΔΕΗ.

Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εδώ και πολλούς μήνες –ενίοτε και με το πρόσχημα της πανδημίας– αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τις ζωντανές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, ο κ. Δαγούμας εκτέθηκε σε μια τρίωρη ανοιχτή συζήτηση, δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων και έδωσε τις απαντήσεις που ήθελε, υπενθυμίζοντας αφενός πώς λειτουργούσε κάποτε το ρεπορτάζ, αφετέρου πόσες ουσιώδεις για την ενημέρωση «κακοτοπιές» έχει γλιτώσει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε:

ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ: Η ΡΑΕ είχε προτείνει ένα πιο σαφές πλαίσιο για το πώς η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ενσωματωθεί στις νέες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αποτυπώνεται ταυτόχρονα το εύλογο κέρδος και το λειτουργικό κόστος που προσθέτει κάθε προμηθευτής. Ομως η κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα, μέσω της οποίας κάθε εταιρεία θα μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα τις χρεώσεις της, ανακοινώνοντάς τες απλώς στην ιστοσελίδα της. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο», είπε ο κ. Δαγούμας, αλλά προέβλεψε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε χρεώσεις «προ κρίσης», όπως διατείνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία, η ΡΑΕ θα έρχεται εκ των υστέρων να ελέγχει εάν οι χρεώσεις των προμηθευτών ακολουθούν το πραγματικό κόστος αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό θα συμβαίνει μετά από μήνες, μέσα στους οποίους τα τιμολόγια μπορεί να έχουν αλλάξει πολλές φορές.

ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: Εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί το θέμα με τον υπολογισμό των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρισμού, από τον Μάρτιο που ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι «έδωσε εντολή» στη ΡΑΕ να τα υπολογίσει. Η ΡΑΕ έβγαλε το πόρισμά της αλλά εκκρεμεί η απόφαση της κυβέρνησης για το αν και πώς θα αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έδωσαν οι επιχειρήσεις στους πελάτες τους.

ΝΟΘΕΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Με αφορμή τις ερωτήσεις για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού και τα «θέματα» που εγείρονται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, ο κ. Δαγούμας αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συνολική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο οκτάμηνο. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχει και την αρμοδιότητα να εξετάζει τις εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ) και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ήδη σταλεί από την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία των τιμολογίων ανά τάση (χαμηλή, μέση, υψηλή) ενώ έως τις 30 Ιουνίου ζητήθηκε από τις εταιρείες προμήθειας η αποστολή αναλυτικότατων στοιχείων για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων πελατών της λιανικής.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΕΗ: Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ η κυβέρνηση νομοθετεί την επιδότηση της ΔΕΗ για τη διατήρηση μονάδων θερμικής εφεδρείας (παράγουν ρεύμα καίγοντας μαζούτ) στα νησιά που είναι πλέον συνδεδεμένα με το χερσαίο σύστημα μέσω καλωδίου. Η εφεδρεία κρίνεται απαραίτητη, ειδικά σε μια εποχή που επαπειλούνται διακοπές ρεύματος, και η ΡΑΕ είχε συμφωνήσει με την επιδότηση αυτή. Ομως η κυβέρνηση έβαλε θέμα αναδρομικής αποζημίωσης από το 2004!!! Ο κ. Δαγούμας είπε ότι αυτό προφανώς ζητήθηκε από κάποιον ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κόστος 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προσομοιάζει με τα προς φορολόγηση υπερκέρδη της ΔΕΗ.

«ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ»: Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα 67 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν οι παραγωγοί ρεύματος τους πρώτους μήνες εφαρμογής του target model (Νοέμβριος 2020-Φεβρουάριος 2021) από την αγορά εξισορρόπησης. Η γνώμη της ΡΑΕ, είπε, είναι να επιστραφούν αυτά τα χρήματα (αντιστοιχούν σε «καπέλο» 30%) αλλά η πολιτική ηγεσία δεν λαμβάνει τη σχετική απόφαση.

ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ ΡΑΕ: Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά στάθηκε ιδιαίτερα σε συγκεκριμένη τροπολογία, επίσης στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που καταργεί απόφασή της για την πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου. Η απόφαση της ΡΑΕ που καταργείται με νόμο αποτελούσε εμπόδιο για την εξαγορά της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών από την ιταλική Italgas – η οποία, όπως είπε, αρνείται ώς τώρα να υποβάλει οργανόγραμμα για τη λειτουργία της νέας διοίκησης. «Η ΡΑΕ έκανε τη δουλειά της και προχώρησε στη διαδικασία της πιστοποίησης με βάση τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία. Η πολιτική ηγεσία έρχεται και με τις τροπολογίες καταργεί τις αποφάσεις μας καθώς καθιερώνει άλλο μοντέλο», είπε, δηλώνοντας επιπλέον πως θα θέσει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν είναι σύννομο να καταργηθούν οι αποφάσεις που έχει εκδώσει.

Με αφορμή την παραπάνω αναφορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδηγήθηκε αργά χθες να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση αποφάσεων της ΡΑΕ δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της, την οποία σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας (2009/73/ΕΚ)».

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην τραγική έλλειψη προσωπικού της Αρχής, διότι πλήθος στελεχών της αποχωρούν καθώς οι αμοιβές τους είναι χαμηλές ενώ η αγορά προσφέρει υψηλότερες. Αυτή η υποστελέχωση όμως βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις απαιτητικές υποχρεώσεις της Αρχής καθώς έχουν συσσωρευτεί 8.000 παράπονα από καταναλωτές, για την επίλυση των οποίων θα δημιουργηθεί και θεσμός Ενεργειακού Διαμεσολαβητή.

Ανοιχτή σύγκρουση και με τον ΑΔΜΗΕ

Σε ανοικτή σύγκρουση με προεκτάσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας βρίσκονται τις τελευταίες μέρες η ΡΑΕ με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με αφορμή το ύψος των διασφαλισμένων εσόδων που επιθυμεί ο δεύτερος για τα έτη 2022-2025.

Ο ΑΔΜΗΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου συμμετέχει η κινεζική State Grid, είναι αρμόδιος για το δίκτυο υψηλής τάσης, τους πυλώνες και τα καλώδια που συνδέουν τους παραγωγούς ρεύματος με τα κέντρα διανομής, αλλά και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Τα έσοδά του διασφαλίζονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και το ύψος των χρεώσεων καθορίζεται από τον δείκτη απόδοσης WACC που αποφασίζει η ΡΑΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει ο WACC να ανέβει στο 7,5% έναντι 6,94% το 2021 αλλά η ΡΑΕ αποφάσισε να τον μειώσει στο 6,1%. Ο διαχειριστής αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι με τέτοιο δείκτη και την απώλεια εσόδων που θα επιφέρει, διακυβεύονται οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ εντός Ελλάδας (καλωδιακή σύνδεση νησιών Β. Αιγαίου-Δωδεκανήσου, εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για την ενεργειακή μετάβαση, έργα για την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα) αλλά και οι διεθνείς συνδέσεις που είναι απαραίτητες στο πλαίσιο της κρίσης.

«Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις αλλά όχι να χαρίζονται χρήματα. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του να το πει», ήταν η χθεσινή έντονη απάντηση του προέδρου της ΡΑΕ, Αθ.Δαγούμα, που χαρακτήρισε δεδομένη την απόφαση για απόδοση 6,1%. Υποστήριξε επίσης ότι με τον δείκτη αυτό οι χρεώσεις για τον ΑΔΜΗΕ στους λογαριασμούς θα αυξηθούν κατά 24% ενώ με το αίτημα για άνοδο στο 7,5% (στο μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ ανέβαζε την απαίτηση στο 8,16%) θα έφτανε η αυξημένη επιβάρυνση στο 39%. Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι ο ΑΔΜΗΕ ωφελήθηκε από τη μείωση φορολόγησης των κερδών από το 29% στο 22%, προσθέτοντας ότι εάν στο μέλλον αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων, η ΡΑΕ μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόρισμα... Master chef
Σκανδαλώδεις λαθροχειρίες εμφανίζονται στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη στην παραγωγή ηλεκτρισμού που έμενε από την περασμένη Παρασκευή επτασφράγιστο, με την κυβέρνηση να...
Πόρισμα... Master chef
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτι» με υδρογονάνθρακες
Την ώρα που η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα σημειώνει σήμερα νέα αύξηση και φτάνει στα 276,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα (64,43% ακριβότερα από την Κυριακή 10/4/22) και η Ελλάδα ανεβαίνει και πάλι στην πρώτη...
«Πάρτι» με υδρογονάνθρακες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερή... στις ξαφνικές αυξήσεις η ΔΕΗ
Με μια ανακοίνωση καλά κρυμμένη μέσα στο σάιτ της, η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι επιβάλλει νέα αύξηση 36,1% στο σταθερό της τιμολόγιο myHome Enter, που φτάνει στα 245 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 180 που ήταν έως τις 10...
Σταθερή... στις ξαφνικές αυξήσεις η ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας