• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 37.3°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 33.7°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 35.5°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  30%

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευχές και... συμπάθεια για τον «ανθρώπινο παράγοντα» του τουρισμού

 • A-
 • A+
Ενώ προεξοφλείται επαναφορά στα έσοδα του 2019, το ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις προσωπικού θολώνουν τις προσδοκίες. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του ΣΕΤΕ, καλεί τις επιχειρήσεις του κλάδου για «καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιεί για τις ελλείψεις τις συνθήκες εργασίας, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου καλεί το κράτος σε «συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους».

Το υψηλότατο ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός, τα διαχρονικά προβλήματα που αναδεικνύει η έλλειψη προσωπικού σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού και η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις «θολώνουν» το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Με όλες τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ολική επαναφορά των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα επίπεδα του 2019, αν όχι και υψηλότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, έκανε λόγο για δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα χρονιά, κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός, παρά το βεβαρημένο περιβάλλον, θα προσαρμοστεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Το κρίσιμο αποτύπωμα στο τέλος της ημέρας είναι όταν θα κάνουν ταμείο οι επιχειρήσεις, αν το έσοδα αφαιρουμένων των εξόδων βγάζουν ένα αποτέλεσμα που είναι καλύτερο από των προηγούμενων χρόνων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, και ευχήθηκε να ξεπεραστεί ο πήχης του 2019 υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.

«Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους του τουρισμού είναι η έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του μη μισθολογικού κόστους», είπε ο Αλ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αύξηση του τουρισμού δεν είναι γραμμική, αλλά όλων των ταχυτήτων.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό και στον τουρισμό είναι ο πιο σημαντικός κρίκος και πως το γεγονός ότι υπάρχει «τεράστια έλλειψη» εργατικού δυναμικού και σε αυτόν τον τομέα οφείλεται σε έναν βαθμό και στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας -και αυτό είναι ευθύνη εκείνων που βάζουν το πλαίσιο- είναι άσχημες. Θα πρέπει, είπε ο Αλ. Τσίπρας, να μειωθούν άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό, να υπάρχει πλαίσιο εργασίας που θα αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα, δίνοντας καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

«Καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες από το φθινόπωρο και μετά. Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», ανέφερε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη», αποποιούμενος εμμέσως την πολιτική ευθύνη και τον ρόλο της πολιτείας.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να γίνεται πλήρως αποδεκτό από την… ελεύθερη αγορά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, απαντώντας στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών, ξεκαθάρισε ότι καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται, ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες ζώνες δεν μπορεί να υπάρξει «και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους συνεχής και αυστηρός έλεγχος για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις».

Ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρέπει να βρεθούν τρόποι επιδότησης της εργασίας, να συζητηθούν οι πολιτικές απασχόλησης τον χειμώνα, αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία, σκεπτόμενοι τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους, βάσει ενός ξεκάθαρου εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα λειτουργεί ως ένας συνεκτικός κρίκος, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης και των ιδιωτών.

Με βάση αυτό το σχέδιο, τα έσοδα το 2030 μπορούν να φτάσουν τα 27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις στοχευμένες στρατηγικές που το υπουργείο διαμόρφωσε για το επιτυχές «rebranding» της χώρας στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειψη εργαζομένων στον τουρισμό που ανακάμπτει
Θετικά μηνύματα για τις αφίξεις και τους τζίρους της φετινής χρονιάς από την κίνηση του Πάσχα ● Οι χαμηλές αμοιβές και οι κακές συνθήκες εργασίας και διαμονής έχουν απομακρύνει από τον κλάδο χιλιάδες εποχικά...
Ελλειψη εργαζομένων στον τουρισμό που ανακάμπτει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταξιδιωτικό «ριμπάουντ» 60%
Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 99,4% σε σχέση με το 2020 αλλά και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 22,1%.
Ταξιδιωτικό «ριμπάουντ» 60%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 55% του 2019 ανήλθαν τα έσοδα
Σε πολλές περιοχές φαίνεται ότι τα έσοδα θα κλείσουν στο 55% αυτών του 2019 με αποτέλεσμα αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.
Στο 55% του 2019 ανήλθαν τα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βελτίωση μεγεθών για την Alpha Bank
Ανάπτυξη πάνω από το 5% για φέτος προβλέπει η διοίκηση της Alpha Bank καθώς η εικόνα του τουρισμού είναι θετική και αν δεν υπάρξει ανατροπή λόγω πανδημίας εκτιμά ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 60%...
Βελτίωση μεγεθών για την Alpha Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλά τα έσοδα από τον τουρισμό
Η ΕΤΕ εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φτάσουν το 50% των αντίστοιχων του 2019, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φέτος δείχνουν να είναι εξαιρετικά θετικοί μήνες, ενώ επισημαίνει και τη σταδιακή...
Υψηλά τα έσοδα από τον τουρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας