Ανάμικτα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο της βιομηχανίας τον Απρίλιο. Aπό τη μία καταγράφεται αύξηση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών κατά 33,3% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Από την άλλη, σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής ο τζίρος της βιομηχανίας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, με υποχώρηση του δείκτη Απριλίου κατά 2,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, παρά την αύξηση του πληθωρισμού.
Στους επιμέρους τομείς τη μεγαλύτερη δυναμική δείχνει η μεταποίηση, με αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 34,1%. Αιχμή του δόρατος είναι η βιομηχανία των πετρελαιοειδών (παραγωγή οπτάνθρακα - προϊόντα διύλισης πετρελαίου), με αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 92,7%. Σημαντική άνοδο έχει ο τζίρος της παραγωγής βασικών μετάλλων (53,6%), χημικών (27%), ενώ οι δείκτες στη βιομηχανία τροφίμων και την ποτοποιία σημειώνουν ετήσια άνοδο κατά 14,7% και 20%, αντίστοιχα. Ανά ομάδες βιομηχανικών κλάδων η ενέργεια συνολικά αυξήθηκε κατά 91,2%, ακολουθούν τα ενδιάμεσα αγαθά με 27,9% και τα διαρκή αγαθά με 22,2%.
Αντίθετα, μείωση κατά 24,3% σημείωσε ο τζίρος των ορυχείων-λατομείων, με σημαντική υποχώρηση της εξόρυξης λιγνίτη-άνθρακα και άντλησης πετρελαίου-φυσικού αερίου κατά 73%.
Tα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ επικοινωνούν με το τελευταίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που επιμελείται το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη «Ελληνική Παραγωγή», μη κερδοσκοπικής εταιρείας με πρόεδρο τον Μιχάλη Στασινόπουλο του ομίλου Βιοχάλκο. Στο δελτίο του Ιουνίου επισημαίνεται η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, με άνοδο των προσδοκιών σε όλους τους τομείς πλην των κατασκευών, αλλά και η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο κατά 7,4% σε σύγκριση με τον Μάιο.
Σε ένα χρόνο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,5%, έναντι οριακής μείωσης στην Ε.Ε. των 27 κατά 0,4%. Ενώ συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, οι εισαγωγές αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό, εκτινάσσοντας το εμπορικό έλλειμμα στα 3,2 δισ. ευρώ από 2,7 δισ.
Χημική βιομηχανία
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χημική βιομηχανία στην Ελλάδα, καθώς ο τζίρος της αυξήθηκε μεν κατά 24% το 2021 προσεγγίζοντας τα 3,1 δισ. ευρώ, ωστόσο το ίδιο διάστημα οι ενεργειακές δαπάνες διπλασιάστηκαν. Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, εκτιμάται ότι το 2022 το σύνολο των δαπανών της χημικής βιομηχανίας για αγορά ενέργειας θα ανέλθει στα 275 εκατ. ευρώ ή στο 10,6% του συνολικού κόστους παραγωγής.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο ερευνητής του ΙΟΒΕ Γιώργος Μανιάτης στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανίων. Οπως τόνισε, αν εφαρμοστούν επιδοτήσεις στο ρεύμα, η συνολική δαπάνη για αγορά ενέργειας θα περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ ή στο 7,9% του κόστους εισροών, αν και μέσα στο 2022 η αύξηση του κόστους θα φτάσει το 184% σε σύγκριση με το 2020.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας