Με το πρώτο πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή, η Ελλάδα θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 1,63 δισ. ευρώ για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα στηρίξει την απαλλαγή από τον άνθρακα στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τους γύρω δήμους, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα στα νησιά του Βορείου-Νότιου Αιγαίου και την Κρήτη.
Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των κονδυλίων θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με τη χρηματοδότηση νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών υποδομών και στενότερων δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων και έρευνας και καινοτομίας. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει τα εδάφη που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, προωθεί τη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αναβάθμισης και επανακατάρτισης των ατόμων που πλήττονται από τη μετάβαση. Ο προσδιορισμός αυτών των εδαφών προσδιορίζεται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης και επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου με την Επιτροπή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης 2021-2027 και τα συναφή προγράμματα.
Η Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, την πρώτη που εγκρίθηκε μεταξύ των 27 κρατών μελών. Εκτός από το πρόγραμμα ΚΤΠ, εγκρίνονται επίσης δύο άλλα προγράμματα της πολιτικής συνοχής που συνδέονται με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης: το "Πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας" και το "Πρόγραμμα πολιτικής προστασίας". Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα στην Καλαμάτα, Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Φερέιρα, ο οποίος παρέδωσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας