• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.6°C
  5 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανηγυρισμοί για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

 • A-
 • A+
Αλλη μια δόση με 22 προαπαιτούμενα θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους ● Φιλοφρονήσεις και ολίγη αυτοκριτική από τους εταίρους, πανηγυρικού ύφους δήλωση από τον πρωθυπουργό.

Πράσινο φως για την εκταμίευση 748 εκατ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και θετική εισήγηση για το τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ακόμα μία δόση θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον η χώρα καλύψει έως το φθινόπωρο τις 22 μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος Πασκάλ Ντόνοχιου, ο επίτροπος Οικονομικών Τζεντιλόνι, αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησαν για «ιστορική μέρα» που θα επιστρέψει την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα ύστερα από 12 χρόνια κρίσης.

«Με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κλείνει μια περίοδος προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010 και χαρακτηρίστηκε από αυξημένη διεθνή εστίαση στις ελληνικές οικονομικές πολιτικές, ενώ ολοκληρώνεται η επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας», επισημαίνει το ανακοινωθέν του Eurogroup.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, παρά τις μεγάλες προκλήσεις με την πανδημία, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν ισχυρά σημάδια αντοχής της οικονομίας της.

«Η Ελλάδα υλοποίησε με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν το 2018 και είναι σταθερά προσηλωμένη στο να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα σημεία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο επίτροπος Τζεντιλόνι. «Η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει βελτιώσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων» -και συμπλήρωσε, «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής μας εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και μέσω της εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο Kλ. Ρέγκλινγκ. Βλέπουμε ισχυρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2018 εκπληρώθηκαν.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των εξωτερικών ανισορροπιών, της ανεργίας και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. «Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή στοιχεία».

«Ο ESM θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας», αναφέρεται.

Και η ετήσια έκθεση του ΕΜΣ που δημοσιεύτηκε χθες ήταν θετική, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και του τουρισμού. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιές στις οικονομικές προοπτικές, υπογραμμίζει ο ΕΜΣ.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το τι πρέπει να κρατήσουν η Ελλάδα και η Ε.Ε. από την κρίση αυτή, τόσο ο επικεφαλής του ΕΜΣ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών αναγνώρισαν ότι έγιναν λάθη.

«Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτήν την κρίση», αναγνώρισε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι κάποιες αποφάσεις άργησαν να ληφθούν. «Η ευρωπαϊκή ενότητα, η δυνατότητα να λαμβάνουμε άμεσες αποφάσεις και η αλληλεπίδραση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι τα βασικά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από την ελληνική κρίση», είπε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Για εθνική επιτυχία μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην άνοδο της πιστοληπτικής της ικανότητας και θα άξιζε τον κόπο να την επιτύχει», απάντησε σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απορρίπτεται η αγωγή αποζημίωσης κατόχων ελληνικών χρεογράφων που συμμετείχαν στο PSI
Oι ελληνικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησαν σε οικειοθελή ανταλλαγή και μείωση κατά 53,5 % της αξίας των χρεογράφων τα οποία κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές.
Απορρίπτεται η αγωγή αποζημίωσης κατόχων ελληνικών χρεογράφων που συμμετείχαν στο PSI
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ισορροπία ανάκαμψης και... εποπτείας
Θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόταση για εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ της 10ης αξιολόγησης, αλλά σιωπή για το τι θα γίνει με τα πλεονάσματα από το 2023.
Αναζητείται ισορροπία ανάκαμψης και... εποπτείας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Σύμφωνα με διαρροές, η έκθεση τονίζει ότι οι περισσότερες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν παρά την πανδημία, ενώ έχει συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.
Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό «ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ.
Με δόσεις θα ληφθούν αποφάσεις από την ευρωζώνη για την εκταμίευση των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Μισό «ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας