• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.0°C / 31.8°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.4°C / 28.1°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  1 BF
  31%

Η εφάπαξ πληρωμή μεγάλου μέρους του φόρου ακινήτων, ύψους 800 εκατ. ευρώ τον Μάιο, διευκολύνει τους δημοσιονομικούς χειρισμούς και δημιουργεί νέο αφήγημα για τα «αντίμετρα» στις αυξήσεις βενζίνης και πετρελαίου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΕΝΦΙΑ «ξεκλειδώνει» επιδοτήσεις στα καύσιμα

 • A-
 • A+
Στο πεντάμηνο οι φορολογικές εισπράξεις σημειώνουν 2,9 δισ. ευρώ υπέρβαση, με την κούρσα από τους λοιπούς φόρους να οδηγεί ο ΦΠΑ, που είναι αναλογικός και ευνοείται από τις ανατιμήσεις.

Εισπράξεις 800 εκατ. ευρώ τον Μάιο που ήρθαν από το… πουθενά αλλάζουν τη ρητορική της κυβέρνησης και στρώνουν το χαλί για εκλογές. Ενώ μέχρι χθες οι πόρτες για αντίβαρα στην ακρίβεια ήταν κλειστές, ήρθε ο ΕΝΦΙΑ να τις ξεκλειδώσει καθώς πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο.

Εξέλιξη που διευκολύνει τους δημοσιονομικούς χειρισμούς και δημιουργεί νέο αφήγημα για τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και διά στόματος πρωθυπουργού θα είναι γενναία και θα εστιάζουν στη φωτιά που έχουν πάρει τα καύσιμα. Το πακέτο θα συζητηθεί στο υπουργικό της ερχόμενης Τρίτης αλλά οι παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1ης Ιουλίου θα κλειδώσουν νωρίτερα σε συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου.

«Ο προϋπολογισμός αντέχει για μια νέα, πιο ενισχυμένη επιδότηση στα καύσιμα» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για το ύψος, το είδος και τον τρόπο που θα χορηγηθούν οι νέες ενισχύσεις.

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη για ένα τρίμηνο με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων και επέκταση με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Το τελευταίο μέτρο εξετάζεται και για τη βενζίνη που καλπάζει προς τα 3 ευρώ το λίτρο, ενώ πάνω στο τραπέζι βρίσκεται ειδική πυροσβεστική παρέμβαση με αύξηση της επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Υπερ... κέρδη ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, αυξημένα κατά 1,16 δισ. ευρώ ή κατά 33,4% σε σχέση με τον στόχο. Στο πεντάμηνο οι φορολογικές εισπράξεις σημειώνουν 2,9 δισ. ευρώ υπέρβαση, με την κούρσα από τους λοιπούς φόρους να οδηγεί ο ΦΠΑ, που είναι αναλογικός και ευνοείται από τις ανατιμήσεις.

«Η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες» σχολίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποδίδοντας την καλή πορεία του προϋπολογισμού στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που έκανε τη διαφορά στα ταμεία.

Σημειώνεται ότι από τα 800 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, τα 690 εκατ. ευρώ ήρθαν με εφάπαξ καταβολή, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική των εσόδων τους επόμενους μήνες, καθώς οι φόροι από τα ακίνητα αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για το μοτέρ του προϋπολογισμού, που θα μείνει με τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος. Η προείσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ενώ φέτος η εξόφληση του 1,8 δισ. ευρώ συνολικά είχε προϋπολογιστεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, έχει εγείρει ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο λόγω της αβεβαιότητας και των κινδύνων που ναρκοθετούν όλη την πορεία της οικονομίας.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 1,485 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,9 δισ. ευρώ, καθώς το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 22,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 26,3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περσινό πεντάμηνο. Οι δαπάνες για επενδύσεις ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ και οι επιστροφές φόρων σε 2,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Fuel Pass 2: τα εισοδηματικά κριτήρια και τα συνολικά ποσά
Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 45 έως 100 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου • Τέλος Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα • 3,1 εκατομμύρια οι...
Fuel Pass 2: τα εισοδηματικά κριτήρια και τα συνολικά ποσά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα πακέτα επιδοτήσεων για καύσιμα και ακρίβεια
Αύξηση του ποσού της επιδότησης στα καύσιμα και του αριθμού των δικαιούχων με αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων προβλέπει το πακέτο με τα πυροσβεστικά μέτρα για την ακρίβεια που επεκτείνεται για ακόμα...
Νέα πακέτα επιδοτήσεων για καύσιμα και ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Fuel Pass 2: Εντός της ημέρας οι πιστώσεις στους δικαιούχους
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό της επιδότησης καυσίμων, στο πλαίσιο του Fuel Pass 2, ενώ οι κάτοχοι ψηφιακών καρτών έχουν ήδη αρχίσει...
Fuel Pass 2: Εντός της ημέρας οι πιστώσεις στους δικαιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον επόμενο προϋπολογισμό ο λογαριασμός των παροχών
Πιστώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που καταθέτει εσπευσμένα η κυβέρνηση, αλλά δεν επαρκεί να καλύψει το κόστος των επιδοτήσεων στο ρεύμα που τρέχει προς το 1,4 δισ.
Στον επόμενο προϋπολογισμό ο λογαριασμός των παροχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Αυξάνεται ο δημοσιονομικός λογαριασμός των ενεργειακών επιδοτήσεων ● Φόβοι για βαθύ κάθισμα στην ανάπτυξη από τον υψηλό πληθωρισμό στο οικονομικό επιτελείο, αγωνία για τα έσοδα του καλοκαιριού, όλες οι ελπίδες...
Μονόδρομος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας