• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.2°C / 38.4°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.1°C / 39.3°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 38.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.9°C / 36.6°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.7°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 36.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.6°C
  3 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 32.9°C / 36.9°C
  4 BF
  26%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.7°C
  2 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 39.0°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.5°C / 38.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  35%

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης παρουσίασαν χθες τα «συνδυαστικά αναπτυξιακά εργαλεία»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»

 • A-
 • A+
Συνδυασμό επιχορήγησης και δανείου, δηλαδή κινήτρων Αναπτυξιακού Νόμου και Ταμείου Ανάκαμψης, προτείνει η κυβέρνηση να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις με τις επενδυτικές προτάσεις τους ● Εκκληση Σκυλακάκη να σπεύσουν για δάνεια από το Ταμείο με το χαμηλό επιτόκιο της πρώτης δόσης, γιατί στις επόμενες το επιτόκιο θα... τσούζει ● 600 σχέδια έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα.

Εκτός από τις συνδυαστικές ερωτήσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις, υπάρχουν και τα «συνδυαστικά αναπτυξιακά εργαλεία», όπως παρουσιάστηκαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, και Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση. Το μοντέλο «δύο σε ένα» ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, καταθέτοντας επενδυτικές προτάσεις για χορήγηση δανείου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ευνοϊκά επιτόκια που ξεκινάνε από 0,35% στο πρώτο πακέτο και θα αυξάνονται στα επόμενα, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τα καθεστώτα επιδοτήσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Προϋπόθεση για να γίνει χρήση και των δύο εργαλείων είναι να μην υπερβαίνει το σύνολο της ενίσχυσης τα ανώτατα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, που μέχρι σήμερα διαμορφώνονται ως εξής: Αττική: 15-25%, Νότιο Αιγαίο: 30%, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: 40%, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 50%.

Τα ποσοστά αυτά μπορούν να αυξηθούν κατά 10% για επενδύσεις που πραγµατοποιούνται από µεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για επενδύσεις µικρών επιχειρήσεων, εφόσον η επένδυση δεν ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται προσαύξηση 10% για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εδαφικού σχεδίου ΔΑΜ και για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγίου και την Κρήτη, ώστε να λάβουν επιπλέον 10%. Σύμφωνα με τον κανονισμό του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, στο 25% του ενισχυόµενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαµβάνεται κρατική ενίσχυση, δηµόσια στήριξη ή παροχή, ενώ το κίνητρο της επιχορήγησης (φορολογική απαλλαγή) χορηγείται στο 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Ορέστης Καβαλάκης παρουσίασε υποθετικά παραδείγματα συνδυασμού των δύο εργαλείων από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, υπολογίζοντας μεταξύ άλλων και το ποσό που «κερδίζει» κάθε επιχείρηση αν πάρει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, έναντι δανείου με συμβατικό επιτόκιο 6%.

Ενδεικτικά, μια μικρή επιχείρηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θέλει να κάνει επένδυση 10,4 εκατ. ευρώ και καταθέτει φάκελο επένδυσης 8 εκατ. ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο (αφού κάποια κόστη δεν είναι επιλέξιμα), θα λάβει κρατική ενίσχυση ώς 3 εκατ. ευρώ. Το μέγιστο δάνειο που μπορεί να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοδύναμο ενίσχυσης σε βάθος δεκαετίας είναι 352.000 ευρώ - που υπολογίζεται ως κρατική ενίσχυση. Με αυτό το μαθηματικό μοντέλο το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης φτάνει το 41,5%, ενώ η ωφέλεια σε σύγκριση με ένα συμβατικό τραπεζικό επιτόκιο σε βάθος δεκαετίας προσεγγίζει τα 700.000 ευρώ.

Οπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι επιχορηγήσεις για τους τρεις πρώτους θεματικούς πυλώνες του Αναπτυξιακού Νόμου, της Αγροδιατροφής, του Τουρισμού και της Μεταποίησης-Εφοδιαστικής Αλυσίδας, θα προκηρυχθούν στις αρχές Ιουλίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το 94% των πόρων θα δοθεί στην περιφέρεια και κάθε ευρώ κρατικής ενίσχυσης θα μοχλεύσει δύο ευρώ ιδιωτικών πόρων.

Τον χαρακτήρα του επείγοντος υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, καθώς -όπως είπε- «δυστυχώς μπαίνουμε σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων» και κάλεσε τις επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να σπεύσουν να καταθέσουν προτάσεις για δάνεια από το ΤΑΑ, πριν εξαντληθεί το πρώτο πακέτο του 1,6 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, προεξοφλώντας ότι οι αυξήσεις στα επόμενα πακέτα θα είναι δυσθεώρητες. Επισήμανε, δε, ότι η πλατφόρμα που είναι ενεργή έχει ήδη 600 επενδυτικά σχέδια σε στάδιο επεξεργασίας, ενώ τα 20 έχουν ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Με 100 στελέχη από την ελεύθερη αγορά, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη θα στελεχώσει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που θα παρακολουθούν...
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οι μικρομεσαίοι θα δουν το πρόγραμμα όταν... το προϊόν είναι στο ράφι»
«Το Σχέδιο Ανάκαμψης μέσα από τον καθρέφτη». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του τομεάρχη...
«Οι μικρομεσαίοι θα δουν το πρόγραμμα όταν... το προϊόν είναι στο ράφι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»
Δεν κρύβεται η πικρή αλήθεια: τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι αγορές, συνεχίζουν να έχουν πολλούς και ουσιαστικούς μοχλούς πίεσης.
«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός επιδότησης το 83% των αιτήσεων
Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» ⫸ Λιγότερες από 150.000 αιτήσεις φυσικών προσώπων εγκρίθηκαν ως «καταρχήν επιλέξιμες» ● Μόνοι ωφελημένοι οι μεγάλες αλυσίδες που «ξεστοκάρουν» ψυγεία, καταψύκτες και...
Εκτός επιδότησης το 83% των αιτήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν κέρδους στα επιδοτούμενα κλιματιστικά - ψυγεία
Aπαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους πάνω από τα όρια της 31/12/2021 από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος πωλείται από προμηθευτή ή έμπορο που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» ● 6μηνη...
Πλαφόν κέρδους στα επιδοτούμενα κλιματιστικά - ψυγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
«Σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας» ανάγονται οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων, η πορεία του...
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας