• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαφανίζεται και... διαιωνίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

 • A-
 • A+
Ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την «ουσιαστική κατάργησή» της με τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος, τα νέα τιμολόγια που ετοιμάζονται απλώς την κρύβουν σε μια τελική χρέωση που υπόσχεται να μην είναι μεγαλύτερη από εκείνην με ρήτρα!

Αν δεν ήταν τόσο επώδυνο, θα ήταν εξαιρετικά αστείο: η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα τιμολόγια ρεύματος για να «εξαφανίσει» τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά ουσιαστικά την ενσωματώνει με άλλον τρόπο, και το μόνο που υπόσχεται είναι να προκύπτει τελική χρέωση που δεν θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη με ρήτρα!

Το φοβερό αυτό... επίτευγμα προκύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από απόφαση που έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την περασμένη εβδομάδα (9/6/2022) με σκοπό να γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους νέους τρόπους τιμολόγησης σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού από 1η Ιουλίου 2022.

Οι νέοι αυτοί τρόποι εξαγγέλθηκαν αορίστως από την κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και διαρροές από κυβερνητικής πλευράς επικεντρώνονται στον νέο μηχανισμό της χονδρικής αγοράς με την επιβολή ενός πλαφόν στην Τιμή Επόμενης Μέρας (ΤΕΑ) που διαμορφώνεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στην τιμή αυτή (η Ελλάδα ανακηρύσσεται πολλάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης εδώ και μήνες) πωλούν όσοι παράγουν ρεύμα στους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Από τους προμηθευτές αγοράζουν οι τελικοί καταναλωτές. Επειδή όμως η ΤΕΑ αλλάζει συνεχώς, οι προμηθευτές αποτύπωναν ώς τώρα τη διακύμανση μέσω της διαβόητης Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Αυτή η ρήτρα υποτίθεται πως στηρίζεται σε έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο ο οποίος δεν είναι καν ίδιος για όλες τις εταιρείες προμήθειας. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Για ίδια κατανάλωση, εκατομμύρια καταναλωτές αναγκάστηκαν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να ρίξει όλη την ευθύνη στην ουκρανική κρίση και απέτυχε, παρά τις υποσχέσεις της, να καλύψει την επιβάρυνση με τις συνεχείς επιδοτήσεις.

Ετσι, υποσχέθηκε στις αρχές Μαΐου να διαμορφώσει έναν νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της ΤΕΑ με επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, δηλαδή άλλο για παραγωγή από φυσικό αέριο, άλλο για Ανανεώσιμες Πηγές κ.ο.κ. Αυτός ο νέος μηχανισμός πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ψηφιστεί στη Βουλή για να ισχύσει από 1ης Ιουλίου, δηλαδή σε δυο εβδομάδες. Ο τρόπος λειτουργίας του δεν έχει διευκρινιστεί και το μόνο που δημοσιεύεται πανηγυρικώς είναι ότι «με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα απορροφηθεί το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες».

Στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Σκρέκας, μίλησε και για ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας, χωρίς να εξηγήσει τι θα συμβεί. Λίγο αργότερα, μίλησε σχετικά στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, και όπως δημοσίευσε τότε η «Εφ.Συν.» («Πληρωτέα, αλλά... αόρατη η ρήτρα αναπροσαρμογής» - 13/5/22) είπε ότι η ρήτρα θα ενσωματωθεί σε μια κυμαινόμενη χρέωση. Αυτό ήρθε να αποτυπωθεί στη γνωμοδότηση που αποφάσισε η ΡΑΕ στις 9/6 για να τη στείλει στο υπουργείο και να αλλάξει «εκτάκτως και προσωρινώς» ο Κώδικας Προμήθειας, ώστε το αργότερο την 1η Σεπτεμβρίου:

■ Οι λογαριασμοί να μην περιλαμβάνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

■ Τα τιμολόγια να είναι τριών ειδών: Σταθερά, Κυμαινόμενα χωρίς όριο διακύμανσης, Κυμαινόμενα με όριο διακύμανσης.

■ Στα Κυμαινόμενα, η χρέωση θα διαμορφώνεται από δυο στοιχεία: πρώτον, το κόστος αγοράς χονδρικής, δεύτερον, ένα κόστος διαχείρισης που θα προσθέτει ο προμηθευτής μαζί με ένα «εύλογο κέρδος». Αγνωστο παραμένει πώς θα προκύπτει το δεύτερο αυτό στοιχείο, αν θα είναι μέσω κάποιου ποσοστού ή θα προκύψει πάλι δυσνόητος αλγόριθμος.

■ Τα τιμολόγια αυτά θα έχουν ελάχιστη ισχύ 12 μήνες. Οσοι δεν δηλώσουν προτίμηση, θα βρεθούν με κυμαινόμενο χωρίς όριο διακύμανσης.

■ Η τελική χρέωση προμήθειας που θα προκύπτει από την εφαρμογή των νέων Τιμολογίων Κυμαινόμενης Χρέωσης Χωρίς Οριο Αυξομείωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την τιμή της Χρέωσης Προμήθειας, όπως αυτή θα διαμορφωνόταν βάσει των αναστελλόμενων Τιμολογίων με Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για τις εστίες σύγκρουσης που ξεσπούν καθημερινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις...
Ολοι εναντίον όλων για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ εκθέτουν την κυβέρνηση
Πολλαπλά εκτεθειμένη –και όχι για πρώτη φορά– η κυβέρνηση Μητσοτάκη από όσα είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας.
Οι αποκαλύψεις της ΡΑΕ εκθέτουν την κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
Το σχέδιο νόμου, που είχε αρχικά τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με διατάξεις που διευκολύνουν την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπληρώθηκε με πλήθος άλλων άρθρων τα οποία, με αφορμή...
Νέος μηχανισμός, αλώβητα τα υπερκέρδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά υποφέρουν από τις υπέρογκες χρεώσεις, η ΡΑΕ ανακοίνωσε τους νέους λογαριασμούς στους οποίους η μόνη εμφανής διαφορά είναι τα «κουτάκια» που αποτυπώνουν την επιδότηση που δίνει το κράτος.
Ανούσιο «λίφτινγκ» στους λογαριασμούς ρεύματος από τη Ρυθμιστική Αρχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη
Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ● Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τη φορολόγηση, σε εκκρεμότητα τα κέρδη του φυσικού αερίου.
Πεντάωρη «ανάκριση» για τα ενεργειακά υπερκέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας