• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.7°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα τέλη του 2023 το «χρώμα του χρήματος»

 • A-
 • A+
Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου κανένα από τα 9 Τομεακά και 13 Περιφερειακά Προγράμματα δεν έχει εγκριθεί •Ελλάδα: καλές επιδόσεις στην «επί της αρχής» έγκριση, αλλά προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων •Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού, η ΜΟΔ και το «φετίχ» του ιδιωτικού τομέα.

Αύριο και μεθαύριο 16 και 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί «εορταστική» εκδήλωση με τίτλο «Τι νέο φέρνει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», η οποία θα εκκινήσει με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν ξανά τα περί «ισχυρής ανάπτυξης» που θα φέρει ο πακτωλός των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), οι οποίες συνολικά θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ.

Θα ακουστεί επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κατέθεσε το ΕΣΠΑ και εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Ωστόσο η πραγματικότητα όσον αφορά τους ρυθμούς υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ (προγραμματική περίοδος 2021-2027) δεν προδιαγράφεται εξίσου «ανθηρή»: ενώ βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο ύστερα από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου, κανένα από τα 9 Τομεακά και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Κομισιόν. Στην καλύτερη περίπτωση τα προγράμματα θα αρχίσουν να εγκρίνονται σταδιακά από το φθινόπωρο του 2022, ώστε να μπούμε στη φάση της -επίσης σταδιακής- ενεργοποίησής τους. Με άλλα λόγια, όσοι περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος, δηλαδή να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις τους για έργα του νέου ΕΣΠΑ, θα περιμένουν ακόμη πολύ.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ένα πάγιο έλλειμμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στη διαχείριση των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων: ότι έχουν καλές επιδόσεις στην «επί της αρχής» κατάρτιση και έγκριση του συνολικού προγράμματος, αλλά όχι εξίσου καλές επιδόσεις στην υλοποίησή τους. Στις πάγιες παθογένειας του «μάνατζμεντ» του ΕΣΠΑ από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, η παρούσα κυβέρνηση προσέθεσε μία ακόμη, αλλά ιδιαίτερα σημαντική: την ιδεοληψία ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να «εκσυγχρονιστεί» κατά το πρότυπο του ιδιωτικού, που είναι η άλλη πλευρά της υποτίμησης του δημόσιου τομέα και της πείρας-«τεχνογνωσίας» που έχει αποκτήσει το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του (όπως, για παράδειγμα, το δυναμικό της ΜΟΔ - Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων).

Αυτή η υποτίμηση «μεταφράζεται» πλέον σε ρυθμίσεις που απειλούν με σοβαρή υποβάθμιση τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΜΟΔ (και τον δημόσιο τομέα γενικά) και ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου της και της αποτελεσματικότητάς της στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Τούτων δοθέντων το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν η ολοκλήρωση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020), η έναρξη της νέας (2021-2027) αλλά η έναρξη της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθυστερήσεων ή και σοβαρής απώλειας χρηματοδοτικών πόρων.

Η χρονική σύμπτωση της ολοκλήρωσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και έναρξης της καινούργιας με την έναρξη της περιόδου υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οδήγησε την κυβέρνηση στη «φυγή προς τα μπρος» με την ανάθεση της υλοποίησης του ΤΑΑ στις τράπεζες, τις εταιρείες συμβούλους και μια «task force» λίγων δεκάδων υπαλλήλων. Ο μηχανισμός αυτός αποδεικνύεται τώρα ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφεύγει άρον άρον στον υποτιμημένο δημόσιο τομέα και τους/τις εργαζόμενους/ες, αλλά με μεθόδους παράτυπες και εκβιαστικές (βλέπε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Ταμείο Ανάκαμψης με ‘‘υπενοικίαση’’ εργαζομένων;» στην «Εφ.Συν.» της Τρίτης 7/6).

Η συγκυρία προσθέτει επιπλέον σοβαρά προβλήματα: μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες-μηχανήματα, μεγάλη αύξηση του κόστους των έργων, αδυναμία ή και απροθυμία των επιχειρήσεων να δανειστούν για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και ραγδαίας αύξησης του κόστους δανεισμού.

Για να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο για την απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε να στηριχτεί στην -εκτιμώμενη- αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα μεγάλων και «υγιών» επιχειρήσεων μένοντας μέσα στο γράμμα του νόμου των αυστηρών προϋποθέσεων του ΤΑΑ, που παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκαλέσει τα κριτικά σχόλια και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Περιόρισε έτσι την επιχειρηματική βάση (την προσφορά) με αποτέλεσμα σήμερα, που η οικονομική συγκυρία «μαυρίζει» και το σχέδιο «τη δουλειά θα την κάνει ο ιδιωτικός τομέας» αποκαλύπτει τις αδυναμίες του, να βρίσκεται προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το όλο «μίγμα» στο «τρίγωνο» ολοκλήρωση του προηγούμενου - έναρξη του νέου ΕΣΠΑ - υλοποίηση του ΤΑΑ τείνει να γίνει «εκρηκτικό», αλλά αυτό δεν πτοεί τις κυβερνητικές θριαμβολογίες – όπως θα αποδειχτεί μετά βεβαιότητος από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Καλαμάτας.

Τα προγράμματα που αναμένουν έγκριση

Στο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και στα «Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ)» περιλαμβάνονται 9 Τομεακά Προγράμματα, 13 Περιφερειακά και 13 Προγράμματα για τον Στόχο «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» (INTERREG). Τα ΤΑΜΕΥ περιλαμβάνουν τρία (3) Προγράμματα.

■ Τα Τομεακά Προγράμματα είναι: «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», «Ανταγωνιστικότητα», «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», «Πολιτική Προστασία», «Μεταφορές», «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων», «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» και «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα».

■ Τα Περιφερειακά Προγράμματα αφορούν τις 13 περιφέρειες της χώρας και φέρουν τα ονόματά τους.

■ Τα Προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» (INTERREG) είναι τα ακόλουθα:

α) (Interreg VI-A) Greece-Bulgaria, β) (Interreg VI-A) Greece-Italy, γ) (Interreg VI-A) Greece-Cyprus, δ) (Interreg VI-A) IPA ΙΙΙ CBC Greece-Albania, ε) (Interreg VI-A) IPA ΙΙΙ CBC Greece-Republic of North Macedonia, στ) (Interreg VI-B) Euro Mediterranean 2021-2027 (EURO MED), ζ) (Interreg VI-B) Adriatic-Ionian, η) (Interreg VI-B) Interreg NEXT MED, θ) (Interreg VI-B) Interreg NEXT Black Sea Basin, ι) (Interreg VI-C) Interreg Europe, ια) (Interreg VI-C) Interact, ιβ) Urbact IV, ιγ) ESPON 2030 CooperationProgramme.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν
Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία είναι οι τρεις χώρες που προπορεύονται, με αυτή τη σειρά, όσον αφορά τις διαδικασίες εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο... αδιαφάνειας;
Προστατευτικό τείχος γύρω από την αξιοποίηση και την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 φαίνεται να υψώνει η κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα...
Ταμείο... αδιαφάνειας;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φύλλα πορείας» στη ΜΟΔ
Τελικά οι απειλές κατά εργαζομένων της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), στις οποίες είχαμε αναφερθεί στο άρθρο μας «Εξαναγκαστικός δανεισμός εργαζομένων από το υπουργείο...
«Φύλλα πορείας» στη ΜΟΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης με «υπενοικίαση» εργαζομένων;
Καταγγελία εργαζομένων της ΜΟΔ για υποχρεωτικές «μεταγωγές» από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με «επισπεύδοντα» τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τη γ.γ. Εργασίας κ. Γιώτη .
Ταμείο Ανάκαμψης με «υπενοικίαση» εργαζομένων;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο (σχετικής) Ανάκαμψης και (ελλείμματος) Ανθεκτικότητας
Το κλίμα επιφυλάξεων και αναστολής που επικρατεί, πλήττει την εμβέλεια της μόχλευσης των χρηματοδοτήσεων και απειλεί με συρρίκνωση του τελικού επενδυτικού αποτελέσματος.
Ταμείο (σχετικής) Ανάκαμψης και (ελλείμματος) Ανθεκτικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας