• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.2°C / 38.4°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.1°C / 39.3°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 38.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.9°C / 36.6°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.7°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 36.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.6°C
  3 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 32.9°C / 36.9°C
  4 BF
  26%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.7°C
  2 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 39.0°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.5°C / 38.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  35%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμβαλωματική στήριξη του τουρισμού

 • A-
 • A+
Με τροπολογία, αντί μονίμων προσλήψεων, η κυβέρνηση θεσπίζει μηνιαίο επιμίσθιο για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα δεχτεί να μετακινηθεί το καλοκαίρι σε συγκεκριμένες δομές υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της τουριστικής περιόδου ● Ρυθμίσεις και για ασφαλισμένους, ανέργους και εργοδότες με άρωμα προεκλογικό.

Στο και πέντε της τουριστικής περιόδου με τρόπο εμβαλωματικό, απομυζώντας προσωπικό από τα αστικά κέντρα και αποφεύγοντας για πολλοστή φορά να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην περιφέρεια και δη στις τουριστικές περιοχές.

Τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θεσπίζει μηνιαίο επιμίσθιο 1.500 ευρώ για το ιατρικό και 1.000 ευρώ για το νοσηλευτικό προσωπικό που θα δεχτεί να μετακινηθεί Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε συγκεκριμένες δομές υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που δημιουργεί η τουριστική περίοδος.

Το καθυστερημένο της ρύθμισης, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαμονής και ζωής στις τουριστικές περιοχές της χώρας, θέτει ένα επιπρόσθετο αρνητικό πρόσημο στη συγκεκριμένη τροπολογία. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση φαίνεται να «κλείνει το μάτι» στο προσωπικό που με βάση την εντοπιότητα ενδέχεται να αιτηθεί τη μετακίνησή του προκειμένου να αποφύγει το υψηλό κόστος διατήρησης μιας προσωρινής κατοικίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η επιπλέον αμοιβή θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν θα δεσμεύεται και δεν θα συμψηφίζεται με φορολογικά χρέη σε δήμους, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον αφού προηγουμένως αναρτηθούν οι συγκεντρωτικοί πίνακες με τις έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.

Κατά τα λοιπά, οι τίτλοι των, με προεκλογικό αέρα, λοιπών τροπολογιών, τις οποίες εισήγαγαν το βράδυ της Παρασκευής οι συναρμόδιοι υπουργοί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι οι εξής: Διευκολύνσεις για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων που ενώ έχουν το απαιτούμενο ηλικιακό όριο δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ένσημα από τον πρώην ΟΓΑ. Αποδέσμευση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ ώστε να χρησιμοποιούν απλούστερα δημόσια έγγραφα -από αυτά που όριζε ως απαραίτητα η ασφαλιστική νομοθεσία- και να διευκολυνθεί η έκδοση συντάξεων με το σύστημα «fast track».

Αύξηση της επιδότησης εργοδοτών και νεοπροσλαμβανόμενων ηλικίας 18-29 ετών ως ένα ακόμη πριμ για την αύξηση της προσφοράς εργατικών χεριών στον κλάδο του τουρισμού, που συνεχίζει να έχει πολλές κενές θέσεις. Ρύθμιση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φορέων κοινωνικής πρόνοιας σε 48 δόσεις με την ταυτόχρονη θέσπιση της διαδικασίας συμψηφισμού από τη δημόσια επιχορήγηση. Καθιέρωση προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών για να έχουν πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής.

Για τους ασφαλισμένους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 150 ημερών ασφάλισης για όλους όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2022 κι έχουν ήδη αθροιστικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες ασφάλισης σε έναν ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς, έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση και την πραγματική ή την προαιρετική ασφάλισή τους.

Η αναγνώριση θα γίνεται με την εφάπαξ καταβολή από τον ασφαλισμένο των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία αναγνώρισης, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Ομως αυτό το δικαίωμα δεν θα έχουν όσοι αναγνώρισαν πάνω από 5 χρόνια πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ουσιαστικά απαλείφεται η εξαίρεση αναγνώρισης 150 ημερών ασφάλισης που αφορούσε τους ασφαλισμένους του πρ. ΟΓΑ (παρ. 1. άρθρο 53, ν. 4921/2022).

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των νέων προσλήψεων για εργαζόμενους που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά, η σχετική τροπολογία του μέτρου «Πρώτο ένσημο» προβλέπει συνολική επιδότηση 3.600 ευρώ για 6 μήνες, αντί των 1.200 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση (ν. 4855/2021). Η επιδότηση θα κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Στόχος, κατά το υπουργείο Εργασίας, είναι να αυξηθούν τα κίνητρα ένταξης των εργοδοτών στο πρόγραμμα. Το ποσό των 3.600 ευρώ αφορά τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Για τη μερική απασχόληση θα προβλέπεται αναλογική μείωση του ποσού, ενώ οι θέσεις που θα επιδοτούνται θα πρέπει να είναι πρόσθετες στις υφιστάμενες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης...
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εξήγγειλε αύξηση των προσωρινών συντάξεων για να κρύψει το γεγονός ότι το υποστελεχωμένο Ταμείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους, καθώς 600 υπάλληλοί του οδηγούνται...
Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τσουβάλια του ΕΦΚΑ τα απλήρωτα έξοδα κηδείας
Η ολίγον μακάβρια είδηση διατυπώνεται σε επιστολή του Δικτύου προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τα κόμματα, για να γνωρίζουν ότι το Ταμείο της χώρας που προσφάτως μετονομάστηκε σε ψηφιακό, «eΕΦΚΑ», αδυνατεί τα...
Σε τσουβάλια του ΕΦΚΑ τα απλήρωτα έξοδα κηδείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
Στα 30 από 40 μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα ● Η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ θα είναι 10ετής από 20ετής, αλλά μόνο εάν δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες...
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εως την Παρασκευή 29 Ιουλίου οι πληρωμές εισφορών στον ΕΦΚΑ
Αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια που αφορούν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιουνίου 2022 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.
Εως την Παρασκευή 29 Ιουλίου οι πληρωμές εισφορών στον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας