Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο»

Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Σάντρο Μετζάντρα και ο Φρίντερ Οτο, αποκρυπτογραφούν με κοινό άρθρο τους στη Liberation τις συγκρουόμενες δυνάμεις στην ελληνική κρίση και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

«Κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο»

  • A-
  • A+

Τα νέα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα στερούνται οικονομικού ορθολογισμού και αποτελούν μνημόνιο για την αφαίμαξη και τον διαμελισμό της οικονομίας, υποστηρίζουν τρεις Ευρωπαίοι φιλόσοφοι. Με κοινό τους άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο Γάλλος Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Ιταλός Σάντρο Μετζάντρα και ο Γερμανός Φρίντερ Οτο επιχείρησαν την αποκρυπτογράφηση των συγκρουόμενων δυνάμεων στην ελληνική κρίση, αλλά και μια διαφορετική ανάγνωση στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Οι φιλόσοφοι ξεκαθαρίζουν ότι τα νέα μέτρα είναι επί της ουσίας ανεφάρμοστα. Θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας υπερβολικά βίαιης επιβολής η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη πιο συγκρουσιακή κατάσταση από αυτήν της τελευταίας πενταετίας. Καυτηριάζουν τη στάση των πιστωτών, οι οποίοι στην τελευταία σύνοδο κορυφής επιδόθηκαν κυρίως στην καταστροφή της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να προκύψει ένα «αντι-πρόγραμμα», ερήμην κάθε οικονομικής λογικής, στοχεύοντας στον «διαμελισμό της ελληνικής οικονομίας».

Θεωρούν πολύ σοβαρό το γεγονός ότι τα μέτρα που θέτουν υπό κηδεμονία την Ελλάδα θεσμοθετούν ένα προτεκτοράτο στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν είναι πια κυρίαρχη. Οχι με την έννοια της από κοινού παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αλλά με την έννοια της υποταγής στον «εξουσιαστή», μια εκτελεστική εξουσία απόκρυφη, αδιαφανή και άτυπη. Ο λόγος βέβαια για το Eurogroup, το οποίο δεν προκύπτει από καμία συνθήκη και δεν υπακούει σε καμία νομοθεσία και στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραχωρήσει την εξουσία.

Ο πρόεδρός του λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ισχυρότερου των κρατών. «Κατά πόσο αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι παρά η μάσκα τού γερμανικού ιμπεριαλισμού;» αναρωτιούνται οι φιλόσοφοι. Εκτός της γερμανικής ηγεμονίας που είναι προφανής όμως, υπάρχουν και άλλοι πόλοι ισχύος οι οποίοι τροφοδοτούν αμφισβητήσεις. Μεταξύ αυτών και η ΕΚΤ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, «δεν ταυτίζεται ούτε στην ιδεολογία ούτε στα συμφέροντα» με το Βερολίνο. Αλλά και η Γαλλία, που διαφοροποιήθηκε στην ελληνική κρίση.

Ενώ η αδιαλλαξία της Γερμανίας απέναντι στην Αθήνα οφειλόταν περισσότερο σε πολιτικούς παρά σε οικονομικούς λόγους, για τη Γαλλία αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν το ότι ο μόνος τρόπος για να περάσουν τα επώδυνα μέτρα στον ελληνικό λαό ήταν να τα φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε άλλωστε αυτήν την εμπειρία της ανατροπής των εκλογικών του υποσχέσεων.

Οι φιλόσοφοι θεωρούν ωστόσο ότι -όπως παρατήρησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης- «η ουσία της γαλλικής διαφοροποίησης βρισκόταν στη θέληση του Ολάντ να αντισταθεί στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία χρησιμοποιούσε το ελληνικό ζήτημα προκειμένου να πειθαρχήσει τη Γαλλία».

«Τη μοιραία νύχτα (12-13 Ιουλίου) ο Φρανσουά Ολάντ κέρδισε κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ. Εχασε όμως στους όρους της συμφωνίας, στα επίπονα μέτρα… Ετσι είναι πιθανό ότι η νίκη του αυτή δεν θα τον οδηγήσει πολύ μακριά». Ολα αυτά καθιστούν προφανές ότι όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων δεν έλυσαν κανένα από τα προβλήματά τους, μάλλον τα διόγκωσαν.

Και βέβαια η κάθε λύση αυτών των προβλημάτων σκοντάφτει στο άλλο μεγάλο ερώτημα, που αφορά το μέλλον της Ευρώπης: από ένωση χωρών για την άμβλυνση των αιώνιων εχθροτήτων και το άνοιγμα των προοπτικών ευημερίας και αλληλεγγύης των λαών, αυτή μετασχηματίζεται σε διχασμένο σώμα μέσω της δραματικής αύξησης ανισοτήτων και της μετατροπής τους σε σχέσεις κυριαρχίας. Η 13η Ιουλίου ανέδειξε ακόμη τη σοβαρότητα του προβλήματος γύρω από την έννοια της δημοκρατίας και της νομιμοποίησης που αυτή συνεπάγεται για τις αποφάσεις.

Οι ευθύνες

Οι τρεις φιλόσοφοι -υιοθετώντας τη φεντεραλιστική θέαση- θεωρούν «κεφαλαιώδους σημασίας» την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα «να πει την αλήθεια» και να συμφωνήσει σε «μια λύση που δεν ήταν η καλύτερη, αλλά η λιγότερο καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αν και θεωρούν ζητούμενο για τη συνέχεια την αντοχή της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι αυτή η δέσμευση στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος δημιουργεί στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που πιστεύουν σε μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη μεγάλες ευθύνες. Συμβάλλει, τονίζουν, σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάληψης ευθυνών που θα μπορούσε να οδηγήσει στη γέννηση και άλλων κινημάτων για την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Η ενότητα είναι δύναμη, καταλήγουν... Μεταξύ ποιων, το ζητούμενο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Μάρτιο η συζήτηση για επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα
Παραμένει το «κόκκινο φως», προς το παρόν τουλάχιστον, από τους εταίρους–δανειστές για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της 6μηνιαίας δόσης, ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τα κέρδη της ΕΚΤ...
Τον Μάρτιο η συζήτηση για επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί και πάλι στα πόδια της
Ο απολογισμός για τη σημερινή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια διάσωσης για...
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί και πάλι στα πόδια της
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνεί το ΔΝΤ για τα μακροπρόθεσμα πλεονάσματα
Το ΔΝΤ μπορεί να «κλότσησε το τενεκεδάκι παρακάτω» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου -υιοθετώντας μια συμφωνία επί της αρχής-, όμως σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένο να πάει παραπέρα ασπαζόμενο τις...
Διαφωνεί το ΔΝΤ για τα μακροπρόθεσμα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολ Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς πλεόνασμα 3,5% από την Ελλάδα
Το παράλογο των απαιτήσεων Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα καυτηριάζει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν....
Πολ Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς πλεόνασμα 3,5% από την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας