• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 31.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.7°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές δείχνει το «μαγείρεμα» για τις εκκρεμείς συντάξεις

 • A-
 • A+
Εκτός από τις διεθνείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης αφαίρεσε από το σύνολο των εκκρεμοτήτων και τα αιτήματα για την απονομή επιδόματος απολύτου αναπηρίας, θεωρώντας τα ως τροποποιητικά αιτήματα σύνταξης κι όχι ως αρχικά αιτήματα.

Τα έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των παραγωγικών υπουργείων πολύ συχνά «μυρίζονται» εκλογές από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι υπουργοί και τα επιτελεία τους στη στατιστική. Το «μαγείρεμα» των αριθμών που θα βοηθήσει στην επικοινωνιακή προβολή των εκάστοτε υπουργών, δημιουργώντας μία επίπλαστη εικόνα αποτελεσματικότητας, αποτελεί ένα αλάθητο κριτήριο για να προσεγγίσουν τον χρόνο των εθνικών εκλογών πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως η προκήρυξή τους. Διότι, όπως λέει και ένας διοικητικός αξιωματούχος που «τα έχει δει όλα» κατά την πολυετή θητεία του δίπλα σε υπουργούς όλων των αποχρώσεων, «από τότε που ανέλαβε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος υπουργικό θώκο, οι υπουργοί αντικατέστησαν την πολιτική με την επικοινωνία».

Κι αν υπάρχει ένα υπουργείο και ένας τομέας όπου, στην κυριολεξία, γίνεται επικοινωνία κι όχι πολιτική αυτός είναι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Καθώς δε το πιο κρίσιμο θέμα για την εικόνα του υπουργού αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα είναι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές το μαγείρεμα των στοιχείων που γίνεται με στόχο να εμφανιστεί ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

Είναι χαρακτηριστικές οι τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για μείωση των εκκρεμών συντάξεων στις 73.000 από τις 150.000 συντάξεις. Διαβεβαιώνει δε ότι ειδικά από τον Ιούνιο και μετά με την εφαρμογή του νέου θεσμού των συντάξεων, του ηλεκτρονικού πύργου ελέγχου και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα υπάρξει εντυπωσιακή αποκλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι. Τι ακριβώς αποκρύπτει ο κ. Χατζηδάκης;

Κατ’ αρχάς αποκρύπτει διεθνείς συντάξεις (συντάξεις στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ασφαλιστικός χρόνος που διανύθηκε στο εξωτερικό) για τις οποίες η καθυστέρηση μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 10 ή 12 χρόνια, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να αναμένουν ένα μεγάλο ποσόν αναδρομικών.

Σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις 30 Απριλίου 2022 το σύνολο των διεθνών συντάξεων που δεν υπολογίζονται στις εκκρεμότητες ήταν 26.566 με την εκτίμηση της δαπάνης να ανέρχεται στο ποσόν των 136 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών μόνο οι 15 αφορούν αιτήματα συνταξιοδότησης δημόσιων υπαλλήλων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι περισσότερες εκκρεμότητες (18.129) βαραίνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 738 το πρώην ΝΑΤ, 266 το πρώην ΕΤΑΑ, 5.722 τον πρώην ΟΓΑ και 1.688 τον πρώην ΟΑΕΕ.

Σε αυτούς τους αριθμούς κρύβονται αγωνίες ανθρώπων που στην κυριολεξία τιμωρούνται, μέσω της πολύχρονης αναμονής τους, γιατί τόλμησαν να εργαστούν και να ασφαλιστούν ως μετανάστες κάποια περίοδο της ζωής τους στο εξωτερικό.

Εκτός από τις διεθνείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του, από τον Μάρτιο του 2021 αφαίρεσε από το σύνολο των εκκρεμοτήτων και τα αιτήματα για την απονομή επιδόματος απολύτου αναπηρίας, θεωρώντας τα ως τροποποιητικά αιτήματα σύνταξης κι όχι ως αρχικά αιτήματα. Με την αφαίρεσή τους ο συνολικός αριθμός των εν αναμονή αιτημάτων για συντάξεις μειώνεται τουλάχιστον κατά 12.000, ίσως και περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη η μεγάλη καθυστέρηση εγκρίσεων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σταθερά, στις εκκρεμότητες δεν αναφέρονται τα αιτήματα για επικουρικές συντάξεις. Συνολικά ανέρχονται σε 124.621 και η έκδοσή τους εξαρτάται από την επιτάχυνση έκδοσης των αιτημάτων κύριας σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά δε την προσαύξηση από την παράλληλη σύνταξη (ασφάλιση και καταβολή εισφορών σε δυο ταμεία) εδώ η τιμωρητική αναμονή -λόγω συνεχιζόμενης απουσίας του λογισμικού, όπως λέγεται επισήμως- αφορά το τμήμα των πλέον συνεπών εργαζομένων, περίπου 60.000 ασφαλισμένων που αναμένουν πάνω από μία πενταετία την προσαύξηση της σύνταξής τους. Οι συγκεκριμένοι θα εξαιρεθούν ακόμη και από τη χορήγηση συντάξεων με το σύστημα fast track, καθώς η εκκρεμότητα με την απουσία λογισμικού συνεχίζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έναντι 384 ευρώ «εθνικής σύνταξης» θα... εξαφανίσουν τις καθυστερήσεις
Μια προσωρινή λύση για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας. Αφορά την καταβολή έναντι ενός ποσού που θα αντιστοιχεί στο ύψος της εθνικής
Με έναντι 384 ευρώ «εθνικής σύνταξης» θα... εξαφανίσουν τις καθυστερήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας
Το υπουργείο Εργασίας βάζει φρένο στο κύμα συνταξιοδοτήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι τα τέλη του ʹ21 μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε θέλουν και χωρίς περιορισμούς.
Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του...
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης»
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) σημειώνει πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης εξελίχθηκε σε «φιάσκο» για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη καταθέτοντας μια...
«Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας